Print this page
Μουντιάλ 1990 - Ιταλία

Μουντιάλ 1990 - Ιταλία

{modulepos inside1}

Η αποκλειστικότητα του Μεξικού δεν κράτησε παραπάνω από τέσσερα χρόνια, αφού το 1990 η Ιταλία μπήκε στη μικρή λίστα με τις χώρες που διοργάνωναν για δεύτερη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι γείτονες επικράτησαν στις 19 Μαΐου 1984 στη ψηφοφορία της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία πλήρωσε ακριβά το μποϋκοτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του καλοκαιριού στο Λος Άντζελες.

Από τα προκριματικά, στα οποία δεν συμμετείχε και το Μεξικό λόγω τιμωρίας, η έκπληξη σημειώθηκε με τη Γαλλία, η οποία δεν κατάφερε να προκριθεί στην τελική φάση, μένοντας πίσω από Γιουγκοσλαβία και Σκοτία. ενώ ένα απίστευτο γεγονός συνέβη στη Νότια Αμερική και στον αγώνα Βραζιλία - Χιλή, όπου παιζόταν το τρίτο εισιτήριο για τα τελικά (τα άλλα δύο τα είχαν πάρει Ουρουγουάη και Νότια Αμερική). Οι Χιλιανοί ήθελαν νίκη με 2-0, αλλά βρίσκονταν πίσω στο σκορ στο 65’, όταν και μια φωτοβολίδα έσκασε δίπλα στον γκολκίπερ των φιλοξενούμενων Ρόχας, ο οποίος έπεσε στο έδαφος. Ο αρχηγός της ομάδας μεταφέρθηκε από τους συμπαίκτες του εκτός αγωνιστικού χώρου και η Χιλή δηλώνουν ότι δεν θα συνεχίσουν να αγωνίζονται καθώς φοβούνται για τη σωματική ακεραιότητά τους. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, αφού το βίντεο έδειξε ότι η φωτοβολίδα δεν ακούμπησε καν τον Ρόχας και η FIFA απέκλεισε τη Χιλή από το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο και τον ποδοσφαιριστή της με ισόβιο αποκλεισμό.

Στον πρώτο όμιλο η Ιταλία δεν αντιμετώπισε πολλά προβλήματα από Αυστρία, Τσεχοσλοβακία και ΗΠΑ και στο παιχνίδι που έκρινε την πρώτη θέση κόντρα στην Τσεχοσλοβακία, επικράτησαν 2-0.

Στον δεύτερο όμιλο η Αργεντινή έπεσε θύμα της πρεμιέρας και ηττήθηκε από το Καμερούν με 1-0, αν και οι Αφρικανοί σκόραραν με δέκα παίκτες, ενώ τελείωσαν το ματς με εννιά! Στο άλλο ματς η Ρουμανία έκανε μια μικρή έκπληξη και νίκησε 2-0 τη Σοβιετική Ένωση, η οποία την επόμενη αγωνιστική αντιμετώπισε την Αργεντινή. Αγώνας κρίσιμος και για τις δύο ομάδες, στον οποίο ο Μαραντόνα έκανε πάλι το θαύμα του, μόνο που αυτή τη φορά τον έπιασε ο διαιτητής. Ο Ντιεγκίτο έστειλε την μπάλα στα δίχτυα χρησιμοποιώντας το χέρι του, αλλά ο Ερικ Φρέντρικσον το αντιλήφθηκε, ακύρωσε το γκολ, αλλά δεν τιμώρησε τον άσο των Αργεντινών, με αποτέλεσμα να την πληρώσει ο ίδιος ο ρέφερι. Τελικά, οι χώρα της Λατινικής Αμερικής νίκησε 2-0 και με την ισοπαλία με τη Ρουμανία, πέρασε στην επόμενη φάση, όπως και οι Βαλκάνιοι. Από τον τρίτο όμιλο η Βραζιλία δεν αντιμετώπισε δυσκολίες με αντιπάλους τις Σουηδία, Κόστα Ρίκα και Σκοτία, ενώ την έκπληξη έκανε η Κόστα Ρίκα, η οποία νικώντας 2-1 τους Σκοτσέζους, προκρίθηκαν στην επόμενη φάση. Από τον 4ο και 5ο όμιλο το εισιτήριο πήραν Δυτική Γερμανία, Γιουγκοσλαβία και Κολομβία και Βέλγιο, Ισπανία και Ουρουγουάη αντίστοιχα. Στον έκτο όμιλο έγινε της… ισοπαλίας. Μόνο η Αγγλία σημείωσε μια (φτωχή) νίκη, 1-0 την Αίγυπτο, πέρασαν σαν πρώτη και την οποία ακολούθησαν ΕΪΡΕ και Ολλανδία, οι οποίες ισοβάθμησαν και για την κατάταξή τους στον όμιλο, χρειάστηκε κλήρωση.

Στους «16» έλαμψε το άστρο του Ροζέ Μιλά, ο οποίος με δύο γκολ εναντίον της Κολομβίας έστειλε το Καμερούν στα προημιτελικά, όπως και η Τσεχοσλοβακία, η οποία με σκορ 4-1 πέταξε έξω την Κόστα Ρίκα. Σπουδαία μάχη είχαμε ανάμεσα στη Βραζιλία και την Αργεντινή. Η Σελεσάο ήταν ανώτερη από τη μεγάλη αντίπαλό της, είχε τρία δοκάρια, αλλά νικήθηκε από τον Κανίγια, έπειτα από απίστευτη ασίστ του Μαραντόνα. Η Δυτική Γερμανία σε ένα επεισοδιακό ματς με την Ολλανδία (αποβλήθηκαν Φέλερ και Ράικαρντ, ο οποίος έφτυσε δύο φορές τον αντίπαλό του) νίκησε 2-1, ενώ στα πέναλτι το ΕΪΡΕ έκανε τη μεγάλη έκπληξη και απέκλεισε την Ρουμανία, στην οποία μοιραίος ήταν ο Τιμόφτε. Δύσκολο έργο είχε και η Ιταλία. Η Σκουάντρα Ατζούρα χρειάστηκε ένα γκολ του Σκιλάτσι για να ανοίξει την άμυνα της Ουρουγουάης και στα τελευταία λεπτά ο Σερένα διαμόρφωσε το τελικό 2-0. Στην παράταση κρίθηκε η αναμέτρηση Γιουγκοσλαβία – Ισπανία, όπου οι Πλάβι με γκολ του Στοΐκοβιτς πήρα το εισιτήριο της πρόκρισης. Συναρπαστική εξέλιξη είχε και ο αγώνας του «Ρενάτο Νταλ’ Άρα», όπου η Αγγλία χρειάστηκε ένα γκολ του Πλατ στην παράταση για να προκριθεί σε βάρος του Βελγίου.

Στα προημιτελικά η Ιταλία και η Δυτική Γερμανία τα χρειάστηκαν κόντρα σε ΕΪΡΕ και Τσεχοσλοβακία αντίστοιχα και με το φτωχό, πλην πολύτιμο 1-0 προκρίθηκαν στα ημιτελικά. Εκεί βρέθηκε και η Αργεντινή. Η ομάδα του Μαραντόνα με 3-2 στα πέναλτι (έπιασε δύο ο Γκοϊκοετσέα) άφησε εκτός της Γιουγκοσλαβία. Κοντά στο θαύμα βρέθηκε το Καμερούν. Οι Αφρικανοί προηγήθηκαν 1-0 και 2-1 της Αγγλίας, αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν, αφού ο Λίνεκερ με δύο γκολ πέναλτι στην κανονική διάρκεια και στην παράταση, έστειλε τα Λιοντάρια στους «4». Το ίδιο σενάριο είχαμε και στα ημιτελικά. Στο Σάο Πάολο στη Νάπολι, ο τοπικός «θεός» Ντιέγκο Μαραντόνα και η Αργεντινή αντιμετώπισαν την διοργανώτρια Ιταλία και το κλίμα για την κρισιμότητα του αγώνα, σίγουρα δεν ήταν εχθρικό για την Αργεντινή. Το 1-1 ήταν το αποτέλεσμα τόσο της κανονικής διάρκειας όσο και της παράτασης και έτσι ο αγώνας κρίθηκε στα πέναλτι, όπου ο Γκοϊκοετσέα με δύο αποκρούσεις στις εκτελέσεις των Ντοναντόνι και Σερένα, έστειλε την ομάδα του στον τελικό. Εκεί, δεν θα μπορούσε να απουσιάσει η Δυτική Γερμανία. Τα Πάντσερ αναδείχτηκαν νικητές στη ρώσικη ρουλέτα, μοιραίοι για τους Άγγλους ήταν οι Πιρς και Γουόντλ και έδωσαν ραντεβού με την παρέα του Μαραντόνα, ζητώντας την εκδίκηση για το χαμένο τρόπαιο του 1986. 

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ

Ο τελικός του Ολίμπικο θα μείνει στην ιστορία της διοργάνωσης ως ένας από τους χειρότερους που έγιναν ποτέ. Το θέαμα φτωχό, τα μαρκαρίσματα αρκετά, ο Μεξικανός διαιτητής Μέντεζ έδειξε τέσσερις κίτρινες και δύο κόκκινες κάρτες, μα το κυριότερο είναι ότι έδωσε πέναλτι στο 84’ σε «μαρκάρισμα» του Μπρέμε από τον Σενσίνι, ενώ είχε κλείσει τα μάτια σε ανάλογη παράβαση λίγα λεπτά νωρίτερα σε πτώση του Καλντερόν στην περιοχή των Γερμανών. Ο Μπρέμε, παρά τις διαμαρτυρίες των Αργεντινών, νίκησε τον Γκοϊκοετσέα, έκανε το 1-0, το οποίο δεν άλλαξε στα επόμενα λεπτά και οι Δυτικογερμανοί αναδείχτηκαν για τρίτη φορά Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, μπροστά σε έναν Μαραντόνα, ο οποίος έκλαιγε και δεν μπορούσε να κρύψει τη δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση της ομάδας του από τη διαιτησία...

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Χώρα Διεξαγωγής: Ιταλία
Στάδια: Μπάρι (Stadio Della Vittoria), Μπολόνια (Stadio Renato Dall’Ara), Κάλιαρι (Stadio Sant-Elia), Φλωρεντία (Stadio Communale), Τζένοα (Stadio Luigi Ferraris Genova), Μιλάνο (Stadio Giuseppe Meazza), Νάπολι (Stadio San Paolo Fuorigrotta, Παλέρμο (Stadio Della Favorita), Ρώμη (Stadio Olimpico Roma), Τορίνο (Stadio Delle Alpio Torino), Ουντινέζε (Stadio Friuli Udine), Βερόνα (Stadio Communale Marc-Antonio Bentegodi)
Χρόνος Διεξαγωγής: 8 Ιουνίου - 8 Ιουλίου 1990
Χώρες που συμμετείχαν(24): Βέλγιο, Τσεχοσλοβακία, Δυτική Γερμανία, Αγγλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Ολλανδία, Αυστρία, Ρουμανία, Σκωτία, Σουηδία, Ισπανία, Σοβιετική Ένωση, ΗΠΑ, Κόστα Ρίκα, Ουρουγουάη, Κολομβία, Αργεντινή, Βραζιλία, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Νότια Κορέα, Αίγυπτος, Καμερούν.
Αριθμός Αγώνων: 52
Σύνολο Θεατών: 2.516.215
Μέσος όρος θεατών: 48.388
Σύνολο Τερμάτων: 115
Μέσος όρος τερμάτων ανά αγώνα: 2,21

Ο τελικός
Δ. Γερμανία - Αργεντινή 1-0 (0-0)
Γήπεδο: «Ολίμπικο», Ρώμη, 8 Ιουλίου 1990
Θεατές: 73.603
Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ίλγκνερ, Άουγκενταλερ, Κέλερ, Μπούσβαλντ, Μπέρτχολντ (74' Ρόιτερ), Μπρέμε, Χέσλερ, Ματέους, Λιτμπάρσκι, Φέλερ, Κλίνσμαν.
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Γκοϊκοετσέα, Ρουγκέρι (46' Μονσόν), Σιμόν, Σερισουέλα, Σενσίνι, Λορένσο, Μπασουάλδο, Μπουρουτσάγκα (54' Καλδερόν), Τρόλιο, Μαραντόνα, Ντεσότι.
Κόκκινη: 64' Μονσόν, 87' Ντεσότι
Σκόρερ: 85' πέν. Μπρέμε
Διαιτητής: Εντγκάρδο Κοντεσάλ (Μεξικό)

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ
6 γκολ  Σαλβατόρε Σκιλάτσι - Ιταλία
5 γκολ  Τόμας Σκούχραβι - Τσεχοσλοβακία
4 γκολ  Μίτσελ - Ισπανία
Ροζέ Μιλά - Καμερούν
Γκάρι Λίνεκερ - Αγγλία
Λόταρ Ματέους - Δυτ. Γερμανία

ΜΙΚΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Σοβιετική Ένωση, Τσεχοσλοβακία και Γιουγκοσλαβία εμφανίστηκαν για τελευταία φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού έπειτα από λίγα χρόνια έγινε η διάσπαση και των τριών χωρών.

Εντύπωση είχαν κάνει τα λόγια του Μαραντόνα προς τους οπαδούς της Νάπολι: «Μην ξεχνάτε τι τραβάτε από τους βόρειους που έχουν συγκεντρωμένο όλο τον πλούτο της χώρας. Θυμηθείτε πώς σας φέρονται όταν πηγαίνετε να δουλέψετε στις φάμπρικες του Μιλάνο και του Τορίνο». Οπότε γίνεται κατανοητό πώς ήταν το κλίμα στον ημιτελικό της Ιταλίας με την Αργεντινή, κάτι που δήλωσε ο Ιταλός αμυντικός Τζουζέπε Μπέργκομι. «Μόλις μπήκαμε μέσα στο γήπεδο για ζέσταμα, αμέσως νιώσαμε παράξενα. Ορισμένοι φίλαθλοι ήταν με την Αργεντινή ενώ ο κόσμος δεν ήταν τόσο ζεστός όσο στο Ολίμπικο» της Ρώμης».

Το ΕΪΡΕ έφτασε στους «8» χωρίς να νικήσει. Στην φάση πέρασε από τον όμιλο με τρεις ισοπαλίες, ενώ στην επόμενη φάση προκρίθηκε στα πέναλτι επί της Ρουμανίας.

Στο Καμερούν - Ρουμανία 2-1 ο 38χρονος Ροζέ Μιλά με το πρώτο γκολ που σημείωσε έγινε ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία της τελικής φάσης σκοράροντας και τα δύο γκολ της ομάδας του.

Στην αναμέτρηση του Καμερούν με την Κολομβία ο Ιταλός διαιτητής Τούλιο Λανέζε έδειξε κίτρινες κάρτες σε τέσσερις Αφρικανούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να αγωνιστούν στον προημιτελικά.

Διαβάστηκε 17448 φορές
{modulepos inside2}

Σχετικά Άρθρα

Τα cookie μας βοηθούν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.