Print this page
Μουντιάλ 1934 - Ιταλία

Μουντιάλ 1934 - Ιταλία

{modulepos inside1}

Μετά την πετυχημένη πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η FIFA ανέθεσε τη δεύτερη διοργάνωση στην Ιταλία του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Σε αντίθεση με ό,τι έγινε στα γήπεδα της Ουρουγουάης, αυτή τη φορά συμμετοχή δήλωσαν 32 χώρες και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να γίνει προκριματική φάση και να επιλεγούν οι 16 ομάδες που θα έπαιρναν μέρος στα τελικά.

Ούτε αυτή τη φορά, όμως,  έλειψαν οι απουσίες με πρώτη και καλύτερη της Ουρουγουάης. Οι κάτοχοι του τροπαίου επικαλούμενοι οικονομικά προβλήματα (αν και μάλλον ήθελαν να τιμωρήσουν την Ιταλία και αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες για τη δικιά τους απουσία τέσσερα χρόνια νωρίτερα) δεν έδωσαν το παρών στα γήπεδα της Ιταλίας, ενώ και η Αργεντινή φρόντισε να μην στείλει την καλύτερη δυνατή ομάδα. Ο λόγος; Αντίδραση στην «ιταλοποίηση» των δικών της Γκουαΐτα, Όρσι, ΝτεΜαρία, οι οποίοι το 1930 είχαν αγωνιστεί με την Αργεντινή και τώρα θα διαδραμάτιζαν καθοριστικό ρόλο στη διοργανώτρια χώρα.

Λόγω πολέμου δεν αγωνίστηκαν Παραγουάη και Βολιβία, ενώ το ΕΪΡΕ ήταν η μοναδική ομάδα από τις βρετανικές που αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της. Αποκλείστηκε, ωστόσο, από το Βέλγιο στη διαφορά τερμάτων.

Αντί δημιουργία ομίλων, οι ομάδες που πήραν το εισιτήριο για τα τελικά κληρώθηκαν μεταξύ τους και η τυχερή της κλήρωσης ήταν η… Ιταλία, η οποία αντιμετώπισε τις ΗΠΑ και τις οποίες διέλυσε 7-1. Η Γερμανία συνέτριψε 5-2 το Βέλγιο, η Ουγγαρία επιβλήθηκε 4-2 της Αιγύπτου, η Ισπανία νίκησε 3-1 τη Βραζιλία, η Αυστρία έκαμψε την αντίσταση της Γαλλία στην παράταση με 3-2, οι Ελβετοί επιβλήθηκαν 3-2 των Ολλανδών, η Σουηδία πέταξε έξω την Αργεντινή χάρη στη νίκη τους με 3-2, ενώ οι Ρουμάνοι αποκλείστηκαν από τους Τσεσλοβάκους, από τους οποίους έχασαν 2-1.

Στα προημιτελικά η Αυστρία και η Γερμανία επικράτησαν 2-1 των Ουγγαρία και Σουηδία αντίστοιχα, ενώ οι Τσεχοσλοβάκοι νίκησαν 3-2 τους Ελβετούς. Το μεγάλο παιχνίδι έγινε ανάμεσα στην Ισπανία και την Ιταλία. Το παιχνίδι έληξε 1-1 και μετά την παράταση και έτσι χρειάστηκε επαναληπτικός για να βγει νικητής. Ο Μεάτσα με γκολ στο 11’ έδωσε το εισιτήριο στην Ιταλία. Η Σκουάντρα Ατζούρα στα ημιτελικά αντιμετώπισε την πολύ δυνατή Αυστρία και προκρίθηκε χάρη σε γκολ του Γκουαΐτα, ενώ στον άλλο ημιτελικό οι Τσεχοσλοβάκοι με σκορ 3-1 έκαμψαν την αντίσταση της Γερμανίας. Για πρώτη φορά εφαρμόσθηκε ο μικρός τελικός, στον οποίοι οι Γερμανοί κατέκτησαν την 3η θέση νικώντας 3-2 τους Αυστριακούς.

 
Ο ΤΕΛΙΚΟΣ
 
Το ραντεβού για τον μεγάλο τελικό είχε δοθεί στις 10 Ιουνίου 1934 στο γήπεδο «Εθνικό Φασιστικό Κόμμα» και οι διοργανωτές είχαν καταφέρει να δώσουν το «παρών». Αντίπαλος η Τσεχοσλοβακία, η οποία διέθετε μια σπουδαία ομάδα με αστέρια όπως ο Όλντριχ Νέγιεντλι - αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, σκοράροντας σε όλα τα ματς μέχρι τον τελικό - και ο γκολκίπερ Φράντισεκ Πλάνιτσκα.
 
Αν μην τι άλλο οι Ιταλοί δυσκολευόντουσαν να παραβιάσουν την αντίπαλη εστία και σαν να μην έφτανε αυτό βρέθηκαν πίσω στο σκορ. Δράστης ο Πουκ στο 70’ ο οποίος πάγωσε τους περίπου 50.000 φιλάθλους, ενώ στο 75’ ο Σομπότκα έχασε ανεπανάληπτη ευκαιρία και τρία λεπτά αργότερα ο Σβόμποντα είχε δοκάρι. Οι Ιταλοί κατάφεραν, ωστόσο, να φέρουν το ματς στα ίσα, με ένα πανέμορφο γκολ από τον Όρσι, ο οποίος έστειλε το παιχνίδι στην παράταση. Εκεί ο Μεάτσα, αν και τραυματίας κατάφερε να κλέψει την παράσταση. Οι Τσεχοσλοβάκοι γνωρίζοντας ότι ο Ιταλός επιθετικός αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού, δεν τον μάρκαραν. Ο φορ της Ίντερ βρήκε την ευκαιρία που έψαχνε και από τα πλάγια τροφοδότησε τον Γκουαΐτα, ο οποίος έκανε την ασίστ στον Σκιάβιο, για να γράψει το τελικό 2-1 και να στέψει παγκόσμια πρωταθλήτρια την Ιταλία. 
 
 
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
 
Χώρα Διεξαγωγής: Ιταλία
Στάδια: Μπολόνια (Stadio del Littoriate), Τζένοα (Stadio Communale Luigi Ferraris Genova), Φλωρεντία (Stadio Communale Giovanni Berta Firenze), Μιλάνο (Stadio Calcistico di San Siro Milano), Νάπολι (Stadio Communale Giorgio Ascarelli Napoli), Ρώμη (Stadio Nazionale del Partito Fascista Roma), Τορίνο (Stadio Municipale Benito Mussolini Torino)
Χρόνος Διεξαγωγής: 27 Μαΐου - 10 Ιουνίου 1934
Χώρες που συμμετείχαν (16): Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ελβετία, Ισπανία, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία, Αυστρία, Σουηδία, Ουγγαρία, ΗΠΑ, Αργεντινή, Βραζιλία
Αριθμός Αγώνων: 17
Σύνολο Θεατών: 358.000
Μέσος όρος θεατών: 21.058
Σύνολο Τερμάτων: 70
Μέσος όρος τερμάτων ανά αγώνα: 4,1
 
Τελικός
Ιταλία - Τσεχοσλοβακία 2-1 (0-0 κ.α. 1-1 παρ.)
Στάδιο: «Εθνικό Φασιστικό Κόμμα», Ρώμη - 10 Ιουνίου 1934
Θεατές: 55.000
ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ: Πλάνιτσκα, Τστιρόκι, Ζένισεκ, Κάμπαλ, Κρτσιλ, Κοστάλεκ, Νεγέντλι, Σβόμποντα, Πουτς, Γιούνεκ, Σομπότκα.
ΙΤΑΛΙΑ: Κόμπι, Μοντζέλιο, Αλεμάντι, Μόντι, Φεράρις, Μπερτολίνι, Μεάτσα, Φεράρι, Γκουάιτα, Όρσι, Σκιάβιο.
Σκόρερ: 76' Πουτς / 81' Όρσι, 95' Σκιάβιο
Διαιτητής: Ιβάν Έκλιντ (Σουηδία) 
 
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ
 
5 γκολ Όλντριχ Νέγιεντλι (Τσεχοσλοβακία)
4 γκολ Άντζελο Σκιάβιο (Ιταλία), Εντμούντο Κόνεν (Γερμανία)
3 γκολ Ραϊμούντο Όρσι (Ιταλία), Λίοπολντ Κίεχολτζ (Ελβετία)
 
 
ΜΙΚΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
 
Το δεύτερο παγκόσμιο κύπελλο παραμένει το μοναδικό μέχρι και σήμερα στο οποίο ο κάτοχος (σ.σ.: Ουρουγουάη) δεν υπερασπίστηκε τον τίτλο του.

Τον τελευταίο του αγώνα με τη φανέλα της εθνικής Ιταλίας έδωσε ο αρχηγός της Σκουάντρα Ατζούρα Τζιανπιέρο Κόμπι στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Παράλληλα έγινε ο πρώτος γκολκίπερ που σαν αρχηγός κέρδισε το Μουντιάλ. Το ρεκόρ του ισοφάρισε το 1982 ο Ντίνο Τζοφ, που σήκωσε και αυτός το τρόπαιο σαν αρχηγός πάλι της Ιταλικής ομάδας.

Το γήπεδο που φιλοξένησε τον τελικό ονομαζόταν εκείνη την εποχή Partita Nazionale Fascista και σε μετάφραση, Εθνικό Φασιστικό Κόμμα. Μετά την πτώση του φασισμού στην Ιταλία μετονομάστηκε σε «Φλαμίνιο» και ήταν η έδρα των Λάτσιο και Ρόμα μέχρι την κατασκευή του Ολίμπικο για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης.
 
Μία αποβολή είχαμε στη δεύτερη διοργάνωση. Στον αγώνα με την Αυστρία ο Ούγγρος Ιμρε Μάρκος είδε την κόκκινη κάρτα του Ιταλού διαιτητή Φραντζέσκο Ματέα.

Την Ελλάδα (συμμετείχε για πρώτη φορά στα προκριματικά) κλήθηκε να αντιμετωπίσει η διοργανώτρια Ιταλία, προκειμένου να προκριθεί στα τελικά. Στο πρώτο παιχνίδι στο Μιλάνο η Ιταλία νίκησε 4-0, ενώ δεν έγινε επαναληπτικός.

Στο Μουντιάλ ήταν παρούσα για πρώτη φορά και η Αφρική. Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη χώρα της «μαύρης ηπείρου» που συμμετείχε σε τελική φάση, στην οποία προκρίθηκε νικώντας την Παλαιστίνη.
Ο Ιταλός Λουίς Μόντι πρόσθεσε και το χρυσό μετάλλιο μετά το ασημένιο που είχε κρεμάσει στο λαιμό του το 1930. Έτσι έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κατέκτησε δύο διαδοχικά μετάλλια με διαφορετικές ομάδες.
Διαβάστηκε 9437 φορές
{modulepos inside2}

Σχετικά Άρθρα

Τα cookie μας βοηθούν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.