e-soccer.gr
Ομάδες
Διοργανώσεις
Χρονιές
Αφιερώματα
Βραβεία
Ταινίες
Euro 1992 - Σουηδία Euro

Euro 1992 - Σουηδία

Διοργανώτρια
Σουηδία
Νικήτρια
Δανία
Φιναλίστ
Γερμανία
Στο αρχείο
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνών · 1992

«Οι τελικός της παραλίας». Έτσι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το κατόρθωμα των Δανών, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τον αποκλεισμό της Γιουγκοσλαβίας από τα τελικά της διοργάνωσης λόγω εμφυλίου μεταξύ Σερβίας και Κροατίας, παράτησαν τις παραλίες από οπού βρίσκονταν για τις θερινές τους διακοπές, και ταξίδεψαν στη Σουηδία χωρίς να έχουν ούτε μια προπόνηση στα πόδια τους, φτάνοντας μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου.

Η Ελλάδα λίγο πριν από τον άθλο του Μουντιάλ του 1994, αν και προσπάθησε δεν κατάφερε να προκριθεί στα τελικά, τερματίζοντας τρίτη στον όμιλό της πίσω από Πορτογαλία και Ολλανδία.

Η μεγάλη έκπληξη ήταν ο αποκλεισμός της Γαλλίας από την τελική φάση, μια ομάδα που ήταν αήττητη για δυο χρόνια περίπου. Στον πρώτο ημιτελικό η Γερμανία επικράτησε με 3-2 της Σουηδίας ενώ στον άλλο ημιτελικό η Δανία έκανε την έκπληξη και απέκλεισε στα πέναλτι (5-4) την Ολλανδία (η κανονική διάρκεια του αγώνα βρήκε τις δυο ομάδες ισόπαλες με 2-2).

Στις 26 Ιουνίου 1992, στο στάδιο Ούλεβι του Γκέτεμποργκ έγινε ο τελικός. Το μεγάλο φαβορί ήταν φυσικά η Γερμανική ομάδα, απέναντι σε μια Δανία που και μόνο η παρουσία της στο τελικό, αποτελούσε άθλο! Το τελικό αποτέλεσμα απέδειξε για μια ακόμα φορά τη μαγεία του ποδοσφαίρου και γιατί αυτό το άθλημα είναι ο βασιλιάς των σπορ. Οι παθιασμένοι και γεμάτοι ρεαλισμό Δανοί νίκησαν με 2-0 (σκόρερ οι Γιάνσεν και Βίλφορντ) και ήταν αυτοί που κέρδισαν το κύπελλο!

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ EURO

Χώρα Διεξαγωγής: Σουηδία

Στάδια: Γκέτεμποργκ (Ούλεβι), Στοκχόλμη–Σόλνα (Ρόσουντα), Μάλμε (Μάλμε Στάντιον), Νόρσεπινγκ (Ίντροτσπαρκεν)

Χρόνος Διεξαγωγής: 10 Ιουνίου - 26 Ιουνίου 1992

Χώρες που συμμετείχαν: 8 Σουηδία, Δανία, Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία, Σκωτία, Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών — ΚΑΚ, όχι ενιαία χώρα αλλά η διάδοχη ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης

Αριθμός Αγώνων: 15

Σύνολο Θεατών: 430.111

Μέσος όρος θεατών: 28.674

Σύνολο Τερμάτων: 32

Μέσος όρος τερμάτων ανά αγώνα: 2,13

Ο τελικός

26/06/1992
Γκέτεμποργκ, Ούλεβι (37.800 θεατές)

Δανία - Γερμανία 2-0

Σκόρερ: 18’ Γένσεν, 78’ Βίλφορτ

Διαιτητής: Μπρούνο Γκάλερ (Ελβετία)

Δανία: Σμάιχελ, Σίλβεμπεκ (66’ Κρίστιανσεν), Κ. Νίλσεν, Λ. Ολσεν, Πίενικ, Κριστόφτε, Γ. Γιένσεν, Βίλφορτ, Χ. Λάρσεν, Πόουλσεν, Μπ. Λάουντρουπ.

Γερμανία: Ιλγκνερ, Χέλμερ, Ρόιτερ, Κόλερ, Μπούκβαλντ, Μπρέμε, Χέσλερ, Ζάμερ (46’ Ντολ), Εφενμπεργκ (80’ Τομ), Ρίντλε, Κλίνσμαν.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ

3 γκολ Χένρικ Λάρσεν (Δανία), Καρλ Χάιντς Ρίντλε (Γερμανία), Ντένις Μπέργκαμπ (Ολλανδία), Τόμας Μπρολίν (Σουηδία)

ΜΙΚΡΑ ΑΠΟ ΤΟ EURO

Ήταν η πρώτη μεγάλη τελική διοργάνωση στην οποία οι φανέλες των παικτών έφεραν τα ονόματά τους μαζί με τους αριθμούς.

Ο Ρούντι Φέλερ έσπασε το χέρι του σε σύγκρουση με τον Όλεγκ Κουζνετσόφ στο πρώτο παιχνίδι της Γερμανίας, αλλά παρέμεινε προσωρινά στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Μάρκο φαν Μπάστεν, πρώτος σκόρερ του προηγούμενου Euro, έφυγε χωρίς γκολ και ήταν ο μοναδικός που αστόχησε στη διαδικασία των πέναλτι του ημιτελικού Ολλανδία–Δανία.

Δεν σημειώθηκε καμία αποβολή σε όλη τη διοργάνωση.

Ήταν το τελευταίο Euro στο οποίο ο τερματοφύλακας μπορούσε να πιάσει με τα χέρια σκόπιμη πάσα συμπαίκτη του με το πόδι, καθώς η σχετική απαγόρευση εφαρμόστηκε αμέσως μετά.

Ο τελικός
Ημερομηνία
26/6/1992
Γήπεδο
Ούλεβι, Γκέντεμποργκ
Θεατές
37.800