Print this page
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 8-2

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 8-2

{modulepos inside1}

Ιστορική μέρα αποδείχθηκε για τον Παναθηναϊκό η 1η Ιουνίου του 1930, καθώς σημείωσε την μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία των ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, συντρίβοντάς τον με 8-2!

Οι «πράσινοι» αντιμετώπιζαν τους «ερυθρόλευκους» στη διεκδίκηση του πρώτου τους τίτλου, με τον κάτοχο του τροπαίου, Άρη Θεσσαλονίκης να έχει τεθεί νοκ άουτ. Οι ευρηματικοί φίλοι των Πειραιωτών σίγουροι για την ανωτερότητα της ομάδας τους, έφτασαν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας κρατώντας ένα φέρετρο για να «κηδέψουν» τον Παναθηναϊκό, όμως τα σχέδιά τους ανατράπηκαν. Τότε οι «ερυθρόλευκοι» αγωνίζονταν με την μεγάλη ομάδα των αδερφών Ανδριανόπουλων, ενώ στον πάγκο τους  καθόταν ο Τσεχοσλοβάκος Γιαν Κοψίβα με θητεία στην Μπαρτσελόνα. Προπονητής των «πράσινων» ήταν ο Ούγγρος Γιόσεφ Κίνσλερ. 

Το πρώτο ημίχρονο λήγει, με τους «πράσινους» να βρίσκονται ήδη μπροστά με 4 -0 με τους Συμεωνίδη και Μεσσάρη που πετυχαίνουν από δύο γκολ. Στο δεύτερο ημίχρονο οι γηπεδούχοι συνέχισαν το ρεσιτάλ με ακόμα ένα γκολ από τον Πιεράκο. Ο Γιώργος  Ανδριανόπουλος σημείωσε δύο τέρματα μειώνοντας για τους Πειραιώτες ωστόσο ένα αυτογκόλ του Κουράντη και δύο τέρματα των Πιερράκο και Μηγιάκη έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη έκταση στον θρίαμβο, διαμορφώνοντας το τελικό 8-2 για τον Παναθηναϊκό.

Το παιχνίδι παρακολούθησαν 10.000 θεατές (ρεκόρ προσέλευσης εκείνης της εποχής), ενώ αμέσως  μετά τη λήξη του αγώνα το φέρετρο διαλύθηκε και τα κομμάτια του χρησίμευσαν για τα επεισόδια που ακλούθησαν, τα πρώτα ίσως καταγεγραμμένα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δείτε τι έγραφε η εφημερίδα «Βραδυνή» εκείνη την εποχή για τα προεόρτια αλλά και τα επινίκια του ματς:

«Πήγατε χθες στο ματς Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού στο ποδοσφαιρικόν γήπεδον της λεωφόρου Αλεξάνδρας; Εάν όχι, χάσατε! Θα βλέπατε μια πρωτοφανώς μαινομένην ανθρωποθάλασσα, αλαλάζοντα και φρενιτιώντα πλήθη, διηρημένον και φανατισμένον κόσμον, έξαλλος από ενθουσιασμόν, λαϊκές μάζες, δεκάδες χιλιάδες πεισμωμένους και εμπαθείς θεατάς.

Η νίκη του Παναθηναϊκού έδωσεν ευκαιρίαν να φανή πως πανηγυρίζουν οι Αθηναίοι νίκες. Η Γλυφάδα… κάηκε ως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας. Και οι παραθερίζοντες ξαφνιάστηκαν. Βούιζε ο τόπος από φωνές. Οχτώωω!.. οχτώωω!.. Οι Πειραιώτες φίλαθλοι, αναμένουν με αγωνίαν την ρεβάνς του αγώνος της παρελθούσης Κυριακής. Ασφαλώς όμως χωρίς να ετοιμάζουν… νεκροφόρες. Κάθε βράδυ στο θέατρο του «Λαού», στην επιθεώρησι «έξω όλα», χαλάει κόσμος με ένα νούμερο αθλητικό, στο οποίο σατιρίζονται αθλητικά πρόσωπα και πράγματα. Τώρα δε με την νίκη του Παναθηναϊκού οι φίλοι του χαλού τον κόσμο. Ιδιαίτερα όταν ακούγεται το εξής τραγούδι που τραγουδούν όλοι μαζί: Έγινε ένα ματς το δείλι, πούταν όλο μεγαλείο, κι’ εδοκιμάσθη το τριφύλλι, με το οκτώ-δύο».

Χαρακτηριστικό ήταν και το δίστιχο που σκάρωσαν μετά το τέλος της αναμέτρησης οι φίλοι του Παναθηναϊκού με αναφορά στο αστέρι της ομάδας, Άγγελο Μεσσάρη που πέτυχε δύο γκολ: «Βάλαμε οχτώ στον Ολυμπιακό και τέσσερα στον Άρη, γεια σου Άγγελε Μεσσάρη!».

Τα γκολ του αγώνα σημειώθηκαν κατά σειρά: 10' Συμεωνίδης, 20' Μεσσάρης, 25' Μεσσάρης, 30' Συμεωνίδης, 53' Πιερράκος ,56' και 59' Γιώργος Ανδριανόπουλος (Ολυμπιακός), 72' Κουράντης (αυτογκόλ), 76' Μηγιάκης και 81' Πιερράκος

Παναθηναϊκός: Αργυράκης, Πιερράκος, Βασιλείου, Ανδρίτσος, Κ. Μπαλτάσης, Υποφάντης, Μηγιάκης, Μεσσάρης, Συμεωνίδης, Δ. Μπαλτάσης, Πιερράκος.

Ολυμπιακός: Γραμματικόπουλος, Σοφράς, Κουράντης, Λάλης, Λεκκός, Πανόπυλος, Διολέτης, Τερζάκης, Ν. Ανδριανόπουλος, Γ. Ανδριανόπουλος, Β. Ανδριανόπουλος, Λ. Ανδριανόπουλος.

Για την ιστορία ο Παναθηναϊκός νίκησε και στον επαναληπτικό με 2-1 κατακτώντας το πρώτο του πρωτάθλημα, ωστόσο θα έκανε 18 χρόνια για να ξαναδεί τίτλο καθώς το επόμενο το κατέκτησε το 1949.

Διαβάστηκε 37583 φορές
{modulepos inside2}

Σχετικά Άρθρα

Τα cookie μας βοηθούν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.