Print this page
Μουντιάλ 1930 - Ουρουγουάη

Μουντιάλ 1930 - Ουρουγουάη

{modulepos inside1}

Η ιδέα του Ζιλ Ριμέ να δημιουργηθεί μια διοργάνωση στην οποία θα συμμετείχαν οι ισχυρότερες εθνικές ομάδες του κόσμου και θα ανταγωνίζονταν για τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας πήρε σάρκα και οστά το 1930.

Διοργανώτρια χώρα επιλέχτηκε, παρά τις αντιρρήσεις η Ουρουγουάη, καθώς τότε συμπληρώνονταν 100 χρόνια από τη διακήρυξη της Δημοκρατίας της, αλλά και επειδή είχε ήδη κατακτήσει 2 Ολυμπιακά μετάλλια στο ποδόσφαιρο. Υποψήφιες για τον τίτλο η Ουρουγουάη, η Αργεντινή, η… λειψή Βραζιλία, η Χιλή, το Περού, η Παραγουάη, η Βολιβία, οι ΗΠΑ, το Μεξικό, ενώ την Ευρώπη εκπροσώπησαν μόνο η Γαλλία, η Γιουγκοσλαβία, η Ρουμανία και το Βέλγιο. Από την ανάγνωση των ονομάτων διαπιστώνει κανείς ότι η διοργάνωση, που μόλις άνοιγε τα φτερά της είχε δεχτεί ήδη το πρώτο μεγάλο χτύπημα, αφού οι απουσίες ήταν ηχηρές: Αυστρία, Ιταλία, Γερμανία, Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία και Ελβετία. Ο λόγος που δεν συμμετείχαν ήταν η μακρινή απόσταση, καθώς οι ποδοσφαιριστές τους δεν μπορούσαν να πάρουν άδεια από τη δουλειά τους, οπότε και δεν θα παρατάσσονταν πλήρεις, ενώ και η Βραζιλία δεν έστειλε τους πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές της. «Απουσία» πήραν και οι ομάδες από τη Βρετανία, αφού οι ομοσπονδίες των Αγγλίας, Σκωτίας, Ιρλανδίας, Ουαλία και του ΕΪΡΕ είχαν αποχωρήσει από τη FIFA και παραδέχονταν μόνο το Κύπελλο Βρετανικών Νήσων που διοργάνωναν οι ίδιες.
 
Στις 13 Ιουλίου καταγράφτηκε ο πρώτος αγώνας για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αντίπαλοι στον αγωνιστικό χώρο του «Ποσίτος» Γαλλία και Μεξικό. Νικήτρια αναδείχτηκε η Γαλλία, νικώντας 4-1, ενώ ο Λουσιέν Λοράν έμεινε στην ιστορία, αφού στο 19’ σημείωσε το πρώτο γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι Γάλλοι αγωνίστηκαν για 80 λεπτά με δέκα παίκτες, αφού είχε αποχωρήσει τραυματίας ο γκολκίπερ Αλέξις Τεπό, δεν επιτρέπονταν αλλαγές και έτσι στο τέρμα έκατσε ο μέσος Σαντρέλ.
 
Εντούτοις, οι Γάλλοι δεν κατάφεραν να προκριθούν, αφού στον όμιλο υπήρχε η Αργεντινή, σημείωσε τρεις νίκες και προκρίθηκε στα ημιτελικά, μαζί με τις Γιουγκοσλαβία (2ος όμιλος), Ουρουγουάη (3ος όμιλος) και ΗΠΑ (4ος όμιλος). Στα ημιτελικά της διοργάνωσης, οι φιναλίστ του τελικού των Ολυμπιακών Αγώνων του 1928, Αργεντινή και Ουρουγουάη διέλυσαν με 6-1 τις αντιπάλους της και έδωσαν ραντεβού για τον τελικό. 
 
 
Ο ΤΕΛΙΚΟΣ
 
Ο αγώνας της 30ής Ιουλίου στο «Σεντενάριο» του Μοντεβίδεο ήταν κάτι παραπάνω από ένας ποδοσφαιρικός αγώνας. Ήταν μια μάχη ανάμεσα σε δύο (γείτονες) χώρες, όπου ο φανατισμός ανάμεσα στους φιλάθλους ξεχείλιζε. Ένταση υπήρξε και σε διοικητικό επίπεδο. Οι δύο ομάδες διαφωνούσαν ακόμα και για την μπάλα του αγώνα και έπειτα από απόφαση της FIFA, αποφασίστηκε στο πρώτο ημίχρονο να έπαιζαν με την αργεντίνικη και στο δεύτερο με αυτή των Ουρουγουανών.
 
Στο γήπεδο υπολογίζεται ότι βρέθηκαν περίπου 93.000 άνθρωποι (στην πλειονότητά τους Ουρουγουανοί), έτοιμοι να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του τροπαίου. Διαιτητής του αγώνα είχε ορισθεί ο Βέλγος Ζαν Λανζενό, ο οποίος όμως αρνιούνταν πεισματικά έως και λίγες ώρες πριν από την έναρξη, φοβούμενος για τη ζωή του. Μεταπείσθηκε μόνο όταν η FIFA του παρείχε τις απαραίτητες εγγυήσεις, ανάμεσα στις οποίες και ένα πλοίο έτοιμο για άμεση αναχώρηση, στην περίπτωση που θα χρειαζόταν να αποδράσει. Για την ιστορία δεν έγινε τίποτα και ο Λανζενό έφυγε από την Ουρουγουάη δύο ημέρες αργότερα.
Στα του αγώνα, η Ουρουγουάη προηγήθηκε στο 12’ με τον Πάμπλο Ντοράντο, όμως το ημίχρονο έκλεισε με την Αργεντινή μπροστά στο σκορ με 2-1, χάρη στα γκολ των Κάρλος Πεουσέλε στο 20’ και Γκιγιέρμο Στάμπιλε στο 37. Στο β’ ημίχρονο η Ουρουγουάη ισοφάρισε στο 57’ με τον Πέδρο Τσέα και έντεκα λεπτά αργότερα ο Σάντος Ιριάρτε έβαλε μπροστά τους διοργανωτές. Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Έκτορ Κάστρο στο 89’ για το τελικό 4-2. Ολόκληρη η Ουρουγουάη δεν κοιμήθηκε την 30ή Ιουλίου, ενώ η επόμενη ημέρα κηρύχθηκε εθνική εορτή, ενώ την ίδια ώρα στην Αργεντινή οργισμένος κόσμο πετούσε πέτρες στο προξενείο της Ουρουγουάης...
 
 
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
 
Χώρα Διεξαγωγής: Ουρουγουάη
Στάδια: Μοντεβιδέο (Estadio Pocitos Montevideo, Parque Central Montevideo, Estadio Centenario Montevideo
Χρόνος Διεξαγωγής: 13 Ιουλίου - 30 Ιουλίου 1930
Χώρες που συμμετείχαν: 13 Γαλλία, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Μεξικό, Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Χιλή, Παραγουάη, Περού και Ουρουγουάη
Αριθμός Αγώνων: 18
Όροι Διεξαγωγής: Όμιλοι (3 όμιλοι των 3 ομάδων, 1 όμιλος με 4 ομάδες, ο πρώτος του κάθε ομίλου προκρίνεται), ημιτελικά, τελικός.
Σύνολο Θεατών: 513.700
Μέσος όρος θεατών: 28.538
Σύνολο Τερμάτων: 70
Μέσος όρος τερμάτων ανά αγώνα: 3,88
 
Τελικός
Ουρουγουάη - Αργεντινή 4-2 (1-2)
Στάδιο: Σεντενάριο, Μοντεβίδεο - 30 Ιουλίου 1930
Θεατές: 93.000
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: Εντρίκε Μπαγεστέρος, Νασάτσι, Μαστσερόνι, Χοσέ Αντράντε, Λορένσο Φερνάντες, Χεστίδο, Ντοράδο, Ιριάρτε, Σκαρόνε, Σέα, Έκτορ Κάστρο.
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Μποτάσο, Ντέλα Τόρε, Πατερνόστερ, Πέδρο Σουάρες, Χουάν Εβαρίστο, Μόντι, Μάριο Εβαρίστο, Πεσέγιε, Μανουέλ Φερέιρα, Βαράγιο, Στάμπιλε.
Διαιτητής: Λανζενό (Βέλγιο)
Σκόρερ: 12' Ντοράδο, 57' Σέα, 68' Ιριάρτε, 89' Έκτορ Κάστρο / 20' Πεσέγιε, 37' Στάμπιλε
 
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ
 
8 γκολ Γκιγιέρμο Στάμπιλε (Αργεντινή)
5 γκολ Πέδρο Τσέα (Ουρουγουάη)
4 γκολ Γκιγιέρμο Σουμπιάμπρε (Ουρουγουάη), Μπερντ Πατενόντ (ΗΠΑ)
 
 
ΜΙΚΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
 
Περίπου 15.000 άνθρωποι δούλευαν ημέρα και νύχτα από το Φεβρουάριο του 1930 προκειμένου να κατασκευαστεί το στάδιο «Σεντενάριο» στην πρωτεύουσα της χώρας το Μοντεβίδεο. Για την κατασκευή του σταδίου απαιτήθηκαν 14.000 κυβικά μέτρα τσιμέντου και 160.000 κυβικά μέτρα άμμου. Το συνολικό κόστος ανήλθε σε 1 εκατομμύριο πέσος.

Εκτός του Σεντενάριο αγώνες διεξήχθησαν και σε άλλα δύο γήπεδα. Το «Ποσίτος» της Πενιαρόλ και το «Παρκ Σεντράλ» της Νασιονάλ.

Η Γαλλία συμμετείχε χωρίς προπονητή στο Μουντιάλ γιατί ο τότε ομοσπονδιακός τεχνικός Γκαστόν Μπαρό που ήταν καθηγητής μουσικής, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια από το Ωδείο του Παρισιού όπου και εργαζόταν.

Σε έρευνες που έγιναν σε φιλάθλους της Αργεντινής κατά την άφιξή τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν πιστόλια, μαχαίρια και κάθε είδους όπλα.

Για λόγους ασφαλείας η χωρητικότητα του Σεντενάριο στον τελικό μειώθηκε από 100.000 σε 93.000 θέσεις.

Ένας ποδοσφαιριστής αποβλήθηκε κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του 1930. Πρόκειται για τον Περουβιανό Μάριο Ντε Λα Κάσας, τον οποίο απέβαλλε ο Χιλιανός διαιτητής Αλμπέρτο Βαρκέν στον αγώνα με τη Ρουμανία.
Διαβάστηκε 9132 φορές
{modulepos inside2}

Σχετικά Άρθρα

Τα cookie μας βοηθούν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.