Μουντιάλ 1958 - Σουηδία

{modulepos inside1}

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 ανατέθηκε στη Σουηδία και μέχρι και σήμερα παραμένει ίσως το πιο θεαματικό, ενώ ήταν η διοργάνωση στην οποία συστήθηκε στον υπόλοιπο κόσμο ο 17χρονος Πελέ, ο οποίος έμελλε να εξελιχθεί στον σημαντικότερο ποδοσφαιριστή του κόσμου.

Στα προκριματικά συμμετείχαν 51 ομάδες, ενώ δεν έλειψαν για άλλη μια φορά οι εκπλήξεις με τον αποκλεισμό δυνατών χαρτιών του τότε ποδοσφαίρου. Στην Ευρώπη σχηματίστηκαν εννέα όμιλοι των τριών ομάδων από τις οποίες θα προκρινόταν η πρώτη κάθε ομίλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η FIFA αναγκάστηκε να αλλάξει τον τρόπο που κατάρτιζε τους προκριματικούς ομίλους, αφού πολλές χώρες παραπονέθηκαν για την καλομεταχείριση των Βρετανικών Χωρών. Έτσι αποφασίστηκε οι τέσσερις Εθνικές να τοποθετηθούν σε διαφορετικούς ομίλους, αν και τελικά όλες κατάφεραν να δώσουν το «παρών» στα γήπεδα της Σουηδίας. Η Αγγλία ήταν μια από τις ομάδες που λίγο έλειψε να την πατήσει, αλλά τελικά γλίτωσε το έμφραγμα, ενώ θύματα έπεσαν η Ιταλία (έχασε 2-1 από τη Βόρειο Ιρλανδία) και η Ισπανία, η οποία έμεινε έναν βαθμό πίσω από τη Σκοτία και συνεπώς εκτός της τελικής φάσης.
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το πώς προκρίθηκε η Ουαλία, η οποία είχε τερματίσει δεύτερη πίσω από την Τσεχοσλοβακία στον τέταρτο προκριματικό όμιλο της Ευρώπης. Τα πολιτικά προβλήματα στη Μέση Ανατολή είχαν ουσιαστικά… καταργήσει την προκριματική φάση σε αυτή την περιφέρεια και οι ομάδες απέσυραν τη συμμετοχή τους λόγω του Ισραήλ, το οποίο χωρίς να δώσει αγώνα, έπρεπε να προκριθεί στα τελικά. Υπήρξε αντίδραση της FIFA, η οποία θεωρούσε αδιανόητο να προκριθεί αυτόματα άλλη ομάδα πλην της διοργανώτριας χώρας και της κατόχου του τίτλου. Πήρε, λοιπόν, τις δεύτερες των ευρωπαϊκών ομίλων και έπειτα από κλήρωση η Ουαλία αντιμετώπισε το Ισραήλ σε αγώνες κατάταξης, νικώντας και στους δύο με 2-0, παίρνοντας το εισιτήριο για τα τελικά. Στα τελικά της διοργάνωσης δεν συμμετείχαν δύο μεγαθήρια του παρελθόντος, οι κάτοχοι τεσσάρων παγκόσμιων τίτλων, Ουρουγουάη και Ιταλία. Τέλος, είχαμε την επιστροφή της Αργεντινής, ενώ η μετέπειτα πρωταθλήτρια Βραζιλία, έκανε το ταξίδι μέχρι τη Σουηδία για ένα γκολ διαφορά!
 
Στα τελικά κληρώθηκαν τέσσερις όμιλοι, έτσι ώστε ο καθένας να περιλαμβάνει μια ομάδα της Δυτικής Ευρώπης, μία της Ανατολικής, μία της Βρετανίας και μία της Νότιας Αμερικής. Από τον πρώτο προκρίθηκαν η Δυτική Γερμανία και η Βόρειος Ιρλανδία, αφήνοντας έξω την Αργεντινή, στον δεύτερο όμιλο Γαλλία και Τσεχοσλοβακία επιβεβαίωσαν την ανωτερότητά τους έναντι των Παραγουάη και Σκοτία, στον τρίτο όμιλο η Σουηδία με τους ξενιτεμένους Νιλς Λιντχολμ, Κουρτ Χάμριν, Γκουναρ Γκρεν, Νάκα Σκόγκλουντ προκρίθηκε άνετα, μαζί με την Ουαλία, η οποία νίκησε 2-1 σε αγώνα κατάταξης τους αποδυναμωμένους (δεν συμμετείχαν οι Πούσκας, Τσίμπορ, Κότσις) Ούγρους. Τέλος, στον τέταρτο όμιλο έπεσαν μαζί Βραζιλία, Αγγλία, Σοβιετική Ένωση και Αυστρία. Η Σελεσάο πήρε εύκολα την πρώτη θέση, η Αγγλία εμφανίστηκε αποδυναμωμένη, αφού θρηνούσε ακόμα το χαμό των «μπέμπηδων» του Ματ Μπάσμπι, δίνοντας την ευκαιρία στη Σοβιετική Ένωση να πάρουν τη δεύτερη θέση, νικώντας τα Λιοντάρια σε αγώνα μπαράζ.
 
Στα προημιτελικά, η Σουηδία επικράτησε 2-0 της κουρασμένης από τον αγώνα μπαράζ Σοβιετικής Ένωσης, η Γαλλία συνέτριψε 4-0 τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ η Βραζιλία τα χρειάστηκε για να κάμψει την αντίσταση της Ουαλίας. Στο ματς αυτό μίλησε η κλάση του Πελέ, ο οποίος με δικό του γκολ έδωσε τη νίκη (1-0) στην ομάδα του, ενώ στον τέταρτο προημιτελικό, η Δυτική Γερμανία με γκολ του Ραν επικράτησε 1-0 της Γιουγκοσλαβίας.
 
Στον πρώτο ημιτελικό, πέντε ημέρες αργότερα, η Σουηδία φιλοξένησε τη Δυτική Γερμανία. Στο «Ούλβει» επικρατούσε χαμός, καθώς πάνω από 50.000 φίλαθλοι έσπευσαν να σπρώξουν την ομάδα τους ώστε να φτάσει στον τελικό. Η αρχή δεν ήταν η καλύτερη, καθώς είδαν τον Σέφερ να βάζει μπροστά τους δυτικογερμανούς. Η απάντηση ήρθε από τον Σκόγκλουντ για να κλείσει το πρώτο ημίχρονο στο 1-1. Στο δεύτερο ημίχρονο οι Γερμανοί έμειναν με δέκα λόγω της αποβολής του Γιουσκόβιακ, το παιχνίδι διακόπηκε για κάποια λεπτά και μόλις ξεκίνησε πάλι, οι φιλοξενούμενοι έμειναν με εννιά παίκτες, καθώς τραυματίστηκε ο Βάλτερ. Οι διοργανωτές το εκμεταλλεύτηκαν και με γκολ των Γκριν και Χάμριν έκαναν το 3-1, παίρνοντας μέσα στο ντελίριο ενθουσιασμού το εισιτήριο για τον τελικό.
 
Στον άλλο ημιτελικό, έγινε της… μαγείας. Στο «Ρασούντα» της Στοκχόλμης παρατάχθηκαν στο κέντρο του γηπέδου οι Βραζιλιάνοι με τους Γάλλους, σε μια παράσταση για δύο ρόλους. Αυτόν της Βραζιλίας και του Πελέ. Το «Μαύρο Διαμάντι» σημείωσε χατ τρικ σε 25 λεπτά και οδήγησε την ομάδα του στο «φτωχό» 5-2 επί των Τρικολόρ, δίνοντας ραντεβού με τη διοργανώτρια χώρα στο «Ρασούντα». Οι Γάλλοι τερμάτισαν τελικά τρίτοι, αφού επικράτησαν 6-3 της Δυτικής Γερμανίας, και ανέδειξαν πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης τον Ζιστ Φοντέν, ο οποίος σταμάτησε στα 13, σπάζοντας το ρεκόρ του Κότσις (11 γκολ) από το 1954. 
 
 
Ο ΤΕΛΙΚΟΣ
 
Η ημέρα του μεγάλου τελικού είχε φτάσει για τις δύο φιναλίστ. Στις 29 Ιουνίου στο «Ρασούντα» έμελλε να γράψει ιστορία η Βραζιλία, η οποία θα έκλεινε τις πηγές από τον χαμένο τελικό του 1950. Καλύτερο ξεκίνημα δεν θα μπορούσαν να φανταστούν οι Σουηδοί οι οποίοι μόλις στο 4’ έκαναν το 1-0 με τον Λίντχολμ, βάζοντας πίσω στο σκορ για πρώτη φορά στο τουρνουά τη Βραζιλία. Η απάντηση της ομάδας του Φέολα δεν άργησε να έρθει, αφού ο Βαβά με δύο γκολ έστειλε την ομάδα στα αποδυτήρια μπροστά στο σκορ. Στο δεύτερο ημίχρονο έλαμψε το αστέρι του Πελέ, ο οποίος -μαζί με τον ο Ζαγκάλο- οδήγησε τη χώρα του στο υψηλότερο σκαλί του κόσμου για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η σκηνή που έμεινε σε όλους είναι το κλάμα του 17χρονου Πελέ στις αγκαλιές των συμπαικτών του… 
 
 
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
 
Χώρα Διεξαγωγής: Σουηδία
Στάδια: Μπόρας (Ryavallen), Εσκιλστούνα (Tunavallen), Γκέτεμποργκ (Nya Ullevi), Χάλμσταντ (Örjans Vall), Χέλσινμποργκ (Olympiastadion), Μάλμο (Stadium), Νορκόπινγκ (Idrottsparks), Όρεμπο (Eyravallen), Σαντβίκεν (Jernvallen), Στοκχόλμη (Rasunda), Ουντεβάλλα (Rimnersvallen), Βαστεράς (Arasvallen)
Χρόνος Διεξαγωγής: 8 Ιουνίου - 29 Ιουνίου 1958
Χώρες που συμμετείχαν (16): Δυτική Γερμανία, Σουηδία, Τσεχοσλοβακία, Αγγλία, Γαλλία, Γιουγκοσλαβία, Β. Ιρλανδία, Αυστρία, Σκωτία, Ουαλία, Ουγγαρία, Σοβιετική Ένωση, Μεξικό, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Βραζιλία.
Αριθμός Αγώνων: 35
Σύνολο Θεατών: 905.830
Μέσος όρος θεατών: 25.880
Σύνολο Τερμάτων: 126
Μέσος όρος τερμάτων ανά αγώνα: 3,6
 
Ο Τελικός
Βραζιλία - Σουηδία 5-2 (2-1)
Γήπεδο: «Ρσσούντα», Στοκχόλμη, 29 Ιουνίου 1958
Θεατές: 51.800
ΣΟΥΗΔΙΑ: Κάλε Σβένσον, Μπιόριεσον, Μπέργκμαρκ, Άξμπομ, Πάρλινγκ, Μπενγκτ Γκούσταβσον, Σκόγκλουντ, Χάμριν, Λίντχολμ, Γκρεν, Άγκνε Σίμονσον.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ζιλμάρ, Ντζάλμα Σάντος, Νίλτον Σάντος, Ιντεράλντο Μπελίνι, Ζίτο, Ορλάντο Περάνια, Γκαρίντσα, Ζαγκάλο, Ντιντί, Πελέ, Βαβά.
Σκόρερ: 4' Λίντχολμ, 80' Σίμονσον / 9' και 32' Βαβά, 55' και 90' Πελέ, 68' Ζαγκάλο
Διαιτητής: Μορίς Γκιγ (Γαλλία) 
 
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ
 
13 γκολ Ζίστ Φοντέν - Γαλλία
6 γκολ Πελέ - Βραζιλία
Χέλμουτ Ραν - Δυτ. Γερμανία
5 γκολ Πίτερ Μακ Πάρλαντ - Β. Ιρλανδία
Βαβά - Βραζιλία
 
 
ΜΙΚΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
 
Το παγκόσμιο κύπελλο του 1958 ήταν το πρώτο που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε ολόκληρο τον κόσμο.
 
Η Δ. Γερμανία βρέθηκε πίσω στο σκορ και στα τρία παιγνίδια της στον όμιλο, κατάφερε όμως να μη χάσει σε κανένα (νίκησε Αργεντινή, ισοπαλία με Τσεχοσλοβακία και Β. Ιρλανδία) και έτσι πήρε την πρώτη θέση και την πρόκριση.
 
Ένα κοινό στοιχείο υπάρχει στα έξι γκολ του Πελέ στο τουρνουά. Όλα σημειώθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο.
 
Στο παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 υπάρχει η πρώτη εμφάνιση της Σοβιετικής Ένωσης και του πρώτου διαιτητή από τη χώρα, του Νικολάι Λατίσεφ.
 
Το παιγνίδι Βραζιλία - Αγγλία ήταν το πρώτο σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου που δεν σημειώθηκαν τέρματα, ενώ το ίδιο ματς ήταν το μοναδικό στο οποίο η μετέπειτα πρωταθλήτρια Βραζιλία, δεν κατάφερε να νικήσει στον δρόμο της προς το τρόπαιο.
 
Το γεγονός ότι το τουρνουά ήταν το πρώτο που μεταδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο είχε και τα αρνητικά του. Όταν προηγήθηκε η Σουηδία στον τελικό και μέχρι να ισοφαρίσει η χώρα τους, περίπου 250 Βραζιλιάνοι έχασαν τη ζωή τους στη Βραζιλία, αφού όλοι θυμήθηκαν το κάζο του 1950…
 
Με την επιτυχία της αυτή η Βραζιλία έγινε και παραμένει η μοναδική ομάδα που έχει κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο μακριά από την ήπειρο στην οποία ανήκει γεωγραφικά (το επανέλαβε το 2002).
Διαβάστηκε 14648 φορές
{modulepos inside2}
Fctables
Τα cookie μας βοηθούν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.