Print this page
Τζιουζέπε Μεάτσα - Ο Πεπίνο

Τζιουζέπε Μεάτσα - Ο Πεπίνο

{modulepos inside1}

Ήταν Αύγουστος του 1910, όταν τα μάτια του Τζιουζέπε Μεάτσα έβλεπαν για πρώτη φορά, το φως αυτού του κόσμου. Η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, και ο πατέρας του μικρού Τζιουζέπε, φεύγει για το μέτωπο απ’ όπου δεν θα επιστρέψει ποτέ. Η μητέρα του για να τα βγάλει πέρα, αναγκάζεται να πουλάει φρούτα στην αγορά του Μιλάνου, έχοντας ως μοναδικό της στήριγμα τον μοναχογιό της.

Ωστόσο, τα απογεύματα όταν η αγορά έκλεινε, ο μικρός «Πεπίνο» έβρισκε πάντα χρόνο, για να ασχοληθεί με τα μυστικά της «στρογγυλής θεάς». Το ταλέντο ήταν κάτι που περίσσευε σε αυτό το παιδί, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους ανθρώπους της Ίντερ, οι οποίοι χωρίς δεύτερη σκέψη τον ενέταξαν στο δυναμικό της ομάδας. Ήταν μόλις 14 ετών, όταν φόρεσε για πρώτη φορά τα χρώματα των «νερατζούρι».

Το 1927 και σε ηλικία 17 ετών ο Μεάτσα έπαιξε με την 1η ομάδα στο τουρνουά Βόλτα Ντι Κόμο κάνοντας εξαιρετικές εμφανίσεις, δεχόμενος παράλληλα από άλλους μεγάλους της εποχής εκείνης όπως του Τζίπο Βιάνι,  ευμενή σχόλια για την ποδοσφαιρική του αξία. Σε εκείνο το τουρνουά ο νεαρός Μεάτσα έβαλε 2 γκολ και χάρισε το κύπελλο Βόλτα στην ομάδα του.

Λίγα χρόνια αργότερα, η Χούντα του Φράνκο αναγκάζει το σύλλογο του Μιλάνου ν’ αλλάξει την ονομασία του από Ίντερ σε Ambrosiana, χωρίς αυτό βέβαια να εμποδίσει τον νεαρό Μεάτσα να συμμετάσχει στο πρώτο πρωτάθλημα της ζωής του στη Serie A, σημειώνοντας μάλιστα 31 γκολ σε 33 παιχνίδια ρεκόρ ανεπανάληπτο για τα δεδομένα της εποχής. Με αυτήν την εξαιρετική επίδοση  συνέβαλε τα μέγιστα στην ομάδα του, για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ιταλίας την περίοδο 1929/30.

Στις 9 Φεβρουαρίου του 1930, πραγματοποιεί το ντεπούτο του με τα χρώματα της Squadra Azzura εναντίον της Ελβετίας στην Ρώμη, οπού οι Ιταλοί φτάνουν στη νίκη με 4-2 με δυο γκολ του Μεάτσα. Αλλά τα καλύτερα δεν είχαν έρθει ακόμα για τον διάσημο «Πεπίνο» του Ιταλικού ποδοσφαίρου. Στις 11 Οκτωβρίου του 1930, η Ιταλία αντιμετωπίζει την πανίσχυρη τότε Ουγγαρία στην Βουδαπέστη, την οποία και συντρίβει 5-0 με τον 20χρονο τότε Μεάτσα, να πετυχαίνει χατ-τρικ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Ιταλία διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο, και ο Τζιουζέπε Μεάτσα είναι εκεί για να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο μέσα στη Ρώμη, επικρατώντας στον τελικό της Τσεχοσλοβακίας με 2-1.

Με την Εθνική ομάδα της χώρας του έπαιξε σε 53 παιχνίδια και σκόραρε 33 φορές. Αυτό το ρεκόρ θα καταρριφθεί βέβαια αργότερα από τον Τζίτζι Ρίβα αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα γκολ του Μεάτσα ήταν εντελώς διαφορετικά και σημαντικότερα μιας και γίνανε απέναντι σε καλύτερες και πιο σημαντικές ομάδες.

Στην Serie A στο σύνολο σημείωσε 267 τέρματα, ενώ αναδείχθηκε 3 φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Την περίοδο 1929/30 με 31 γκολ, την περίοδο 1935/36 με 25 γκολ σε πρωτάθλημα με σύνολο 16 ομάδες και την περίοδο 1937/38 με 20 γκολ σε πρωτάθλημα 16 ομάδων και πάλι. Ο Μεάτσα ολοκλήρωσε την καριέρα του σε ηλικία 38 ετών το 1948 φορώντας την φανέλα της αγαπημένης του Ίντερ.

Αργότερα και αφού είχε αφήσει πίσω του μια επιτυχημένη καριέρα ως ποδοσφαιριστής, προσπάθησε να αναδειχθεί ως δημοσιογράφος αλλά και ως προπονητής μη έχοντας όμως την ίδια επιτυχία. Διετέλεσε ως προπονητής στην Ίντερ, στην Προ Πάτρια και σε άλλες ομάδες χωρίς όμως κάτι το ιδιαίτερο. Στις 27 Οκτωβρίου του 1979, ο θρυλικός Τζιουζέπε Μεάτσα αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών εξαιτίας μιας αθεράπευτης αρρώστιας. Λίγους μήνες αργότερα, τιμής ένεκεν της προσφοράς και της αξίας του το στάδιο San Siro του Μιλάνου πήρε το όνομά του.

Διαβάστηκε 10767 φορές
{modulepos inside2}

Σχετικά Άρθρα

Τα cookie μας βοηθούν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.