Σερ Ματ Μπάσμπι - Ο μύθος της Γιουνάιτεντ

{modulepos inside1}

Σαν σήμερα, στις 20 Ιανουαρίου του 1994, έφυγε από την ζωή ο Σερ Ματ Μπάσμπι, ο άνθρωπος που έμελλε να μεγαλουργήσει στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλάζοντας ριζικά την ιστορία του συλλόγου.

Η ποδοσφαιρική καριέρα του γεννημένου στις 26 Μαΐου του 1909  στο Όρμπιστρομ του Λάνκσάιρ, Μάθιου Μπάσμπι, ξεκίνησε στις 11 Φεβρουαρίου του 1928 και ήταν συνυφασμένη με δυο ομάδες που ανήκουν στην «μαύρη λίστα» των φίλων των «μπέμπηδων». Πρώτα υπέγραψε στην Μάντσεστερ Σίτι από την Ντένι Χιμπες, ενώ οκτώ χρόνια αργότερα, έναντι του ποσού των 8.000 λιρών φόρεσε και τη φανέλα της Λίβερπουλ! Μετά τον πόλεμο και πιο συγκεκριμένα στις 19 Φεβρουαρίου του 1945, παρότι είναι εγγεγραμμένος στα βιβλία των «Ρεντς» ως βοηθός προπονητή, αποδέχθηκε την πρόταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην οποία ανέλαβε ως πρώτος προπονητής. Πρώτη του μεταγραφή ο Τζίμι Μέρφι, ο οποίος παρέμεινε ως βοηθός του μέχρι το 1971. Μαζί δημιούργησαν τρεις θρυλικές ομάδες με τις οποίες κατέκτησαν 1 Πρωταθλητριών (1968), 5 πρωταθλήματα (1952,1956,1957,1965 και 1967) και 2 κύπελλα (1948 και 1963)!
 
Ο Μπάμπι λάτρευε το επιθετικό ποδόσφαιρο και αυτό εφάρμοσε από την πρώτη του στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του. Έτσι, στις αμυντικές αρετές των Τζόνι Κάρει, Τζον Άστον και Άλενμπαί Τσίλτον, πρόσθεσε το αστείρευτο επιθετικό ταλέντο των Τσάρλι Μίτεν, Τζακ Ρόουλει και Σταν Πίρσον. Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της Γιουνάιτεντ που τα χρόνια εκείνα βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας δεν άργησαν να έρθουν. Μετά τον τίτλο του 1952, αποφασίζει να χτίσει μια νεανική ομάδα με παίκτες όπως ο Μπόμπι Τσάρλτον, ο Μπίλι Φουλκς,, ο Ντάνκαν Εντουαρτς ο Έντι Κόλμαν, ο Ντένις Βάιολετ, Ο Τζάκι Μπλαντσφλάουερ και ο Τόμι Τέιλορ. Αυτοί αποτελούν τα «μωρά του Μπάσμπι». Και οι τίτλοι έρχονται μαζεμένοι…
 
 
Tο 1958 η τραγωδία του Μονάχου, «χτυπά» μια ομάδα όνειρο. Οκτώ παίκτες, ο γραμματέας της ομάδας και δύο μέλη του τεχνικού τιμ χάνουν τη ζωή τους. Ο Ματ Μπάσμπι, αφού καταφέρνει να αναρρώσει, δίνει υπόσχεση ότι σε δέκα χρόνια θα κατακτήσει την Ευρώπη. Στελεχώνει και πάλι την ομάδα με νεαρούς παίκτες που θα μείνουν στην ιστορία. Ο Μπόμπι Τσάρλτον και ο Μπιλ Φουλκς έχουν συμπαίκτες τους Τζόρτζ Μπεστ, Ντένις Λόου, Νόμπι Σταίλς, Πατ Κρέραντ και Άλεξ Στίπνεϊ.
 
Μετά από δύο πρωταθλήματα στην Αγγλία έρχεται η ώρα της δικαίωσης. Η στιγμή που η υπόσχεση γίνεται πραγματικότητα. Στις 29 Μαΐου του 1968, δέκα χρόνια αργότερα δηλαδή, όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί ο Μπάσμπι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επικρατεί με 4-1 της Μπενφίκα στο Γούμπλει και κατακτά το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών που κατέκτησε ποτέ αγγλική ομάδα. Ο Ματ Μπάσμπι γίνεται σερ και ταυτόχρονα θρύλος…

Μετά από 23 χρόνια στο πάγκο της ομάδας που λάτρεψε και λατρεύτηκε ο σερ Ματ Μπάσμπι αποσύρεται από τον πάγκο και γίνεται γενικός διευθυντής. Επιστρέφει για έξι μήνες στον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων» το 1970 και στη συνέχει παίρνει τη θέση του διευθυντή του συλλόγου μέχρι και το 1982. Δύο χρόνια νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα το 1980, γίνεται πρόεδρος της Γιουνάιτεντ.

Προς τιμήν του το 1993 ο δρόμος «Warwick Road North», μετονομάζεται σε «Sir Matt Busby Way», ενώ στις 27 Απριλίου του 1996 στήθηκε έξω από το «Όλντ Τράφορντ» το μπρούτζινο άγαλμα του, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Ήταν Πέμπτη 20 Ιανουαρίου του 1994, όταν ο σερ Ματ Μπάσμπι άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών. Είχε ζήσει αρκετά όμως για να δει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να ξαναζωντανεύει με τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο της από τις «στάχτες» της.

«Το να κερδίζεις το ματς με οποιοδήποτε κόστος δεν είναι κανένα επίτευγμα.. Δεν υπάρχει καμία ντροπή στην ήττα, όταν παίζεις στα όρια της δύναμης και των ικανοτήτων σου. Αυτό που μετράει περισσότερο από όλα είναι ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να παίζεται στο σωστό του πνεύμα… Με fair play, χωρίς εύνοιες, με κάθε παίκτη να παίζει ως μέλος της ομάδας και με την παραδοχή του αποτελέσματος χωρίς πίκρα, υποψία και ξιπασιά. Το να παίζεις ποδόσφαιρο με αντιπάλους τις κορυφαίες ομάδες είναι κάτι υπέροχο, εντυπωσιακό, ανεπανάληπτο. Λατρεύω το δράμα του, τις δαντελένιες ικανότητες των ποδοσφαιριστών, τον προσεκτικό και ταυτόχρονα άνετο ρυθμό και την πληθώρα των αντικρουόμενων συναισθημάτων. Είναι τεράστια ευκαιρία για μένα η ενασχόλησή μου με το άθλημα από οποιοδήποτε πόστο και αν αυτό συνέβη. Νιώθω ρομαντισμό, θαυμασμό, και μυστήριο. Υπάρχει αίσθηση ομορφιάς και ποίησης. Το ποδόσφαιρο έχει την ατελείωτη μαγεία και την ποιότητα που έχει ένας μύθος».

Σερ Ματ Μπάσμπι

Διαβάστηκε 12341 φορές
{modulepos inside2}
Fctables
Τα cookie μας βοηθούν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.