Print this page
Απόστολος Νικολαΐδης - Ο Πατριάρχης του Παναθηναϊκού

Απόστολος Νικολαΐδης - Ο Πατριάρχης του Παναθηναϊκού

{modulepos inside1}
Η 15η Οκτωβρίου αποτελεί μία θλιβερή επέτειο για την παναθηναϊκή οικογένεια. Και αυτό γιατί τέτοια ημέρα πριν από 35 χρόνια, έχασε τον Πατριάρχη της, τον Απόστολο Νικολαΐδη.
 
«Εχρειάστηκαν μεγάλες προσπάθειες, ανυποχώρητοι αγώνες, μεγάλος και συνεχής ενθουσιασμός, ακάματοι πόθοι, ασίγαστο πάθος και πολλές θυσίες για να επιβιώσει, να ανδρωθεί και επιβληθεί ο Παναθηναϊκός μας».
 
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Απόστολο Νικολαΐδη. Τα είπε στην γιορτή της 70ετηρίδας του Παναθηναϊκού και περιγράφουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ζωής του. Μίας ζωής που αφιέρωσε ολοκληρωτικά στο Τριφύλλι και στον ελληνικό αθλητισμό.
 
Γεννήθηκε το 1896. Τη χρονιά που στην Αθήνα αναβιώνει το Ολυμπιακό Πνεύμα, γεννιέται στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, ο άνθρωπος που θα υπηρετήσει όσο κανείς άλλος τα αθλητικά ιδεώδη.
 
Ο Νικολαΐδης σπουδάζει στην εμπορική σχολή της Χάλκης και ακολούθως στη Ροβέρτειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης. Εκεί διδάσκεται οικονομικές και εμπορικές επιστήμες –μαζί και πέντε ξένες γλώσσες!–, αλλά συνάμα μυείται και στον αθλητισμό. Μαθαίνει πως για να ολοκληρωθεί αθλητικά ο άνθρωπος, πρέπει να δοκιμαστεί σε όσο περισσότερα σπορ αντέχει το κορμί του. Και ο Νικολαΐδης ακολουθεί αυτή την αρχή.
 
Το 1914 εγγράφεται στον Παναθηναϊκό και γίνεται ποδοσφαιριστής του. Αποχωρεί για λίγα χρόνια (για να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Μόναχο της Γερμανίας) και επιστρέφει το 1919. Με πρωτοβουλία δική του, ο Παναθηναϊκός γίνεται Αθλητικός Όμιλος. Δηλαδή παύει να είναι ένα ποδοσφαιρικό σωματείο και αναπτύσσει νέα αθλήματα. Ο Νικολαΐδης αγωνίζεται τόσο ως κεντρικός χαφ και αμυντικός στο ποδόσφαιρο (ο καλύτερος των τότε ετών), όσο και ως καλαθοσφαιριστής, πετοσφαιριστής, αθλητής στίβου (σε ρίψεις, δρόμους και διελκυστίνδα)!
 
Πρωτοστατεί στη μετατροπή της Λεωφόρου σε στολίδι των Αθηνών. Χάρη σε πρωτοβουλίες του, το γήπεδο του Παναθηναϊκού μεγαλώνει και φιλοξενεί όλο και περισσότερα αθλήματα. Ο ίδιος, έχοντας πλέον αποσυρθεί από τα αθλητικά του καθήκοντα, εξελίσσεται σε παράγοντα που ακτινοβολεί μεγάλο σεβασμό στις τάξεις του Ομίλου, των ομοσπονδιών, αλλά και των αντίπαλων σωματείων. Στα Διοικητικά Συμβούλια του Παναθηναϊκού έχει συνεχή παρουσία για δεκαετίες. Χρηματίζει ταμίας, γενικός γραμματέας, γενικός αρχηγός.
 
Υπήρξε «απόστολος» της Παναθηναϊκής Ιδέας, ενώ συνάμα υπηρέτησε με πάθος το σύνολο του αθλητισμού της χώρας. Διετέλεσε πρώτος πρόεδρος της Ε.Π.Ο., πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής, πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. (για 20 συναπτά έτη). Βρέθηκε ακόμη κοντά στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και υπήρξε πρόεδρος της Ε.Λ.Π.Α. για δεκαετίες. Κάθε πρωτοπόρα ενέργεια, κάθε μετεξέλιξη του ελληνικού αθλητισμού είχε από πίσω ένα όνομα: Απόστολος Νικολαΐδης.
 
Έκανε δεκάδες φίλους και όπως είναι φυσικό επακόλουθο για έναν καινοτόμο –στο όριο του «επαναστάτη»– ηγέτη, έκανε και εχθρούς. Υπήρξαν αντιπάθειες και έριδες εντός Συλλόγου, όμως πάντοτε είχε τον τρόπο του για να εξομαλύνει τις δύσκολες καταστάσεις.
 
Οπισθοχωρούσε όταν έκρινε πως είναι απαραίτητο. Έβγαζε ενωτικούς λόγους, ομιλίες που καθήλωναν και επανέφεραν την ηρεμία στα ενδότερα του Συλλόγου.
 
Όμως υπήρξαν και αντιπάθειες που δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει. Κατά τη διάρκεια της Χούντας, οι περισσότεροι από τους μεγάλους αθλητικούς ηγέτες των συλλόγων και των ομοσπονδιών «καθαιρούνται» και χάνουν τα αξιώματά τους. Ο Νικολαΐδης είναι προσωπικότητα που δύσκολα αγγίζεται, λόγω του ερείσματος του προς τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Και τότε είναι που στήνεται ένας τεράστιος επικοινωνιακός/ προπαγανδιστικός μηχανισμός με στόχο να πληχθεί αρχικά το προφίλ του και εν συνεχεία να απομακρυνθεί από τον Παναθηναϊκό και από τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Γράφτηκε εκείνη την περίοδο μέχρι και βιβλίο-λίβελος κατά του Νικολαΐδη, με δεκάδες ανακρίβειες και ψεύδη που διαιωνίστηκαν μέχρι και τις μέρες μας.
 
Η τάξη αποκαταστάθηκε μετά την πτώση της Δικτατορίας. Ο Νικολαΐδης επανεγγράφεται το 1974 στον Παναθηναϊκό και αναλαμβάνει πρόεδρός του. Θα υπηρετήσει τον Όμιλο μέχρι τα βαθιά γεράματα. Φεύγει από τη ζωή, σαν σήμερα στις 15 Οκτωβρίου 1980. Λίγους μήνες αργότερα, προς τιμήν του τεράστιου παράγοντα το γήπεδο της Λεωφόρου ονομάζεται «Απόστολος Νικολαΐδης».
 
Στην αιωνόβια ιστορία του Παναθηναϊκού παρέλασαν πολλοί παράγοντες που, άλλοι σε μεγάλο βαθμό και ορισμένοι σε μικρότερο, έβαλαν το λιθαράκι τους στο να γίνει ο Σύλλογος «πρωταθλητής σ’ όλα τα σπορ». Αν όμως υπάρχει ένας που γιγάντωσε το Τριφύλλι και χάρη σε αυτόν ο Παναθηναϊκός είναι Αθλητικός Όμιλος, δεν είναι άλλος από τον Απόστολο Νικολαΐδη.
 
* Ευχαριστούμε θερμά τον συγγραφέα Ανδρέα Οικονόμου για την πολύτιμη συμβολή του.
 
Πηγή: panathinaikos1908.gr
Διαβάστηκε 10301 φορές
{modulepos inside2}

Σχετικά Άρθρα

Τα cookie μας βοηθούν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.