{modulepos inside1}

Αν θέλουμε να πούμε ότι στο ποδόσφαιρο χωράει ρομαντισμός, σίγουρα θα πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία της AFC Wimbledon. Τους φιλάθλους, που γύρισαν την πλάτη τους στα πλούτη, τους φιλάθλους που είδαν μια ολόκληρη ομάδα να ξεριζώνεται από τον τόπο της, τους φιλάθλους που αναγέννησαν από τις στάχτες του τον αγαπημένο τους σύλλογο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά…

Η ιστορία

Το 1889 ιδρύεται η ιστορική Wimbledon FC. Μικρό σωματείο, σε μια γειτονιά του νοτιοδυτικού Λονδίνου, η οποία με την πάροδο των ετών σκαρφαλώνει κατηγορίες, φτάνοντας το 1986 στην Premier Legue όπου και παραμένει για 15 συνεχείς σεζόν. Η τρελή συμμορία «Grazy Gang» των Βίνι Τζόουνς, Τζον Φάσανου, Λόρι Σάντσεζ, Ντένις Γουάιζ και Ντέιβ Μπίσαντ στις 14 Μαίου του 1988, καταφέρνει μάλιστα να φτάσει στον τελικό του FA Cup με αντίπαλο τη φημισμένη Λίβερπουλ. Σκορ 1-0 για την «μικρούλα» με τον εκφωνητή του BBC, Τζον Μότσον, να αναφωνεί: «The Crazy Gang have beaten the Culture Club!». Αυτό ήταν. Η Γουίμπλεντον μπαίνει στο πάνθεον....

Ο ξεριζωμός

Τα χρόνια περνάνε. Φτάνουμε στο 2002. Η Γουίμπλεντον πνιγμένη στα χρέη, σε καθεστώς διαχείρισης.... Εκείνη τη στιγμή, ένα γκρουπ ανθρώπων, ένα κοντσόρτσιουμ, παίρνει τα ηνία από τους νορβηγούς ιδιοκτήτες και αποφασίζει από κοινού με τον διαχειριστή, το...αδιανόητο. Για να μην εξαφανιστεί η ιστορική ομάδα, να μετακομίσει. Ξεριζωμός. Αδιανόητο για όλες τις ομάδες του πλανήτη. Κι όμως, έγινε. Ο τόπος; Περίπου 70 μίλια μακριά από την γειτονιά του Λονδίνου. Το Μίλτον Κέινς. Μια πόλη...φρέσκια, με πληθυσμό που το 2001 φτάνει μαζί με τα περίχωρα τους 184.000 κατοίκους. Ομάδα εκεί δεν υπάρχει, ωστόσο… πρέπει να υπάρξει, για να μπορέσει να συντηρήσει το νέο υπερσύγχρονο γήπεδο της πόλης. Παρά τις αντιδράσεις των φιλάθλων της ομάδας, η απόφαση πάρθηκε στις 22 Μαΐου 2002 και η Γουίμπλεντον μετακομίζει εκεί, στο Μίλτον Κέινς.

Η νέα ίδρυση

Οι οπαδοί δεν μπορούσαν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σε αυτήν την… «προδοσία» και έτσι στις 28 Μαΐου 2002 αποφασίζουν να επανιδρύσουν ουσιαστικά την ομάδα τους, με έδρα το πραγματικό τους σπίτι στο Νότιο Λονδίνο. Σχεδόν ίδιο όνομα, νέα φανέλα, πανομοιότυπο σήμα, νέα διοίκηση και νέο γήπεδο (το μοιράζεται ακόμα και τώρα με την Kingstonian) η AFC Wimbledon αρχίζει να γίνεται ξανά τραγούδι στα χείλη των ντόπιων του Νότιου Λονδίνου. Ξεκινάει την πορεία της από τα ερασιτεχνικά, από την 9η κατηγορία, την Ιsthmian League! Ανεβαίνει απανωτά τις κατηγορίες, κάνοντας ρεκόρ που κρατάει ακόμα (Από τον Φλεβάρη του 2003 ως τον Δεκέμβρη του 2004, 78 αγώνες αήττητοι!) και φτάνει πρώτα στην Κόνφερενς, (μένει τρία χρόνια 2008-2011) και μετά, στον μεγάλο προορισμό, τη Football League. Στις 6 Αυγούστου 2011, ο αρχηγός Τζέιμι Στούαρτ σκοράρει το πρώτο γκολ στην Λίγκα, σε ήττα από την Μπρίστολ Ρόβερς, στην πρεμιέρα της ομάδας στη LeagueTwo, στην οποία βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Η μετονομασία

Ένα χρόνο μετά τον ξεριζωμό, το 2003 είχε έρθει ακόμη ένα χτύπημα για τους φίλους της Γουίμπλετον καθώς η ομάδα μετονομάσθηκε σε Milton Keynes Dons. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος του… μισούς που αναπτύχθηκε ανάμεσα τις δύο πλευρές. Ποιοι πραγματικά θα ήταν οι πραγματικοί Dons; Η Milton Keynes Dons από την γέννηση της μέχρι και τώρα αγωνίζεται στην League 1 της Αγγλίας και από την άλλη  η AFC Wimbledon, νέα ομάδα, ξεκινάει από την ένατη κατηγορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου. Η διαφορά ποιότητας μεγάλη. Η μεν αγωνίζεται σε ολοκαίνουριο γήπεδο 22.000 θέσεων, η δε μοιράζεται το Κingsmeadow χωρητικότητας 4.850 περίπου. Κι όμως ο κόσμος  είναι εκεί και την στηρίζει και η AFC Wimbledon ανεβαίνει 5 κατηγορίες.  Ποιοι είναι οι πραγματικοί Dons; Σε κάθε ματς η ομάδα franchise γεμίζει μόλις το 1/5 του γηπέδου. Η δε ρομαντικοί της AFC Wimbledon ακολουθούν πάντα και παντού όπου και αν παίζει, έχοντας την συμπάθεια και την υποστήριξη ολόκληρου του ποδοσφαιρικού κόσμου μεταξύ των οποίων και μιας ομάδας Ελλήνων οι οποίοι αποφάσισαν τέσσερα χρόνια πριν να ιδρύσουν τον Ελληνικό fun club της ομάδας.

Το Ελληνικό Fun Club της AFC Wimbledon

«Καλωσορίζουμε σήμερα στο Kingsmeadow τον Ιορδάνη Κουλουρίζο που ίδρυσε το Ελληνικό fan club της AFC Wimbledon πριν 4 χρόνια και βρίσκεται εδώ για πρώτη φορά έχοντας φέρει μαζί του και το πανό που μπορείτε να διακρίνεται στην κερκίδα Eco House End - Home Terrace». Αυτό ακούστηκε από τα ηχεία του Kingsmeadow Stadium στις 12 Οκτωβρίου του 2013, λίγο πριν την έναρξη του αγώνα μεταξύ της AFC Wimbledon και της Northampton και φυσικά αφορούσε τον ιδρυτή του Ελληνικού fan club που βρισκόταν στην εξέδρα.

Ο ίδιος μιλώντας τότε στο e-soccer.gr είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πριν 4 χρόνια περίπου αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα ιντερνετικό fan club της ομάδας με τον φίλο μου τον Παναγιώτη Καταβούτα. Σε αυτό μας βοήθησε και ο διαδικτυακός μας φίλος Raymond. Ξεκινήσαμε με 4-5 μέλη και ξαφνικά φτάσαμε 100, ενώ τώρα αριθμούμε γύρω στα 200 μέλη. Το φανταστικό της υπόθεσης είναι ότι μας αναγνωρίζουν πολλοί Άγγλοι φίλαθλοι της ομάδας και από την πρώτη στιγμή μας ενθάρρυναν γι αυτή μας την προσπάθεια».

Σε ερώτηση μας για το ποια είναι η πιο βαθιά χαραγμένη στιγμή στην μνήμη του, από αναμέτρηση της AFC Wimbledon, ο Ιορδάνης Κουλουρίζος μας απάντησε: «Δεν θα ξεχάσω το πιο σημαντικό ματς στην σύγχρονη ιστορία της AFC Wimbledon, παιχνίδι μπαράζ ανόδου με την Luton. Όποιος κέρδιζε το παιχνίδι ανέβαινε στην επαγγελματική κατηγορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου, δηλαδή την League 2. Ήμουν σε συνεχή επικοινωνία με τον Παναγιώτη, τον συνιδρυτή του fan club και με δεκάδες διαδικτυακούς φίλους μας από την Αγγλία. Το ματς το πήραμε στα πέναλτι και παραλίγο να σπάσω το λάπτοπ που το έβλεπα live stream. Οι πανηγυρισμοί τρελοί μέσα στο γήπεδο (ο αγώνας μπαράζ ανόδου είχε γίνει στο στάδιο της  Manchester City) και για πρώτη φορά είπα τότε, ότι κάποτε θα πάω να τους δω».

Τι φέρνεις μαζί σου από το ταξίδι σου στο Λονδίνο; «Γυρνώντας από το Λονδίνο, όπου είδα επιτέλους την αγαπημένη μου ομάδα, φέρνω μαζί μου μπόλικες φωτογραφίες, αναμνήσεις, υποδοχή από διοικούντες, συναντήσεις με πολλούς φιλάθλους που τους ήξερα μόνο από το facebook. Μπορεί το παιχνίδι με την Northampton να το χάσαμε, ηττηθήκαμε 0-2, αλλά δεν είδα κανέναν να φεύγει με σκυμμένο το κεφάλι. Γιατί απλά αυτή την ομάδα την έφτιαξαν οι ίδιοι και στις χαρές και στις λύπες θα είναι εκεί για να την χειροκροτήσουν. Μιλώντας με έναν φίλο μου τον Richard, μου είπε ότι πολλοί φίλαθλοι της ομάδας, βλέποντας την περσινή και φετινή πορεία της Swansea, με σχεδόν παρόμοια ιστορία,  ελπίζουνε σε κάτι ανάλογο για την δική τους ομάδα σε λίγα χρόνια. Γενικά το ταξίδι μου ήταν μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω πραγματικά. Για το μόνο που στεναχωρήθηκα ήταν ότι δεν είδα τον φίλο μου τον Raymond που έπρεπε να παρευρεθεί στην κηδεία ενός θείου του. Μου είπε κάτι όμως που με αυτό θα πορευτώ. «Αν ήρθες μια φορά να δεις την AFC Wimbledon, θα ξανάρθεις, να είσαι σίγουρος γι αυτό»…

Το fun club είναι το AFC Wimbledon – Greek Supporters Group – Greek Dons και μπορεί οποιοσδήποτε που αγαπάει το ποδόσφαιρο να μπει εδώ:

https://www.facebook.com/groups/362754269376/

Διαβάστηκε 8595 φορές
{modulepos inside2}
Fctables
Τα cookie μας βοηθούν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.