Μουντιάλ 1998 - Γαλλία

{modulepos inside1}
Το Παγκόσμιο Κύπελλο επέστρεψε στη Γαλλία έπειτα από 60 χρόνια και σίγουρα ο Ζιλ Ριμέ θα ήταν υπερήφανος αν ζούσε και έβλεπε τη χώρα του να διοργανώνει πάλι την τελική φάση της διοργάνωσης, πόσο δε να σηκώνει το βαρύτιμο τρόπαιο.
 

Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είχε αποφασίσει να αυξήσει τις συμμετοχές κατά 8 και πλέον 32 ομάδες θα έπαιρναν το εισιτήριο της πρόκρισης για τα γήπεδα της Γαλλίας, ενώ από τη φάση των ομίλων θα προκρίνονταν μόνο οι πρώτες δύο ομάδες. Μάλιστα, η Γαλλία, σαν διοργανώτρια χώρα, βρισκόταν σε τελική φάση για πρώτη φορά από το 1986!

Στον πρώτο όμιλο η Βραζιλία, παρά την ήττα της από τη Νορβηγία στο τελευταίο ματς, είχε ήδη πάρει την πρόκριση, ενώ σαν δεύτερη προκρίθηκαν οι Σκανδιναβοί.

Στον 2ο όμιλο η Ιταλία, αν και ξεκίνησε με ισοπαλία 2-2 με τη Χιλή, τερμάτισε με διαφορά πρώτη, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Χιλή, η οποία πήρε έναν βαθμό παραπάνω από Καμερούν και Αυστρία.

Στον τρίτο όμιλο είχαμε την παρουσία των διοργανωτών. Ο Εμέ Ζακέ είχε φτιάξει μια ομάδα με σφιχτή αμυντική γραμμή και αυτό φάνηκε στα τρία ματς, όπου με γκολ 9-1, έκανε το «τρία στα τρία» και προκρίθηκε σαν πρώτη, ενώ αυτή που την ακολούθησε ήταν η Δανία.

Συγκλονιστική εξέλιξη είχαμε στο τέταρτο γκρουπ. Εκεί όπου τον αποκλεισμό γνώρισαν η Ισπανία και η Βουλγαρία, η οποία είχε φτάσει στους «4» της προηγούμενης διοργάνωσης. Την πρώτη θέση εξασφάλισε η εξαιρετική Νιγηρία, του γνώριμού μας Ρασίντ Γεκινί, ενώ στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Παραγουάη, του Κάρλος Γκαμάρα, ποδοσφαιριστή που έπειτα από τρία χρόνια αγωνίστηκε στην ΑΕΚ.

Ολλανδία, Μεξικό και Γερμανία, Γιουγκοσλαβία προκρίθηκαν από τον πέμπτο και έκτο όμιλο αντίστοιχα, ενώ στον έβδομο όμιλο η Αγγλία έστω και πίσω από τη Ρουμανία, προκρίθηκε στις καλύτερες «16» ομάδες της διοργάνωσης, όπου βρέθηκαν η Αργεντινή με την Κροατία από τον 8ο όμιλο.

Στην επόμενη φάση το σπουδαιότερο ματς ήταν αυτό ανάμεσα στην Αγγλία και την Αργεντινή. Από τη στιγμή που η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι (την κανονική διάρκεια έγινε ένα σπουδαίο ματς, το οποίο έληξε 2-2, ενώ είχαμε και την αποβολή του Μπέκαμ από το 47’), τα Λιοντάρια λόγω παράδοσης ήταν χαμένα από χέρι. Μοιραίος για τα Λιοντάρια ο Ντέιβιντ Μπάτι, αν και στη ρώσικη ρουλέτα είχε αστοχήσει και ο Πολ Ινς.

Εύκολες προκρίσεις σημείωσαν Βραζιλία και Δανία, οι οποίες επιβλήθηκαν με 4-1 των Χιλή και Νιγηρία αντίστοιχα. Σκούρα τα βρήκε η Γαλλία. Οι Τρικολόρ χρειάστηκαν το «χρυσό» γκολ του Λοράν Μπλαν στην παράταση για να πάρουν την πρόκριση. Στα υπόλοιπα ματς έλειψαν οι απουσίες και έτσι οι «8» συμπληρώθηκαν από Ιταλία, Κροατία, Γερμανία και Ολλανδία.Στα προημιτελικά το μοναδικό παιχνίδι που κρίθηκε στα πέναλτι ήταν αυτό ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία, έπειτα από 120 στείρα αγωνιστικά λεπτά. Στη διαδικασία αυτή ο Αλμπερτίνι έχασε το τελευταίο πέναλτι, στέλνοντας τους διοργανωτές στους «4». Σπουδαίο παιχνίδι έγινε ανάμεσα στη Βραζιλία και τη Δανία, όπου ο Ριβάλντο στο 60’ διαμόρφωσε το τελικό 3-2 υπέρ της Σελεσάο. Δίκαιη πρόκριση για τη διψασμένη για διακρίσεις Κροατία, η οποία φιλοδώρησε με τρία γκολ τη γερασμένη και κουρασμένη Γερμανία, ενώ ο Ντένις Μπέργκαμπ ήταν ο ήρωας της Ολλανδίας στη νίκη 2-1 επί της Αργεντινής.

Το πρώτο εισιτήριο του τελικού διεκδίκησαν Βραζιλία και Ολλανδία. Οι Τουλίπες με γκολ του Κλάιφερτ στα τελευταία λεπτά έστειλαν το ματς στην παράταση, εκεί δεν άλλαξε το 1-1 και έτσι οι δύο ομάδες θα έλυναν τις διαφορές τους από την άσπρη βούλα. Εκεί μίλησε η κλάση του Ταφαρέλ, ο οποίος είπε «όχι» στους Κοκού και Ρόναλντ ντε Μπουρ, στέλνοντας τους Βραζιλιάνους στο «Σταντ ντε Φρανς» και τους Ολλανδούς σπίτια τους.

Στον άλλον ημιτελικό, η Γαλλία χρειάστηκε δύο γκολ από τον αμυντικό Λιλιάν Τιράμ, για να βάλει τέλος στο όνειρο της παρέας του Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς. Μοναδικό μελανό σημείο η αποβολή του Λοράν Μπλαν, ο οποίος θα έχανε τον τελικό κόντρα στη Βραζιλία.
 
 
Ο ΤΕΛΙΚΟΣ
 
Στον τελικό της 12ης Ιουλίου όλοι περίμεναν ένα ντέρμπι ανάμεσα στην καλύτερη ομάδα του τουρνουά και αυτή με την καλύτερη άμυνα του, η οποία είχε και στο πλάι της χιλιάδες φιλάθλους. Τελικά, ο αγώνας αποδείχτηκε ένας μονόλογος του Ζινεντίν Ζιντάν και των υπόλοιπων Γάλλων. Ο Ζιζού με δύο κεφαλιές και ο Πετίτ διαμόρφωσαν το τελικό 3-0 επί μιας ομάδας που εμφανίστηκε στο γήπεδο με… δέκα παίκτες. Ο Ρονάλντο ήταν ωσεί παρών και με την παρουσία του φούντωσε τη φημολογία που αναπτύχθηκε λίγο πριν από τη σέντρα του αγώνα, αλλά περισσότερο μετά τη λήξη του αγώνα. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός είχε χάσει τις αισθήσεις του το μεσημέρι του τελικού, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σπασμούς, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί νευρικό κλονισμό και αντί να δει τον αγώνα από τον πάγκο, αγωνίστηκε βασικός και αναντικατάστατος. Ακόμα και μέχρι σήμερα παραμένει μυστήριο, ποιος και γιατί πίεσε να αγωνιστεί σε εκείνο το ματς το «Φαινόμενο». Η ιστορία έγραψε, πάντως, ότι η Γαλλία έγινε για πρώτη φορά Παγκόσμια Πρωταθλήτρια… 
 
 
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
 
Χώρα Διεξαγωγής: Γαλλία
Στάδια: Μπορντό (Parc Lescure), Λάνς (Stade Felix Bollaert), Λιόν (Stade Gerland), Μονπελιέ (Stade de la Mosson), Νάντ (Stade de la Beaujoire), Μασσλία (Stade Vélodrome), Παρίσι (Parc des Princes, Stade de France), Σεντ Ετιέν (Stade Geoffrey Guichard), Τουλούζ (Le Stadium)
Χρόνος Διεξαγωγής: 10 Ιουνίου - 12 Ιουλίου 1998
Χώρες που συμμετείχαν (32): Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Κροατία, Ολλανδία, Νορβηγία, Αυστρία, Ρουμανία, Σκωτία, Ισπανία, ΗΠΑ, Μεξικό, Τζαμάικα, Χιλή, Παραγουάη, Κολομβία, Αργεντινή, Βραζιλία, Ιράν, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία, Νότια Κορέα, Νιγηρία, Καμερούν, Μαρόκο, Νότια Αφρική, Τυνησία.
Αριθμός Αγώνων: 64
Σύνολο Θεατών: 2.785.100
Μέσος όρος θεατών: 43.517
Σύνολο Τερμάτων: 171
Μέσος όρος τερμάτων ανά αγώνα: 2,67
 
Ο Τελικός
Βραζιλία - Γαλλία 0-3 (0-2)
Γήπεδο: «Σταντ ντε Φρανς», Παρίσι, 12 Ιουλίου 1998
Θεατές: 80.000
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ταφαρέλ, Καφού, Αλνταΐρ, Ζούνιορ Μπαϊάνο, Ρομπέρτο Κάρλος, Σέζαρ Σαμπάιο (75' Εντούντο), Ντούνγκα, Ριβάλντο, Λεονάρντο (45' Ντενίλσον), Μπεμπέτο, Ρονάλντο.
ΓΑΛΛΙΑ: Μπαρτέζ, Τουράμ, Ντεσαγί, Λεμπέφ, Λιζαραζού, Ντεσάμπ, Καρεμπέ (57' Μπογκοσιάν), Πετί, Ζιντάν, Ντζορκαέφ (75' Βιεϊρά), Γκιβάρς (66' Ντουγκαρί).
Σκόρερ: 27' και 45'+1 Ζιντάν, 93' Πετί
Διαιτητής: Σαΐντ Μπεργκολά (Μαρόκο)
 
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ
 
6 γκολ Νταβόρ Σούκερ - Κροατία
5 γκολ Γκαμπριέλ Μπατιστούτα - Αργεντινή
Κριστιάν Βιέρι - Ιταλία
4 γκολ Ρονάλντο - Βραζιλία
Μαρσέλο Σάλας - Χιλή
Λουίς Ερνάντεζ - Μεξικό
 
 
ΜΙΚΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
 
Η ήττα με 3-0 της Βραζιλίας από τη Γαλλία στον τελικό ήταν η πιο βαριά ήττα της Σελεσάο σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.
 
Ο Κροάτης Ρόμπερτ Προσινέτσκι με το γκολ που σημείωσε, έγινε ο πρώτος ποδοισφαιριστής που σκόαραρε σε τελική φάση με δύο διαφορετικές ομάδες. Είχε προηγηθεί το Μουντιάλ του 1990 όταν είχε σκοράρει με τα χρώματα της Γιουγκοσλαβίας. Μάλιστα, έγινε πέμπτος και τελευταίος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται σε Μουντιάλ με δύο διαφορετικές χώρες, καθώς οι κανονισμοί πλέον δεν το επιτρέπουν.
 
Η Γαλλία έγινε η έκτη ομάδα στην ιστορία του θεσμού, που κατακτά το κύπελλο στη χώρα της, μετά την Ουρουγουάη (1930), την Ιταλία (1934), την Αγγλία (1966), την (Δυτική) Γερμανία (1974) και την Αργεντινή (1978).
 
Ο Ντανιέλ Πασαρέλα είχε διαμηνύσει ότι όποιος ήθελε να έχει ελπίδα στην Εθνική Αργεντινής θα έπρεπε να αποχωριστεί χαίτες, σκουλαρίκια κλπ… Ένα από αυτά τα θύματα ήταν ο Γκάμπριελ Μπατιστούτα, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του με κοντό μαλλί.
 
Μετά το τέλος του τουρνουά ο Αργεντινός γκολκίπερ Κάρλος Ρόα έγινε πάστορας. Βέβαια, τα ράσα δεν τα κράτησε πολύ, αφού έπειτα από λίγο καιρό τα έβγαλε.
Διαβάστηκε 31743 φορές
{modulepos inside2}
Fctables
Τα cookie μας βοηθούν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.