Μουντιάλ 1986 - Μεξικό

{modulepos inside1}

Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, μία χώρα από τη Νότια Αμερική θα ήταν αυτή που θα έπαιρνε τελικά το χρίσμα. Αρχικά είχε επιλεχθεί η Κολομβία, η οποία όμως λόγω οικονομικών προβλημάτων αναγκάστηκε να ρίξει το 1983 λευκή πετσέτα, σημαίνοντας συναγερμό στη FIFA. Ta μέλη της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας έπρεπε να αποφασίσουν γρήγορα σε ποια χώρα θα ανέθεταν τη διοργάνωση του 13ου Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το Μεξικό κινήθηκε πιο γρήγορα, έπαιξαν ρόλο και οι διασυνδέσεις τους με τον Ζοάο Χαβελάνζε και ανάλαβε να φιλοξενήσει την τελική φάση, για δεύτερη φορά, κάτι που γινόταν για πρώτη φορά.  Μάλιστα, ούτε αυτή τη φορά έλειψαν τα προβλήματα καθώς το 1985 η χώρα χτυπήθηκε από έναν φονικό σεισμό, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 25.000 ανθρώπους. Εντούτοις, οι Μεξικανοί επέμειναν να διοργανώσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο, ελπίζοντας σε μια ανάλογη επιτυχία όπως το 1970.

Στα τελικά προκρίθηκαν 24 ομάδες, οι οποίες χωρίστηκαν σε έξι ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Στην επόμενη φάση προκρίνονταν οι πρώτες δύο και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες, ενώ στη δεύτερη φάση όλα τα παιχνίδια ήταν πλέον νοκ άουτ.

Στον πρώτο όμιλο, η Αργεντινή με μαέστρο τον Μαραντόνα πήρε σχετικά εύκολα την πρώτη θέση του ομίλου, αφήνοντας τις Ιταλία, Βουλγαρία και Νότια Κορέα να δώσουν μάχη για το άλλο εισιτήριο. Τελικά, η Σκουάντρα Ατζούρα επικράτησε 3-2 των Ασιατών στο τελευταίο και σπουδαιότερο ματς και εξασφάλισε τη δεύτερη θέση του ομίλου.

Στον 2ο όμιλο Μεξικό, Παραγουάη και Βέλγιο προκρίθηκαν στην επόμενη φάση, αφήνοντας τέταρτο το Ιράκ, το οποίο αν μη τι άλλο δυσκόλεψε αρκετά τις αντιπάλους του, αλλά δεν κατάφερε να μπει σφήνα ανάμεσά τους.

Στο τρίτο γκρουπ η Ουγγαρία απογοήτευσε με την παρουσία της, αφού τερμάτισε πίσω από Γαλλία και Σοβιετική Ένωση. Οι Σοβιετικοί είχαν στο ρόστερ τους οκτώ παίκτες από τη Ντιναμό Κιέβου και με προπονητή τον Βαλερί Λομπανόφσκι δεν είχε προβλήματα ομοιογένειας και μαζί με τους Τρικολόρ παρουσίασαν εξαιρετικό ποδόσφαιρο.

Στον τέταρτο όμιλο η Βραζιλία σαν πρώτη και η Ισπανία σαν δεύτερη πήραν τα δύο εισιτήρια για την επόμενη φάση, αφήνοντας πίσω τους Βόρειο Ιρλανδία και Αλγερία, δύο ομάδες που προσπάθησαν να κάνουν την έκπληξη, αλλά πλήρωσαν την απειρία τους.

Από τον 5ο όμιλο προκρίθηκαν οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες που συμμετείχαν. Την έκπληξη έκανε η Δανία, η οποία με παίκτες όπως οι Μίκαελ Λάουντρουπ, Γιαν Μέλμπι, Μόρτεν και Γέσπερ Όλσεν προκρίθηκε πρώτη, μπροστά από τη Δυτική Γερμανία και την Ουρουγουάη, η οποία στο καθοριστικό ματς πήρε το «Χ» από τη Σκοτία και πέρασε σαν μία από τις καλύτερες τρίτες. Τέλος, στον έκτο όμιλο το Μαρόκο ήταν αυτό που ακολούθησε την Αγγλία, κάνοντας την έκπληξη, αφού πέταξε έξω την Πορτογαλία, νικώντας τους Ίβηρες στον  καθοριστικό αγώνα με σκορ 3-1.

Στη β’ φάση το συγκλονιστικότερο ματς ήταν αυτό ανάμεσα στο Βέλγιο και τη Σοβιετική Ένωση.  Οι Βέλγοι αν και βρέθηκαν δύο φορές πίσω στο σκορ κατάφεραν να ισοφαρίσουν ισάριθμες φορές και να στείλουν το παιχνίδι στην παράταση. Εκεί, σημείωσαν άλλα δύο γκολ, οι Σοβιετικοί πέτυχαν τρίτο με τον Μπελάνοφ, για να διαμορφωθεί το τελικό 4-3. Σε αυτό το ματς, πάντως, οι παίκτες του Βαλερί Λομπανόφσκι είχαν κάθε λόγο να έχουν παράπονα, αφού τα τρία γκολ των Βέλγων ξεκίνησαν από θέση οφσάιντ. Το Μεξικό αντιμετώπισε τη Βουλγαρία και χωρίς να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα νίκησε 2-0, ενώ πιο δύσκολα από ό,τι δείχνει το τελικό 4-0 προκρίθηκε σε βάρος των Πολωνών.

Η Αργεντινή είχε την ευκαιρία να πάρει την εκδίκησή της από την Ουρουγουάη για τον χαμένο τελικό του 1930. Το γκολ του Πέδρο Πασκούλι έλυσε τις διαφορές των δύο χωρών, που συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου έπειτα από την πρώτη διοργάνωση. Μάχη γιγάντων είχαμε και στην αναμέτρηση της Γαλλίας με την Ιταλία, όπου οι Τρικολόρ με γκολ των Πλατινί και Στοπιρά έκαμψε την αντίσταση της Σκουάντρα Ατζούρα. Εύκολη ήταν η πρόκριση της Αγγλίας σε βάρος της Παραγουάης, ενώ αυτή που χρειάστηκε να ιδρώσει ήταν η Δυτική Γερμανία, η οποία με γκολ - φάουλ του Λόταρ Ματέους πήρε το εισιτήριο για τη φάση των «8».     «Θύμα» έκπληξης έπεσε η Δανία, όχι λόγω της προϊστορίας της στις διοργανώσεις, αλλά επειδή έπαιζε το πιο ωραίο ποδόσφαιρο. Οι Σκανδιναβοί πλήρωσαν ακριβά την απειρία τους, αφού η Ισπανία με κορυφαίο τον Εμίλιο Μπουτραγένιο, διέλυσαν με 5-1 την αντίπαλό τους, δίνοντάς της ταυτόχρονα ένα σκληρό μάθημα.

Στους «8» είχαμε το παράδοξο, οι τρεις από τους τέσσερις αγώνες να κριθούν στα πέναλτι. Η Γαλλία με 4-3 στη ψυχοφθόρο διαδικασία πέταξε έξω τη Βραζιλία. Στη ρώσικη ρουλέτα κρίθηκα και ο προημιτελικός ανάμεσα στη Δυτική Γερμανία και το Μεξικό. Οι δύο ομάδες έπειτα από 120 στείρα αγωνιστικά λεπτά οδηγήθηκαν στην άσπρη βούλα. Εκεί, οι Ευρωπαίοι αποδείχτηκαν λίρα εκατό και με 4-1 πήραν το εισιτήριο.  Μοιραίος στο Βέλγιο – Ισπανία αποδείχτηκε ο Ελόι. Ο Ισπανός έχασε το πέναλτι, ο Λίο Βαν ντερ Ελστ βρήκε δίχτυα στο τελευταίο χτύπημα και οι Βέλγοι με σκορ 5-4 (1-1 ο κανονικός αγώνας και η παράταση) προκρίθηκαν στα ημιτελικά.

Το μεγάλο παιχνίδι έγινε στο «Αζτέκα». Αργεντινή και Αγγλία κοντράρονται για πρώτη φορά έπειτα από τον πόλεμο των δύο χωρών για τα νησιά Φόλκλαντ και σίγουρα το κλίμα δεν ήταν και το καλύτερο. Η Αργεντινή με δύο γκολ του Μαραντόνα έκαμψε την αντίσταση των Βρετανών, σε ένα ματς που έμεινε στην ιστορία για τα δύο τέρματα του Ντιεγκίτο. Το πρώτο επειδή το έβαλε με το χέρι (έμεινε στην ιστορία ως το «Χέρι του θεού»), κάτι που δεν είδε ο Τυνήσιος διαιτητής Αλί Μπενασέρ, ενώ το δεύτερο, πήρε την μπάλα από το κέντρο και αφού πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, πλάσαρε τον Σίλτον. Μάλιστα, στη συνέντευξη μετά το τέλος του αγώνα, ο Μπόμπι Ρόμπσον είπε: «Όλοι μιλάτε για το γκολ που μπήκε με το χέρι αλλά κανένας για το δεύτερο». Στον πρώτο ημιτελικό η Δυτική Γερμανία μπλόκαρε τον Πλατινί και με γκολ στο ξεκίνημα και στα τελευταία λεπτά του αγώνα νίκησε 2-0 και προκρίθηκε στον τελικό, όπου θα αντιμετώπιζε την Αργεντινή, η οποία χρειάστηκε ακόμη δύο γκολ του Μαραντόνα για να κάμψει τους Βέλγους.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ

Η παρουσία της Αργεντινής στον τελικό του «Αζτέκα» δεν προκάλεσε έκπληξη, αφού ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη. Από την άλλη η Δυτική Γερμανία, δεν θάμπωσε με το ποδόσφαιρο που έπαιξε, αλλά λόγω μετάλλου, όταν χρειάστηκε εμφανίστηκε σοβαρή και κέρδισε με το σπαθί της το δικαίωμα να διεκδικήσει το βαρύτιμο τρόπαιο. Το παιχνίδι δεν ήταν ανοικτό και οι Αργεντινοί βρήκαν τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα με τον Μπουρουσάγκα, ενώ έκαναν το 2-0 στο 55’ με τον Βαλντάνο. Όπως και σε άλλα ματς στη διοργάνωση, η Δυτικογερμανοί απέδειξαν ότι τους είχαν μείνει ψυχικά αποθέματα και με δύο γκολ σε δέκα λεπτά έκαναν το 2-2. Όμως ακόμα δεν είχε μιλήσει στον αγώνα ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος αφού δεν κατάφερε να σκοράρει, είπε να δώσει στο… πιάτο ένα γκολ. Παραλήπτης στο 84’ ο Μπουρουσάγκα, ο οποίος νίκησε τον Σουμάχερ για να διαμορφώσει το τελικό 3-2. 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
Χώρα Διεξαγωγής: Μεξικό
Στάδια: Γκουανταλαχάρα (Estadio Trez de Marzo, Estadio Jalisco), Ιραπουάτο (Estadio de Irapuato), Λεόν (Estadio de León), Πόλη του Μεξικό (Estadio Azteca, Estadio Olimpico), Μοντερέι (Estadio Tecnológico, Estadio Universitario), Νεζαχουαλκογιότλ (Estadioi Neza ‘86), Πουέμπλα (Estadio Cuauhtemoc), Κβερετάρο (Estadio La Corregidora), Τολούκα (Estadio de Toluca)
Χρόνος Διεξαγωγής: 31 Μαΐου - 29 Ιουνίου 1986
Χώρες που συμμετείχαν (24): Βέλγιο, Δυτική Γερμανία, Βουλγαρία, Δανία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Βόρεια Ιρλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σκωτία, Σοβιετική Ένωση, Ισπανία, Ουγγαρία, Καναδάς, Μεξικό, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Αργεντινή, Βραζιλία, Ιράκ, Νότια Κορέα, Αλγερία, Μαρόκο.
Αριθμός Αγώνων: 52
Σύνολο Θεατών: 2.393.031
Μέσος όρος θεατών: 46.019
Σύνολο Τερμάτων: 132
Μέσος όρος τερμάτων ανά αγώνα: 2,54
 
Ο τελικός
Αργεντινή - Δ. Γερμανία 3-2 (1-0)
Γήπεδο: «Αζτέκα», Μεξικό, 29 Ιουνίου 1986
Θεατές: 114.600
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Πουμπίδο, Χοσέ Λουΐς Μπράουν, Κουσιούφο, Ρουγκέρι, Σέρχιο Μπατίστα, Μπουρουτσάγκα (90' Τρομπιάνι), Έκτορ Ενρίκε, Χιούστι, Ολαρτικοετσέα, Μαραντόνα, Βαλντάνο.
Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σούμαχερ, Γιάκομπς, Καρλ-Χάινς Φέρστερ, Μπρίγκελ, Έντερ, Ματέους, Μπέρτχολντ, Μπρέμε, Μάγκατ (65' Χένες), Ρούμενινγκε, Άλοφς (46' Φέλερ).
Σκόρερ: 23' Μπράουν, 55' Βαλντάνο, 83' Μπουρουτσάγκα / 74' Ρούμενινγκε, 80' Φέλερ
Διαιτητής: Ρομουάλντο Αλπί Φίλιο (Βραζιλία)
 
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ
6 γκολ Γκάρι Λίνεκερ (ΑΓΓΛΙΑ) 6 γκολ
5 γκολ Εμίλιο Μπουτραγένιο (ΙΣΠΑΝΙΑ), Αντόνιο Καρέκα (ΒΡΑΖΙΛΙΑ), Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα (ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ) 5 γκολ
4 γκολ Ιγκορ Μπελάνοφ (Σ. ΕΝΩΣΗ), Αλεσάντρο Αλτομπέλι (ΙΤΑΛΙΑ), Χόρχε Βαλντάνο (ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ) 4 γκολ  
 

ΜΙΚΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Ο Σόκρατες, μεγάλο αστέρι της Βραζιλίας, μετά τον αγώνα με την Ισπανία και το μη καταλογισμό ενός κανονικού γκολ στους Ισπανούς είχε δηλώσει: «Σε περίπτωση που η Βραζιλία δεν προχωρούσε, αυτομάτως το μουντιάλ θα έχανε το ενδιαφέρον του. Συνεπώς μια μικρή εύνοια της διαιτησίας είναι αναμενόμενη…»

Ο μοναδικός διεθνής από τους 22 που είχε πάρει μαζί του ο Μπιλάρδο στην εθνική Αργεντινής και δεν έπαιζε σε ομάδα ήταν ο λίμπερο της Λουίς Μπράουν.

Ο Εμίλιο Μπουτραγένιο πέτυχε το πιο γρήγορο γκολ της διοργάνωσης, στα 63’’ του αγώνα Ισπανία - Β. Ιρλανδία 2-1.

Στον προημιτελικό Βραζιλία – Γαλλία ο Ζίκο, ο οποίος είχε μπει αλλαγή λίγα λεπτά νωρίτερα, νικήθηκε από την άσπρη βούλα από τον Μπατς.

Η Σκοτία πήγε στην τελική φάση με προπονητή τον Άλεξ Φέργκιουσον, αφού ο Τζακ Στιν είχε χάσει τη ζωή του στον αγώνα κόντρα στην Ουαλία. Σε εκείνο το ματς οι Σκοτσέζοι έμειναν στο 1-1 και διεκδίκησαν την πρόκρισή τους στα τελικά σε αγώνα μπαράζ.

Στον αγώνα του Ιράκ με την Παραγουάη ο διαιτητής Εντουίν Πικόν Ακόνγκ σφύριξε τη λήξη του ημιχρόνου την ώρα που η μπάλα κατευθυνόταν στα δίχτυα…

Διαβάστηκε 17224 φορές
{modulepos inside2}
Fctables
Τα cookie μας βοηθούν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.