Print this page
Μουντιάλ 1982 - Ισπανία

Μουντιάλ 1982 - Ισπανία

{modulepos inside1}

Το σκηνικό για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 στην Ισπανία έπρεπε να μεγαλώσει, καθώς για πρώτη φορά θα βρίσκονταν σε τελική φάση 24 ομάδες, όπως είχε αποφασιστεί λίγο πριν από τη διοργάνωση του 1978.

Αυτό σήμαινε πρακτικά ότι χώρες από Ασία, Αφρική και Ωκεανία θα είχαν από μια παραπάνω συμμετοχή, κάτι που ίσχυε και για την Ευρώπη, αφού πλέον 14 ομάδες προκρίνονταν από την Γηραιά Ήπειρο. Στα τελικά οι ομάδες χωρίστηκαν σε έξι ομίλους των τεσσάρων, οι πρώτοι δύο περνούσαν και στη συνέχεια δημιουργούνταν τέσσερις όμιλοι των τριών.

Η μεγαλύτερη απούσα της διοργάνωσης ήταν η Ολλανδία, η φιναλίστ των τελευταίων δύο τελικών, αφού δεν κατάφερε να περάσει από την προκριματική φάση. Αντίθετα, επέστρεψε και πάλι η Αγγλία. Η Αφρική εκπροσωπήθηκε από το Καμερούν και την Αλγερία, η Ασία από το Κουβέιτ, η Ωκεανία από τη Νέα Ζηλανδία και η Κεντρική και Βόρεια Αμερική από τις Ονδούρες και το Σαλβαδόρ.

Στον 1ο όμιλο η Ιταλία (με τον Πάολο Ρόσι στη σύνθεσή της, αφού η ποινή αποκλεισμού που του είχε επιβληθεί για συμμετοχή σε στημένο αγώνα είχε μειωθεί από τα τρία στα δύο χρόνια με παρέμβαση του ομοσπονδιακού Έντζο Μπέαρζοτ) κατάφερε να περάσει δεύτερη, πίσω από την Πολωνία, έχοντας τρεις ισοπαλίες, αν και ισοβάθμησε με το Καμερούν, του οποίου υπερτερούσε στη διαφορά τερμάτων.

Στον 2ο όμιλο η Δυτική Γερμανία (απόντος του μεγάλου αστεριού, του Μπέρτι Φογκτς) και η Αυστρία εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι έδωσαν τον τελευταίο αγώνα μία ημέρα μετά το τέλος των υποχρεώσεων της Αλγερίας στον όμιλο. Αυτό τι σήμαινε; Ότι γνώριζαν αμφότεροι πως με νίκη της Γερμανίας με 1-0 επί της Αυστρίας, θα περνούσαν στην επόμενη φάση και οι δύο. Έτσι, στις 25 Ιουνίου στο Χιχόν γράφτηκε μια μαύρη σελίδα στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, αφού έπειτα από συνεννόηση των δύο χωρών, οι Δυτικογερμανοί με γκολ του Χρούμπες στο 10’ νίκησαν 1-0 και προκρίθηκαν μαζί στην επόμενη φάση!

Στον τρίτο όμιλο το Βέλγιο έκανε την έκπληξη, καθώς νίκησε 1-0 στην πρεμιέρα την κάτοχο Αργεντινή, αποτέλεσμα που τους έδωσε φτερά και με μια νίκη επί του Σαλβαδόρ και μια ισοπαλία με την Ουγγαρία, τερμάτισε στην πρώτη θέση. Η Αργεντινή, με τον Ντιέγκο Μαραντόνα στη σύνθεσή της και την πλειονότητα των ποδοσφαιριστών που κατέκτησαν το Κύπελλο τέσσερα χρόνια νωρίτερα, προκρίθηκε σαν δεύτερη.

Στον 4ο όμιλο η Αγγλία παρά τη σημαντική απουσία του Κέβιν Κίγκαν. «καθάρισε» την πρόκριση με συνοπτικές διαδικασίες και τρεις νίκες. Δεύτερη τερμάτισε η Γαλλία των Πλατινί, Ζιρές, Τιγκανά, η οποία δυσκολεύτηκε και ουσιαστικά πέρασε στην επόμενη φάση με το 1-1 κόντρα στην Τσεχοσλοβακία. Στον 5ο όμιλο η Βόρειος Ιρλανδία έκανε τρεις νίκες και πέρασε πρώτη, μπροστά από τη διοργανώτρια Ισπανία, η οποία χρειάστηκε την αμέριστη βοήθεια της διαιτησίας για να μπορέσει να τερματίσει δεύτερη. Στον 6ο όμιλο η εξαιρετική Βραζιλία των Σόκρατες, Έντερ, Ζίκο, Σερζίνιο, Ζούνιορ πήρε εύκολα την πρόκριση, μαζί με την Σοβιετική Ένωση, η οποία είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων από τους Σκοτσέζους.

Στη β’ φάση αξίζει να αναφερθεί η πορεία της Ιταλίας. Η Σκουάντρα Ατζούρα αν και κληρώθηκε μαζί με τις Αργεντινή και Βραζιλία, ήταν αυτή που πέρασε για τα ημιτελικά, αφού στο καθοριστικό παιχνίδι με την Βραζιλία, επικράτησε 3-2 με τρία γκολ του Πάολο Ρόσι.

Οι δύο ημιτελικοί διεξήχθησαν στις 8 Ιουλίου. Στον πρώτο χρονικά, η Ιταλία αντιμετώπιζε την Πολωνία (στο ματς αυτό δεν αγωνίστηκε λόγω τιμωρίας ο Μπόνιεκ). Τη διαφορά την έκανε και πάλι ο Πάολο Ρόσι, ο οποίος με δύο γκολ έστειλε την ομάδα του για τέταρτη φορά σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όλα τα λεφτά στη διοργάνωση όμως ήταν ο άλλος ημιτελικός, ανάμεσα σε Γαλλία και Δυτική Γερμανία. Ο αγώνας διεξήχθη στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» στης Σεβίλλης και όσοι βρέθηκαν στο γήπεδο, είχαν να λένε για τον συγκλονιστικότερο αγώνα που είχαν παρακολουθήσει στη ζωή τους. Τα Πάντσερ πήραν το προβάδισμα στο 17’ με τον Λιτμπάρσκι, αλλά οι Τρικολόρ ισοφάρισαν με πέναλτι του Πλατινί, έπειτα από ανατροπή του Ροστό από την Φέρστερ. Το ματς ολοκληρώθηκε χωρίς κάποιο άλλο γκολ με τις ομάδες να οδηγούνται στην παράταση. Εκεί το παιχνίδι πήρε φωτιά, αφού οι Γάλλοι προηγήθηκαν με 3-1, αλλά οι Γερμανοί απάντησαν, ισοφάρισαν σε 3-3, στέλνοντας το παιχνίδι στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί, ο Μποσίς αποδείχτηκε μοιραίος, ο Χρούμπες ευστόχησε και με 5-4 οι Γερμανοί προκρίθηκαν στον μεγάλο τελικό. 

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ

Ο αγώνας της 11ης Ιουλίου στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» εξελίχθηκε σε έναν θρίαμβο των Ιταλών. Η Σκουάντρα Ατζούρα έπαιζε με τον αέρα που την ήθελε να μην είχε χάσει από τη Γερμανία σε επίσημο παιγνίδι, ενώ είχε σύμμαχο και τον κόσμο, που ήταν εχθρικός προς τα Πάντσερ, λόγω του δολοφονικού μαρκαρίσματος του Σουμάχερ στον Μπατιστόν στον ημιτελικό με τη Γαλλία. Οι Ιταλοί θα μπορούσαν να ανοίξουν το σκορ στο 24’, αλλά ο Καμπρίνι αστόχησε από την άσπρη βούλα (είχε προηγηθεί ανατροπή του Κόντι από τον Μπρίγκελ). Η Ιταλία έκανε το 1-0 στο 57’ με τον Πάολο Ρόσι, ενώ ο Ταρντέλι έδωσε στο 68’ αέρα δύο τερμάτων στην ομάδα του. ο Αλτομπέλι στο 81’ ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 3-0, για να μειώσει ο Μπράιτνερ δύο λεπτά αργότερα, γράφοντας το τελικό 3-1. Το τρόπαιο παρέλαβε ο αρχηγός της ομάδας και 40χρονος πλέον γκολκίπερ Ντίνο Τζοφ, παρόντος του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σάντρο Περτίνι. 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
 
Χώρα Διεξαγωγής: Ισπανία
Στάδια: Αλικάντε (Estadio José Vico Pérez), Μπαρτσελόνα (Estadio RCD Espanol και Nou Camp), Μπιλμπάο (San Mamés), Έλτσε (Nuevo Estadio), Χιχόν (Estadio E. Molinon), Λα Κορούνια (Estadio Riazzor), Μαδρίτη (Santiago Bernabeu και Estadio Vicente Caldéron), Μάλαγα (Estadio La Rosaleda), Οβιέδο (Estadio Carlos Tartiere), Σαραγόσα (Estadio La Romareda), Σεβίλλη (Estadio Sánchez Pizjuan και Estadio Benito Villamarin), Βαλένθια (Estadio Luis Casanova), Βαγιαδολίδ (Estadio El Prado), Βίγκο (Estadio Balaidos)
Χρόνος Διεξαγωγής: 13 Ιουνίου - 11 Ιουλίου 1982
Χώρες που συμμετείχαν (24): Βέλγιο, Δυτική Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Βόρεια Ιρλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Σκωτία, Σοβιετική Ένωση, Ουγγαρία, Ισπανία, Τσεχοσλοβακία, Ονδούρες, Ελ Σαλβαδόρ, Χιλή, Αργεντινή, Περού, Βραζιλία, Κουβέιτ, Αλγερία, Καμερούν, Νέα Ζηλανδία.
Αριθμός Αγώνων: 52
Σύνολο Θεατών: 2.109.723
Μέσος όρος θεατών: 40.571
Σύνολο Τερμάτων: 146
Μέσος όρος τερμάτων ανά αγώνα: 2,8
 
Ο Τελικός
Ιταλία - Δ. Γερμανία 3-1 (0-0)
Γήπεδο: «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», Μαδρίτη, 11 Ιουλίου 1982
Θεατές: 90.000
ΙΤΑΛΙΑ: Τζοφ, Κολοβάτι, Σιρέα, Τζεντίλε, Καμπρίνι, Μπέργκομι, Οριάλι, Ταρντέλι, Μπρούνο Κόντι, Γκρατζιάνι (7' Αλτομπέλι, 89' Καούζιο), Πάολο Ρόσι.
Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σούμαχερ, Καλτζ, Στίλικε, Κάρλχαϊνς Φέρστερ, Μπερντ Φέρστερ, Μπρίγκελ, Μπράιτνερ, Ντρέμλερ (62' Χρούμπες), Ρούμενινγκε (70' Χάνσι Μίλερ), Λιτμπάρσκι, Φίσερ.
Σκόρερ: 57' Πάολο Ρόσι, 69' Ταρντέλι, 81' Αλτομπέλι / 83' Μπράιτνερ
Διαιτητής: Αρνάλντο Σέζαρ Κοέλιο (Βραζιλία)
 
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ
 
6 γκολ  Πάολο Ρόσι - Ιταλία
5 γκολ  Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε  - Δυτ. Γερμανία
4 γκολ  Ζμπίγκνιεφ Μπόνιεκ - Πολωνία 
 

ΜΙΚΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Ο Βορειοϊρλανδός Νόρμαν Γουάιτσαϊντ έγινε ο νεότερος που είχε μέχρι τότε αγωνιστεί σε τελική φάση Μουντιάλ. Ο διεθνής επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν 17 ετών και 5 εβδομάδων και κατέρριψε το ρεκόρ του Πελέ που το 1958 είχε εμφανιστεί σε ηλικία 17 ετών και οκτώ μηνών.

Ο Μπράιαν Ρόμπσον σημείωσε στον αγώνα Αγγλία - Γαλλία (3-1) το πιο γρήγορο γκολ, αφοιύ βρήκε δίχτυα στο 27ο δευτερόλεπτο. Για το λόγο αυτό πήρε από τους διοργανωτές δώρο μια λιθογραφία του Σαλβαδόρ Νταλί και ένα χρυσό ρολόι.

Με τη Γερμανία δεν συμμετείχε ο Μπερντ Σούστερ. Ο λόγος; Η σύζυγος του μέσου της Μπαρτσελόνα, Γκάμπι, δεν απέτρεψε στον άντρα της να αγωνιστεί για να μην χάσοτν τις διακοπές τους!

Κατά τη διάρκεια του αγώνα Βραζιλία – Σκοτία, δέκα κρατούμενοι απέδρασαν από τις φυλακές της Μπραζίλια την ώρα που όλοι οι δεσμοφύλακες παρακολουθούσαν το ματς.

Στον ημιτελικό της Σεβίλλης ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία ο γκολκίπερ των Γερμανών Χάραλντ Σουμάχερ έστειλε στο νοσοκομείο τον Πατρίκ Μπατιστόν με ένα δολοφονικό χτύπημα, που έμεινε στην ιστορία. Ο Ολλανδός διαιτητής Κόρβερ όφειλε βάσει των κανονισμών να αποβάλλει τον Σουμάχερ και να δώσει φάουλ υπέρ των Γάλλων. Όμως έδειξε «παίζετε»! Μετά τη λήξη του αγώνα, όταν ο «δράστης» ρωτήθηκε για το συμβάν, είπε: «Δεν πειράζει, ένας Γάλλος λιγότερος».

{youtube}5JHjcSKpO5I{/youtube}

{youtube}ek4vl5TocXY{/youtube}

Διαβάστηκε 16120 φορές
{modulepos inside2}

Σχετικά Άρθρα

Τα cookie μας βοηθούν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.