Euro 2004: 13 χρόνια μετά το θαύμα!

{modulepos inside1}

Δεκατρία χρόνια πέρασαν από την 4η Ιουλίου του 2004, όταν η Ελλάδα ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης. Ο Άγγελος Χαριστέας έστελνε με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα της Πορτογαλίας και όλους εμάς στα ουράνια, καθώς ο Θοδωρής Ζαγοράκης σήκωνε στον ουρανό του Ντα Λουζ το... τιμημένο. Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ.

Το απόλυτο όνειρο για κάθε Έλληνα το ζήσαμε στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Αυτό που έγινε δεν το περίμενε κανείς και μάλιστα ακόμα και σήμερα, πολλοί από εμάς δεν έχουν συνειδητοποιήσει το θρίαμβο της ομάδας μας στα πορτογαλικά γήπεδα.

Η Ελλάδα ξεκίνησε σαν το απόλυτο αουτσάιντερ, από τον πρώτο όμιλο, μαζί με Πορτογαλία (διοργανώτρια), Ισπανία και Ρωσία. Οι bookies, έδιναν στην χώρα μας 100/1 πιθανότητες για να κατακτήσει τον τίτλο. Όσοι δεν πόνταραν, μάλλον θα το μετάνιωσαν στη συνέχεια, αλλά μπροστά στην Εθνική επιτυχία, τι σημασία είχαν τα χρήματα;

Το πρώτο δύσκολο παιχνίδι απέναντι στους οικοδεσπότες και υπερόπτες Πορτογάλους, συνοδεύτηκε με νίκη 2-1, ταρακουνώντας για τα καλά τους υπόλοιπους διεκδικητές του τροπαίου, οι οποίοι ωστόσο θεώρησαν ότι επρόκειτο για μια παροδική επιτυχία. Η ισοπαλία απέναντι στους Ισπανούς, στο επόμενο παιχνίδι της Εθνικής μας άρχισε να σκορπά χαμόγελα και ελπίδες στους Έλληνες φιλάθλους, και ανησυχία στους αντιπάλους μας.

Στον τρίτο και τελευταίο αγώνα της πρώτης φάσης των ομίλων, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήθελε νίκη, ισοπαλία ή και ακόμα και ήττα με 1 γκολ διαφορά, εφόσον οι Ισπανοί είχαν γνωρίσει την ήττα από τους Πορτογάλους. Πιστέψτε μας, ήταν το δυσκολότερο παιχνίδι της διοργάνωσης και αυτό φάνηκε όταν οι Ρώσοι στο 17’ προηγούνταν ήδη με 2-0 και το όνειρο έμοιαζε χαμένο. Ο Ζήσης Βρύζας όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και στο 43’ μείωσε σε 2-1, σκορ που δεν άλλαξε στα υπόλοιπα λεπτά του αγώνα, δίνοντας ταυτόχρονα και την πρόκριση στην ομάδα μας για τα Προημιτελικά.

Εκεί περίμενε η Πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2000 Γαλλία, και η Ελλάδα έμοιαζε το απόλυτο αουτσάιντερ κόντρα στον Ζινεντίν Ζιντάν και την παρέα του. Κι όμως, η «αρμάδα» του Otto Rehagel με εντυπωσιακή άμυνα κατάφερε να κρατήσει το 0 στην άμυνα και σε μια φάση βγαλμένη μέσα από τα ωραιότερα ποδοσφαιρικά παραμύθια, ο Ζαγοράκης άδειασε από τα δεξιά τον Λιζαραζού και σέρβιρε στον Χαριστέα που με καρφωτή κεφαλιά «σκότωσε» τον Μπαρτέζ γράφοντας το τελικό 1-0.

Επόμενος αντίπαλος η Τσεχία του Pavel Nedved και Milan Baros, οι οποίοι βάλθηκαν από νωρίς να καθαρίσουν το παιχνίδι. Η αλήθεια είναι ότι η Εθνική μας πέρασε δύσκολες στιγμές καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, με την άμυνα μας να αποκρούει συνεχώς τα αλλεπάλληλα κύματα των επιθέσεων των Τσέχων. Η εστία του Αντώνη Νικοπολίδη έμεινε ανέπαφη, και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση. «Γκολ και φύγαμε για τελικό», έτσι όπως έγινε δηλαδή. Η καρφωτή κεφαλιά του Δέλλα στο τελευταίο λεπτό της παράτασης έστειλε τους Τσέχους στο τρελοκομείο και την ομάδα μας στο μεγάλο τελικό. Εκεί που περίμενε η διψασμένη για εκδίκηση Πορτογαλία..

Το σκορ γνώριμο για άλλη μια φορά. Το τελικό 1-0 γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία, με την καρφωτή κεφαλιά του Χαριστέα από την εκτέλεση κόρνερ του Άγγελου Μπασινά. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης λίγα λεπτά αργότερα σήκωνε την στολισμένη με την ελληνική σημαία κούπα στον ουρανό της Πορτογαλίας, αφήνοντας περίλυπο τον Cristiano Ronaldo και τον Eusebiο.

 

Βήμα - βήμα προς τον τελικό…

 

Σάββατο 12 Ιουνίου 2004 Πόρτο (Ντραγκάο)

Πορτογαλία - Ελλάδα 1-2 (6΄ Καραγκούνης, 51΄ Μπασινάς πεν., 90’+ Ρονάλντο)

Πορτογαλία (Λουίς Φελίπε Σκολάρι): Ρικάρντο, Αντράντε , Κόουτο, Φερέιρα, Ρούι Ζόρζε, Κοστίνια (65΄ Νούνο Γκόμεζ), Μανίς, Ρούι Κόστα (46΄ Ρονάλντο), Φίγκο, Σιμάο (46΄Ντέκο), Παουλέτα.

Ελλάδα (Οτο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (67΄ Νικολαϊδης), Χαριστέας (74΄ Λάκης), Φύσσας, Βρύζας, Καψής, Καραγκούνης (46΄ Κατσουράνης).

Διαιτητής: Πιερλουΐτζι Κολίνα (Ιταλία)

 

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2004 Πόρτο (Μπέσα)

Ελλάδα - Ισπανία 1-1 (28΄ Μοριέντες, 67΄ Χαριστέας)

Ελλάδα (Οτο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (49΄ Νικολαϊδης), Χαριστέας, Φύσσας (85΄ Βενετίδης), Βρύζας, Καψής, Καραγκούνης (52΄ Τσιάρτας), Κατσουράνης.

Ισπανία (Ινιάκι Σάεθ): Κασίγιας, Μαρτσένα, Αλμπέλδα, Πουγιόλ, Ελγκέρα, Ραούλ (80΄ Τόρες), Μπαράχα, Μοριέντες (65΄ Βαλερόν), Βιθέντε, Ραούλ Μπράβο, Ετσεμπερία (46΄ Χοακίν).

Διαιτητής: Λούμπος Μίχελ (Σλοβακία)

 

Κυριακή 20 Ιουνίου 2004 Φάρο (Αλγκάρβε)

Ρωσία - Ελλάδα 2-1 (2΄ Κιριτσένκο, 17΄ Μπουλίκιν, 44΄ Βρύζας)

Ρωσία (Γκεόργκι Γιάρτσεφ): Μαλαφέεφ, Ραντίμοφ, Καριάκα (46΄ Σίτσεφ), Γκούσεφ, Μπουλίκιν (46΄ Σέμσοφ), Σαρόνοφ (56΄ Σένικοφ, Ανιούκοφ, Αλένιτσεφ, Εβσέεφ, Κιριτσένκο, Μπουγκάγιεφ.

Ελλάδα (Οτο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης-Σεϊταρίδης, Βενετίδης (89΄ Φύσσας), Δέλλας, Μπασινάς (42΄ Τσιάρτας), Ζαγοράκης, Χαριστέας, Βρύζας, Καψής, Κατσουράνης, Παπαδόπουλος (69΄ Νικολαϊδης).

Διαιτητής: Ζιλ Βεϊσιέρ (Γαλλία)

 

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 Λισσαβόνα (Ζοζέ Αλβαλάδε) - Προημιτελικός 

Γαλλία-Ελλάδα 0-1 (65΄ Χαριστέας)

Γαλλία (Ζακ Σαντινί): Μπαρτέζ, Λιζαραζού, Γκαλάς, Μακελελέ, Πιρές (79΄ Ροτέν), Ζιντάν, Ανρί, Σιλβέστρ, Τιράμ, Ντακούρ (71΄ Βιλτόρ), Τρεζεγκέ (71΄ Σαχά).

Ελλάδα (Οτο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς (84΄ Τσιάρτας), Ζαγοράκης, Χαριστέας, Νικολαϊδης (60΄ Λάκης), Φύσσας, Καψής, Καραγκούνης, Κατσουράνης.

Διαιτητής: Αντερς Φρισκ (Σουηδία)

 

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2004 Πόρτο (Ντραγκάο) - Ημιτελικός

Ελλάδα-Τσεχία 1-0 (105΄ Δέλλας παρ.), 0-0 (κ.α.)

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς (71΄ Γιαννακόπουλος), Ζαγοράκης, Χαριστέας, Φύσσας, Βρύζας (91΄ Τσιάρτας), Καψής, Καραγκούνης, Κατσουράνης

Τσεχία (Κάρελ Μπρούκνερ): Τσεχ, Γκριγκέρα, Γκάλασεκ, Μπολφ, Γιανκουλόβσκι, Πομπόρσκι, Κόλερ, Ροσίτσκι, Νέντβεντ (39΄ Σμίτσερ), Μπάρος, Ουϊφαλούζι.

Διαιτητής: Πιερλουΐτζι Κολίνα (Ιταλία)

 

Κυριακή 4 Ιουλίου 2004 Λισσαβόνα (Λουζ) - Τελικός 

Πορτογαλία-Ελλάδα 0-1 (57΄ Χαριστέας)

Πορτογαλία (Λουίς Φελίπε Σκολάρι): Ρικάρντο, Αντράντε, Κοστίνια (60΄ Ρούι Κόστα), Φίγκο, Παουλέτα (74΄ Νούνο Γκόμες), Μιγκέλ (43΄ Φερέιρα), Νούνο Βαλέντε, Καρβάλιο, Ρονάλντο, Μανίς, Ντέκο.

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (76΄ Βενετίδης), Χαριστέας, Φύσσας, Βρύζας (81΄ Παπαδόπουλος), Καψής, Κατσουράνης.

Διαιτητής: Μάρκους Μερκ (Γερμανία)

Διαβάστηκε 14220 φορές
{modulepos inside2}
Fctables
Τα cookie μας βοηθούν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.