Παναθηναϊκός... ετών 110

{modulepos inside1}

Σαν σήμερα, πριν από 110 χρόνια, ιδρύθηκε ο Παναθηναϊκός από τον Γιώργο Καλαφάτη και άλλους 40 αθλητές, οι οποίοι αποσπάστηκαν από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο, επειδή τους είχε απορρίψει το αίτημα να δημιουργηθεί ποδοσφαιρική ομάδα.

Αρχικά, η συντόμευση του ονόματος της ομάδας ήταν ΠΟΑ (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών) και μεταξύ των ιδρυτικών μελών ήταν, εκτός από τον Γ. Καλαφάτη, ο αδερφός του Αλέξανδρος, και οι Δουκάκης, Μπούμπουλης, Χρύσης, Γρανίτσας, Μαντζάκος, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Δεμερτζής, Σταυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπούνιας, Γαρουφαλιάς. Στις αρχές του 1910, ο Σύλλογος μετονομάστηκε σε Π.Π.Ο (Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος), ενώ ο 1918 σε Π.Π.Α.Ο. (Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Αγωνιστικός Όμιλος). Την χρονιά εκείνη καθιερώνεται το τριφύλλι ως έμβλημα και το πράσινο άσπρο ως επίσημα χρώματα. Στις 15 Μαΐου 1924 κατά τη γενική συνέλευση των μελών του ΠΠΑΟ αποφασίστηκε η αλλαγή του ονόματος του συλλόγου έτσι ώστε να αποφεύγεται η ταύτιση του με τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο. Το όνομα Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ) είναι αυτό που ισχύει μέχρι και σήμερα.

 

 

 

Η γενέθλια καταγραφή

 

Έπρεπε να περάσουν 100 χρόνια για να επιβεβαιωθεί και γραπτά η πιστοποίηση της γέννησης του Παναθηναϊκού, στις 3 Φεβρουαρίου 1908. Το 2008 βγήκε στη δημοσιότητα ένα επίσημο δελτίο του ΣΕΑΓΣ (τωρινού ΣΕΓΑΣ) το οποίο εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1910 και το οποίο εμπεριείχε  τις ημερομηνίες ίδρυσης των Συλλόγων-μελών του. Ανάμεσα σε αυτούς, με την ημερομηνία 3 Φεβρουαρίου του 1908 αναφέρεται και η επισημοποίηση του Σωματείου των Αφων Αλέξανδρου και Γεωργίου Καλαφάτη.

 

Το δελτίο Ζτύπου ανέφερε χαρακτηριστικά:  

 

«Ο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΘΗΝΩΝ.

 

‘Ούτος ιδρύθη την 3 Φεβρουαρίου 1908 ύπ’ αθλητών της Ποδοσφαιρίσεως και γνωστών φιλάθλων, ταχέως δε κατώρθωσε να καταλάβη έπίζηλον μεταξύ των Ποδοσφαιρικών Συλλόγων θέσιν έργαζόμενος πάντοτε ύπέρ τής ώς οίόν τε εύρυτέρας διαδόσεως τής παιδιάς ταύτης και της εν γένει ιδέας του αθλητισμού.

 

Ούτως έκτός των αγώνων ούς διεξήγαγε προς ομάδας των εκάστοτε καταπλεόντων ξένων πολεμικών μηδεμιάς ευκαιρίας παραληφθείσης, είνε το μόνον Σωματείον εκ των ειδικών τοιούτων όπερ απέστειλεν ίδία δαπάνη όμάδα είς τους κατά φθινόπωρον του 1908 τελεσθέντας Αθλητικούς Αγώνας εν Τρικκάλοις λαβόν και το υπό του Δήμου Τρικκαίων τεθέν έπαθλον.

 

Ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών έλαβε μέρος είς όλους τους ύπό τε του Συνδέσμου των Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων και υπό της Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων προκηρυχθέντας εκάστοτε Ποδοσφαιρικούς Αγώνας λαβών πλείστα έπαθλα, διά λόγους δε εσωτερικής τάξεως και τη αδεία του Συνδέσμου αποσχών των περυσινών αγώνων Ποδοσφαιρίσεως (1909)...».

 

Σημεία - σταθμοί

 

Το 1919, η Ένωση Ποδοσφαιρικών Ομίλων της Αθήνας και του Πειραιά οργάνωσε το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα στο οποίο ο Παναθηναϊκός ανακηρύχθηκε πρωταθλητής.

 

Το οριστικό όνομα, Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος αποφασίστηκε το 1922 και επισημοποιήθηκε στη Γενική Συνέλευση της 15ης Μαρτίου 1924.

 

 

Στις 26 Απριλίου 1925, ο Παναθηναϊκός έδωσε το πρώτο διεθνές παιχνίδι εναντίον της Γιουγκοσλαβικής ομάδας «Vittoria Zagreb», στο οποίο το τελικό σκορ ήταν 1-1.

 

Το 1926, κέρδισε την Αυστριακή Kaufenberg με 1-0. Τον ίδιο χρόνο έδωσε και τον πρώτο του αγώνα στη Θεσσαλονίκη εναντίον της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης (που αργότερα έγινε ΠΑΟΚ), τον οποίο κέρδισε με 2-0.

 

Μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία του Παναθηναϊκού ήταν ο Απόστολος Νικολαϊδης, ένας αθλητής φαινόμενο στο ποδόσφαιρο, στο στίβο, στο μπάσκετ και στο βόλεϊ. Έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920 σαν ποδοσφαιριστής και σαν αθλητής του στίβου. Ήταν πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ για 20 χρόνια. Επί σειρά ετών υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Παναθηναϊκού και το 1974 έγινε ο πρόεδρος της ομάδας. Θεωρείται σύμβολο του Παναθηναϊκού και για αυτό το λόγο το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έχει το όνομα του.

 

- Το 1928, προσελήφθη ξένος προπονητής, ο Ούγγρος Μίκλος Φόρνερ. Για πρώτη φορά η ομάδα οργανώνεται προγράμματος και κερδίζει εύκολα το Πρωτάθλήμα Αθήνας, με 8 νίκες σε 8 αγώνες, στους οποίους σκοράρει 41 γκολ και δέχεται μόνο 3.

 

- Το 1930, με μεγάλο αστέρι τον θρυλικό Άγγελο Μεσσάρη, η περίφημη «χρυσή ομάδα» συντρίβει με 8-2 τον Ολυμπιακό και στέφεται αήττητη πρωταθλήτρια Ελλάδας.

 

 

- Το 1950, εντάσσονται στο δυναμικό της ομάδας δύο μεγάλα αστέρια που θα γράψουν ιστορία με τα χρώματα του Παναθηναϊκού. Ο Κώστας Λινοξυλάκης και ο Βαγγέλης Πανάκης.

 

- Το καλοκαίρι του 1959, ο Μίμης Δομάζος μετεγγράφηκε από την Άμυνα Αμπελοκήπων και στην συνέχεια θα αναδειχθεί σε φυσικό αρχηγό της ομάδας.

 

- Το φθινόπωρο του 1960, ο Παναθηναϊκός παίρνει μέρος για πρώτη φορά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

 

- Το Μάιο του 1963, ο Στέφαν Μπόμπεκ γίνεται ο νέος προπονητής της ομάδας και ο Παναθηναϊκός κερδίζει το Πρωτάθλημα του 1964 με 24 νίκες και 6 ισοπαλίες, τερματίζοντας αήττητος, επίτευγμα μοναδικό και ακατάρριπτο ως σήμερα.

 

- Το 1969, με προπονητή τον Λάκη Πετρόπουλο, ο Παναθηναϊκός κερδίζει το πρώτο του νταμπλ.

 

- Στις 2 Ιουνίου του 1970, ο Φέρεντς Πούσκας υπογράφει στον Παναθηναϊκό ως ο νέος προπονητής της ομάδας.

 

- Στις 2 Ιουνίου του 1971, ο Παναθηναϊκός φτάνει στον τελικό του στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ εναντίον του Άγιαξ. Οι Ολλανδοί κερδίζουν με 2-0 αλλά η επιτυχία του Παναθηναϊκού είναι μοναδική και σαφώς η κορυφαία στιγμή του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο.

 

 

- Τον Δεκέμβριο του 1971, ο Παναθηναϊκός εκπροσώπησε την Ευρώπη στο Διηπειρωτικό Κύπελλο ενάντια στην πρωταθλήτρια της Νότιας Αμερικής, Νασιονάλ του Μοντεβίδεο. Στον πρώτο αγώνα στην Αθήνα το σκορ ήταν 1-1, αλλά στο δεύτερο αγώνα οι Ουρουγουανοί κέρδισαν με 2-1 και κατέκτησαν το τρόπαιο. Και τα δύο τέρματα του Παναθηναϊκού πέτυχε ο Τότης Φυλακούρης.

 

- Το 1972, ο Αντώνης Αντωνιάδης αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 39 γκολ , ένα ακατάρριπτο ρεκόρ.

 

- Το 1977, ο Παναθηναϊκός κατακτά το νταμπλ, με προπονητή τον Πολωνό Κάζιμιρ Γκόρσκι. Οι πράσινοι επικρατούν με σκορ 2-1 στον τελικό του Κυπέλλου επί του ΠΑΟΚ.

 

- Στις 17 Ιουλίου του 1979, όλες οι ομάδες ποδοσφαίρου μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρίες. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη γίνεται ο κύριος μέτοχος του Παναθηναϊκού, με πρόεδρο τον «καπετάνιο» Γιώργο Βαρδινογιάννη.

 

- Στις 16 Δεκεμβρίου του 1981, γίνονται τα εγκαίνια του Αθλητικού κέντρου στην Παιανία. Από εκείνη τη μέρα και μετά, το Αθλητικό Κέντρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο μοντέρνα και πλήρη αθλητικά κέντρα στην Ευρώπη. Ομάδες όπως ο Άγιαξ, η Λίβερπουλ, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η Εθνική ομάδα της Φινλανδίας, η εθνική ομάδα Νέων της Αγγλίας και πολλές άλλες έχουν επισκεφτεί το κέντρο είτε για την προετοιμασία τους είτε για προπόνηση. Συγχρόνως θα αρχίσει να λειτουργεί η Ακαδημία ποδοσφαίρου από την οποία έχουν αναδειχθεί πολλοί παίκτες με καριέρα στην πρώτη ομάδα και τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα.

 

- Την περίοδο 1984-85, o Παναθηναϊκός με προπονητή τον Γιάτσεκ Γκμοχ και μεγάλα αστέρια τους Δημήτρη Σαραβάκο και Βέλιμιρ Ζάετς, πραγματοποιεί μία εντυπωσιακή πορεία. Αποκλείει κατά σειρά τις Φέγενορντ, Λίντφιλντ και Γκέτεμποργκ για να φτάσει στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Εκεί αποκλείεται από την πανίσχυρη Λίβερπουλ, εξαιτίας εν μέρει και της σφαγιαστικής διαιτησίας του Κάιζερ στο πρώτο παιχνίδι του Άνφιλντ.

 

- Τον Μάιο του 1986, ο Παναθηναϊκός επικρατεί με σκορ 4-0 του Ολυμπιακού στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

 

- Το 1992, ο Παναθηναϊκός συμμετέχει στην πρώτη πειραματική διοργάνωση του Champions League.

 

- Το 1996, o Παναθηναϊκός έφτασε στον ημιτελικό του Champions League, όπου αντιμετώπισε τον Άγιαξ, πετυχαίνοντας ιστορική νίκη στο τελευταίο ματς του Ολυμπιακού Σταδίου του Άμστερνταμ με σκορ 1-0.

 

 

- Τον Ιανουάριο του 1998, ο Κριστόφ Βαζέχα σημειώνει το 181ο γκολ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και γίνεται ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Συλλόγου.

 

- Τον Μάιο του 2000, μετά από 21 χρόνια προεδρίας, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης αποχωρεί. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Παναθηναϊκός κέρδισε 6 πρωταθλήματα, 9 κύπελλα και 4 νταμπλ, 3 super cup και έφτασε στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1985) και του Champions League (1996). Nέος πρόεδρος του Παναθηναϊκού αναλαμβάνει ο Άγγελος Φιλιππίδης.

 

- Στις 29 Απριλίου του 2001, σε αγώνα με τον Ιωνικό ο Κριστόφ Βαζέχα σημειώνει το 233ο γκολ της καριέρας του και μέχρι το τέλος της καριέρας του στην χώρα μας (2004) θα φτάσει τα 244 γκολ και θα γίνει ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του Ελληνικού Ποδοσφαίρου.

 

- Τον Ιούνιο του 2003, ο ‘Αγγελος Φιλιππίδης παραιτείται . Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Παναθηναϊκός έφτασε στα προημιτελικά του Champions League και του Κυπέλλου UEFA.

 

- Στις 10 Ιουνίου του 2003, ο Αργύρης Μήτσου γίνεται ο νέος πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Ο Αργύρης Μήτσου είναι διακεκριμένος ορθοπεδικός, καθηγητής της Ιατρικής Αθηνών και Πρόεδρος της Ιατρικής Επιστημονικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Ήταν ο γιατρός της ομάδας του Παναθηναϊκού για αρκετά χρόνια και τα τελευταία χρόνια διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

 

- Το Μάιο του 2004, ο Παναθηναϊκός κατακτά το νταμπλ (πρωτάθλημα και κύπελλο) για έβδομη φορά. Η μεγαλύτερη ομάδα της χώρας κέρδισε το πρωτάθλημα και το κύπελλο μετά από νίκη 3-1 επί του Ολυμπιακού.

 

- Το καλοκαίρι του 2008, ο κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Βαρδινογιάννης, ανακοίνωσε το σχέδιο της πολυμετοχικότητας, εφαρμόζοντας στην πράξη ένα πρωτόγνωρο μοντέλο διοίκησης για το ελληνικό ποδόσφαιρο και δίνοντας την ευκαιρία σε διακεκριμένους Παναθηναϊκούς επιχειρηματίες να συμμετάσχουν στα κοινά της ομάδας. Πρόεδρος του νέου εγχειρήματος ανέλαβε ο εφοπλιστής και επιχειρηματίας Νικόλας Δ. Πατέρας, γιος του παλιού παράγοντα της ομάδας την εποχή του Γουέμπλεϊ, Διαμαντή Πατέρα.

 

- Τον Απρίλιο του 2010, ο Παναθηναϊκός κατακτά το νταμπλ (πρωτάθλημα και Κύπελλο) για όγδοη φορά.

 

Το έμβλημα

 

Η προέλευση του τριφυλλιού ως εμβλήματος του συλλόγου δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, υπεύθυνος της υιοθέτησής του ήταν ο Μιχάλης Παπάζογλου καθώς ήταν το έμβλημα που χρησιμοποιούσε ως αθλητής στον προηγούμενό του σύλλογο, τη Χαλκηδόνα. Έτσι, όταν ήρθε το 1911 στην Αθήνα από τον Βόσπορο και εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό, πρότεινε αυτό να γίνει το επίσημο έμβλημα του ΠΑΟ. Η δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι το τριφύλλι σχεδιάστηκε από τον Γεώργιο Χατζόπουλο, πρόεδρο της Εθνικής Πινακοθήκης και μέλος του συλλόγου, ενώ μια τρίτη εκδοχή υποστηρίζει ότι την πηγή έμπνευσης για το τριφύλλι αποτέλεσε ο Ιρλανδο-Καναδός μαραθωνοδρόμος William Sherring, που το 1906 στη Μεσολυμπιάδα της Αθήνας είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο φορώντας στον αγώνα μια λεύκη στολή με ένα μεγάλο πράσινο τριφύλλι στο στήθος. Λέγεται ακόμα πως ο Απόστολος Νικολαΐδης, κατά τις σπουδές του στη Γερμανία, είχε παρακολουθήσει τη γερμανική ομάδα SpVgg Greuther Fürth, η οποία φορούσε πράσινα και λευκά χρώματα έχοντας για σήμα το τριφύλλι και πρότεινε εκείνος το σήμα με το τριφύλλι.

 

 

Ο ύμνος

 

Ο Ύμνος του Παναθηναϊκού δημιουργήθηκε το 1958. Γράφτηκε από το Γιώργο Οικονομίδη και τον μελοποιήθηκε από το Γιώργο Μουζάκη, μετά από έναν νικηφόρο αγώνα επί του Απόλλωνα. Μόλις βγήκαν από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο Γιώργος Οικονομίδης αυτοσχεδίασε την αρχή του ύμνου «Σύλλογος μεγάλος». Σ' ένα πακέτο Κεράνης, αστραπιαίως, ο Μουζάκης σχεδίασε ένα αυτοσχέδιο πεντάγραμμο, όπου δεν άργησε να αποτυπώσει την «Παναθηναϊκή» μουσική. Όταν πήγαν στο στούντιο το 1962, ο Γιάννης Βογιατζής έβαλε τη φωνή του. Το σφύριγμα που ακούγεται στην αρχή και στο τέλος, ο Μουζάκης το «άρπαξε» από τη μουσική της ταινίας η «Γέφυρα του ποταμού Κβάι».

 

 

Οι στίχοι του ύμνου του Παναθηναϊκού:

 

Σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος

δεν υπάρχει άλλος πιο δυναμικός

και χιλιάδες φίλοι, μόλις δουν τριφύλλι,

ζήτω λένε ο Παναθηναϊκός.

Παναθηναϊκέ-Παναθηναϊκέ

Παναθηναϊκέ μεγάλε και τρανέ.

Παναθηναϊκέ-Παναθηναϊκέ

πρωταθλητή σ' όλα τα σπορ παντοτινέ.

Σ' έχουνε δοξάσει οι γνωστοί σου άσσοι

που λεβέντες είναι όλοι με καρδιά.

Χαίρεται η Ελλάδα που 'χει τέτοια ομάδα,

που της νίκης έχει πάντα τα κλειδιά.

Παναθηναϊκέ-Παναθηναϊκέ

Παναθηναϊκέ μεγάλε και τρανέ.

Παναθηναϊκέ-Παναθηναϊκέ

πρωταθλητή σ' όλα τα σπορ παντοτινέ

 

 

Τίτλοι στα ομαδικά αθλήματα

 

Ποδόσφαιρο (42 τίτλοι)

20 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 1930, 1949, 1953, 1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1969, 1970, 1972, 1977, 1984, 1986, 1990, 1991, 1995, 1996, 2004, 2010

18 Κύπελλα Ελλάδας: 1940, 1948, 1955, 1967, 1969, 1977, 1982, 1984, 1986, 1988, 1989, 1991, 1993, 1994, 1995, 2004, 2010, 2014

4 Σούπερ Καπ Ελλάδας: 1970, 1988, 1993, 1994

1 Βαλκανικό κύπελλο : 1977

 

Μπάσκετ ανδρών (55 τίτλοι)

35 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 1946, 1947, 1950, 1951, 1954, 1961, 1962, 1967, 1969, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1977, 1980, 1981, 1982, 1984, 1998, 1999, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013, 2014, 2017

18 Κύπελλα Ελλάδας: 1979, 1982, 1983, 1986, 1993, 1996, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017

6 Πρωταθλήματα Ευρώπης - Ευρωλίγκα: 1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011

1 Διηπειρωτικό Κύπελλο FIBA: 1996

 

Βόλεϊ ανδρών (25 τίτλοι)

18 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 1963, 1965, 1966, 1967, 1970, 1971, 1972, 1973, 1975, 1977, 1982, 1984, 1985, 1986, 1995, 1996, 2004, 2006

6 Κύπελλα Ελλάδας: 1982, 1984, 1985, 2007, 2008, 2010

1 Σούπερ Καπ: 2006

 

Βόλεϊ γυναικών (28 τίτλοι)

23 Πρωταθλήματα Ελλάδας Γυναικών: 1971, 1972, 1973, 1977, 1978, 1979, 1982, 1983, 1985, 1988, 1990, 1991, 1992, 1993, 1998, 2000, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011

5 Κύπελλα Ελλάδας Γυναικών: 2005, 2006, 2008, 2009, 2010

 

Μπάσκετ γυναικών (4 τίτλοι)

4 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 1998, 2000, 2005, 2013

1 Κύπελλο Ελλάδας: 2000

 

 

Πηγές: wikipedia - pao.gr

Διαβάστηκε 14109 φορές
Προηγούμενο Άγιαξ… ετών 117
Επόμενο We are Wimbledon
{modulepos inside2}
Fctables
Τα cookie μας βοηθούν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.