Όταν το ποδόσφαιρο γίνεται θρησκεία

{modulepos inside1}

Είναι γεγονός, πως το πιο λαοφιλές άθλημα στον κόσμο, το ποδόσφαιρο, λατρεύεται σε πολλές περιπτώσεις ως θρησκεία, με τις ομάδες να αποτελούν τις θεότητες και τους παίκτες τους αγίους. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές όπου θρησκεία και ποδόσφαιρο… ταυτίζονται.

Με αφορμή λοιπόν τη κίνηση του γκαλερίστα Τζόνι Κότερ, να παρουσιάσει ως Ιησού Χριστό τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, σας παραθέτουμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπου το ποδόσφαιρο συνάντησε τη θρησκεία, πολλές φορές μάλιστα, αντικαθιστώντας την…
 

Αγγλία - Ιησούς Μπέκαμ (2011)

Εμφανώς ενοχλημένη παρουσιάστηκε η κοινωνία της Μεγάλης Βρετανίας από την κίνηση του Γκαλερίστα Τζόνι Κότερ, να παρουσιάσει ως άλλον... Ιησού Χριστό τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Μάλιστα, έπειτα από εντολή των αστυνομικών αρχών ο Κότερ συμφώνησε να κατεβάσει την φωτογραφία του Μπέκαμ από την γκαλερί του, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν είχε σκοπό να προκαλέσει. «Η συγκεκριμένη κίνηση δεν είναι ενάντια στον Χριστιανισμό ή στην θρησκεία γενικότερα. Αυτό που θέλω να πω και να ρωτήσω είναι το εξής: Άνθρωποι σαν τον Ντέιβιντ Μπέκαμ είναι Θεοί ή θνητοί; Διάλεξα τον Μπέκαμ γιατί αποτελεί ένα παγκόσμιο σύμβολο, τον οποίο γνωρίζει όλος ο κόσμος. Θέλω να εξηγήσω ότι δεν αναφέρομαι στην θρησκεία, αλλά στα χρήματα που αποτελούν αυτοσκοπό για πάρα πολλούς ανθρώπους του πλανήτη», ήταν τα λόγια του Κότερ.

Αγγλία - Ιησούς Μπεστ (2008)

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι φίλαθλοι έχουν Θεοποιήσει έναν ποδοσφαιριστή, για τις ικανότητές του ή ακόμη και για την έντονη προσωπικότητα του. Κάτι αντίστοιχο έπραξε και ο ζωγράφος Μάικλ Μπράουν, ο οποίος σ’ ένα από τα έργα του, απεικονίζει τον Τζορτζ Μπεστ ως Ιησού Χριστό! Ο πίνακας είναι βασισμένος σε ένα έργο του 1520 του Ιταλού ζωγράφου Ραφαέλο Σάντσιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Βατικανό και απεικονίζει τον Ιησού Χριστό να ανέρχεται στον Παράδεισο αφήνοντας τους Αποστόλους κάτω στην γη. Στο έργο του Μπράουν όμως, ο «Ιησούς Μπεστ» αφήνει στα εγκόσμια αντί για τους Αποστόλους ….δύο γυμνές γυναίκες! Ο Μπράουν ανέφερε για το τελευταίο δημιούργημά του: «Όταν ζωγράφισα τον πίνακα, γνώριζα ότι πολλοί και όχι μόνο Χριστιανοί, θα τον έβρισκαν απρεπή. Ο Τζώρτς Μπεστ, παρά το ότι είχε τα δικά του ανθρώπινα προβλήματα στη ζωή, με τον δικό του μοναδικό τρόπο  ανέβηκε, δημιουργώντας μια άλλη υπόσταση. Αυτή είναι η εικόνα που έχω γι’ αυτόν. Την εικόνα μιας θρησκευτικής οντότητας, που αφήνει πίσω τα αγαθά της ζωής, της γυναίκες, το ποτό και καταφέρνει ως τελειομανής που είναι, να πετύχει σπουδαία πράγματα».

Βραζιλία - Η Σάο Πάολο βαφτίζει τους οπαδούς της (2008)

Μια εντελώς πρωτότυπη ιδέα σκαρφίστηκαν οι άνθρωποι της Βραζιλιάνικης Σάο Πάολο, προκειμένου να προσελκύσουν νέους φίλους στην ομάδα τους. Αποφάσισαν να προσφέρουν μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να «αλλαξοπιστήσουν» και να προσχωρήσουν στους «τρικολόρ», βαπτίζοντάς τους και εκδίδοντας τους σχετικό πιστοποιητικό. Η τελετή «βαπτίσματος» γίνεται συνήθως Σάββατο στις 9:00 το πρωί σε ομάδες των 20 ατόμων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Κάθε «βαπτισμένος» έχει το δικαίωμα να επιλέγει νονό ή νονά, ενώ μπορεί να έχει και δύο προσκεκλημένους που θα παραβρεθούν στην τελετή. Η «μύηση» κοστίζει 45ευρώ και συμπεριλαμβάνει, εμφάνιση της ομάδας, πιστοποιητικό οπαδικού φρονήματος καθώς και αλλά δώρα. Μάλιστα αν κάποιος αποτάξει εγγράφως την πρώην ομάδα του, έχει και σχετική έκπτωση. Η ιδέα έχει ήδη πολύ μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο στα παιδία αλλά και στους μεγάλους και όπως τόνισε ο διευθυντής μάρκετινγκ της ομάδας, Ζούλιο Καζάρες: «Είναι πολύ σημαντικό, ειδικότερα για τους μικρούς μας φίλους, που θέλουν να είναι μέλη μιας ομάδας που κατακτά νίκες και τίτλους. Φτιάχνουμε έτσι ψυχολογία νικητών στα μικρά παιδία».

Κροατία - Πολυμετοχικό σχήμα με καλόγριες (2008)

Χείρα βοηθείας προσέφεραν στη Χάιντουκ Σπλιτ οι Βενεδικτιανές καλόγριες στο κάλεσμα για πολυμετοχικό σχήμα της διοίκησης της Κροατικής ομάδας. Οι 19 μοναχές, που εδρεύουν σε μοναστήρι κοντά στο Ζαντάρ, αγόρασαν 50 μετοχές αξίας 4.500$ με αποτέλεσμα να ανήκουν στους 20 πιο ισχυρούς μετόχους της Χάιντουκ. «Η ηγουμένη μας είπε να αγοράσουμε μετοχές της Χάιντουκ, όμως δεν ξέρω πολλά για αυτό το θέμα», τόνισε μία καλόγρια με το όνομα Ανσέλμα, συμπληρώνοντας πως η καταγωγή τους δεν είναι από το Σπλιτ, αλλά συνήθιζαν να προσεύχονται για την εθνική Κροατίας. 

Ιταλία - Η κηδεία της Βερόνα (2008)

Το 1984-85, η Βερόνα κατάφερε να κάνει την έκπληξη και να κατακτήσει το πρωτάθλημα Ιταλίας. Το 2002, όμως, υποβιβάστηκε στην Serie B και το 2006 τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα όταν έπεσε στην Serie C1 για πρώτη φορά μετά από 64 χρόνια. Η Ελλάς Βερόνα, όπως είναι το πλήρες όνομά της που προδίδει τις ελληνικές ρίζες της, λίγο πριν τη λήξη του πρωταθλήματος βρισκόταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας της τρίτης τη τάξει κατηγορίας του ιταλικού πρωταθλήματος. Στο παιχνίδι με αντίπαλο την Λενιάνο στο «Αντόνιο Μπεντεγκόντι», οι φίλοι της ομάδας ξέσπασαν. Η Βερόνα ηττήθηκε με 3-2 και οι «τιφόζι» αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν με έναν μακάβριο τρόπο. Σήκωσαν ένα σταυρό με τα χρώματα της ομάδας (κίτρινο-μπλε) και γύρω του τοποθέτησαν μία ντουζίνα από αναμμένα κεριά…… κηδεύοντας ουσιαστικά την αγαπημένη τους ομάδα.

Αργεντινή - 11 φέρετρα για τη μισητή αντίπαλο (2010)

Μπορεί οι οπαδοί της Βερόνα να κήδεψαν την ίδια τους την ομάδα, ωστόσο οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της Νιούελς Ολντ Μπόις, έκαναν την κηδεία της μισητής αντιπάλου τους, της Ροζάριο Σεντράλ. Συγκεκριμένα, σε αγώνα για το πρωτάθλημα Αργεντινής με αντίπαλο την Τίγκρε, κατάφεραν να βάλουν μέσα στο γήπεδο 11 φέρετρα βαμμένα στα χρώματα της Ροζάριο (μπλε-κίτρινο), πραγματοποιώντας ολόκληρη πομπή στην εξέδρα! 

Ιταλία - Κήδεψαν την ομοσπονδία (2010)

Οι οπαδοί της Σαμπντόρια θέλοντας να εκφράσουν την αντίθεσή τους, τόσο στην ώρα διεξαγωγής των παιχνιδιών της Κυριακής στο Καμπιονάτο (12:30 το μεσημέρι), όσο και στην απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο των ατόμων που δεν έχουν την «κάρτα του φιλάθλου», πραγματοποίησαν συμβολικά την «κηδεία του ιταλικού ποδοσφαίρου» Οι πιο σκληροπυρηνικοί από αυτούς, οι «Ultras Tito», στην διάρκεια της αναμέτρησης με την Ρόμα, ανάρτησαν μαύρα πανό στο «Gradinata Nord» του γηπέδου, περιφέροντας μάλιστα ένα φέρετρο, το οποίο συμβόλιζε το Καμπιονάτο.

Αίγυπτος - Η θυσία που έφερε τον τίτλο (2008)

Οι παίκτες της εθνικής ομάδας της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια του Κόπα Άφρικα θυσίασαν μια αγελάδα, προκειμένου να τους φέρει καλή τύχη στη συνέχεια των υποχρεώσεών τους στο Κόπα Άφρικα!  Η αγελάδα αρχικά αφέθηκε στον αγωνιστικό χώρο, στη συνέχεια οι ποδοσφαιριστές την περικύκλωσαν και αφού την ξάπλωσαν στο χορτάρι, ένας εξ αυτών τη μαχαίρωσε στο λαιμό! Οι ιθύνοντες της ομάδας δήλωσαν πως το κρέας του άτυχου ζώου θα δωριζόταν. Όπως φαίνεται η θυσία δεν πήγε χαμένη, καθώς οι «Φαραώ» κατέκτησαν τελικά, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, το Κόπα Άφρικα.

Αργεντινή - Η εκκλησία του Μαραντόνα (1998)

Είναι γεγονός ότι ο Μαραντόνα στην Αργεντινή λατρεύεται ως θεός. Μάλιστα οι φανατικότεροι θαυμαστές του το 1998 ή αλλιώς το 38 μ.μ. (μετά Μαραντόνα), δημιούργησαν στο Μπουένος Άιρες μια εκκλησία η οποία είναι αφιερωμένη σε αυτόν, την λεγόμενη «Iglesia Maradoniana». Τα μέλη της εκκλησίας πραγματοποιούν κανονική λειτουργία κάθε 30/10, ημέρα γενεθλίων του «Ντιεγκίτο», με μια μπάλα ποδοσφαίρου καθώς και ένα μεγάλο ροζάριο με 34 κόμπους οι οποίοι συμβολίζουν τα 34 τέρματα που έχει σημειώσει με τη φανέλα της εθνικής Αργεντινής. Το Πάσχα γιορτάζεται στις 22 Ιουνίου, ημερομηνία στην οποία ο «Ντιέγκο» σκόραρε με το χέρι εναντίον της Αγγλίας στο Μουντιάλ του 1986. Δύο ζευγάρια Μεξικανών, αποφάσισαν μάλιστα να τελέσουν το μυστήριο του γάμου τους στην εκκλησία του Ντιέγκο Μαραντόνα στις 29 Οκτωβρίου του 2007, μια μέρα πριν από τα γενέθλια των 47 του χρόνων. «Ο Αντριάν μου ζήτησε να τον παντρευτώ και η τελετή να γίνει στην εκκλησία του Μαραντόνα. Το πάθος μας για τον Ντιέγκο μας ένωσε. Ανυπομονούμε να ζήσουμε αυτή τη μεγάλη νύχτα. Ο κόσμος είναι δύσκολο να καταλάβει γιατί το κάνουμε αυτό. Δεν καταλαβαίνει ότι κάποιες φορές το ποδόσφαιρο ενώνει», δήλωσε η μία εκ των... τυχερών, Ολίβια Πόσος. Σήμερα οι πιστοί του Μαραντόνα, υπερβαίνουν τους 100.000 σε ολόκληρο τον κόσμο!

Ρουμανία - «Εκκλησία» το γήπεδο της Στεάουα (2008)

Ο ιδιοκτήτης της Στεάουα Βουκουρεστίου, Τζίτζι Μπεκάλι, στην προσπάθεια να εξαλείψει κάθε ίχνος βίας εντός του αγωνιστικού χώρου, αλλά και να καταπολεμήσει τα φαινόμενα χουλιγκανισμού που μαστίζουν τη χώρα, αποφάσισε να καθιερώσει την χρήση θρησκευτικών ύμνων και εκκλησιαστικής μουσικής σε κάθε αναμέτρηση των γηπεδούχων. «Θα παίζουν μόνο θρησκευτικά τραγούδια πριν από τους αγώνες, επειδή εγώ είμαι αυτός που πληρώνει και έτσι μ΄ αρέσει», τόνισε χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του, ο «ισχυρός άνδρας» του «Αστέρα» και συνέχισε: «Θα σταματήσω το τραγούδι «We will rock you». Γιατί να παίζει αυτό το τραγούδι; Για να σκοτώνονται οι παίκτες μεταξύ τους;»

Αργεντινή - Και στον θάνατο Μπόκα (2007)

Η θρυλική Μπόκα Τζούνιορς αδιαμφισβήτητα είναι από τις πιο αγαπητές ομάδες στην Αργεντινή, σε σημείο μάλιστα που λατρεύεται ως θρησκεία  στη ζωή αλλά…. και μετά θάνατο! Στο Πάρκε Περέιρα Ιραόλα, περίπου 30 χιλιόμετρα νότια του Μπουένος Αϊρες, ιδρύθηκε λοιπόν ένα νεκροταφείο, στο οποίο μπορούν ταφούν οι αφοσιωμένοι οπαδοί της Μπόκα! Το σύνθημα «μια ζωή Μπόκα» ξεπερνιέται έτσι από το σλόγκαν «Μπόκα και μετά θάνατον». Μάλιστα ένας ιερέας, φυσικά δεδηλωμένος οπαδός της ομάδας, ευλόγησε το νέο κοιμητήριο. Τα πρώτα μνήματα ανήκουν στους παλιούς παίκτες Χούλιο Μουσιμέσι και Χουάν Εστράδα, στα οποία μεταφέρθηκε η τέφρα τους, και υπάρχει χώρος για 3.000 τάφους. Στα εγκαίνια παρέστησαν αρκετοί παλιοί παίκτες, κι ανάμεσά τους ο περίφημος άσος της δεκαετίας του 1960 Αντόνιο Ουμπάλντο Ρατίν ο οποίος και δήλωσε: «Είναι τόσο όμορφο που σχεδόν εύχεσαι να μείνεις σ' αυτό. Η Μπόκα είναι υπεράνω όλων, ακόμη και μεταξύ των νεκροταφείων...». Όπως δήλωσε ο εκ των διοικούντων Ορλάντο Σαλβεστρίνι, πολυάριθμοι οπαδοί του συλλόγου είχαν κατακλύσει με αιτήματα τη διοίκηση να μεταφέρουν τα οστά ή την τέφρα των οικείων τους στο γήπεδο «Λα Μπομπονέρα». Η διοίκηση δεν ήξερε τι να κάνει αφού δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο οι κανονισμοί. Και τότε κάποιος έριξε την ιδέα για το νεκροταφείο της Μπόκα Τζούνιορς. «Εδώ θα βρουν έναν ήσυχο και αξιοπρεπή τόπο για τους αγαπημένους τους» βεβαιώνει ο Σαλβεστρίνι.

Γερμανία - Νεκροταφείο και για το Αμβούργο (2008)

Στα χνάρια της Μπόκα Τζούνιορς κινήθηκε και το Αμβούργο, το οποίο και δημιούργησε το δικό του νεκροταφείο για τους φιλάθλους. Η διοίκηση του Αμβούργου, σε συνεργασία με τους οπαδούς, δούλευαν εδώ και τρία χρόνια πάνω στο συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο έφθασε στην τελική του μορφή μέσα στο Σεπτέμβριο. Ευρισκόμενο λίγο πιο βόρεια από την έδρα της ομάδας το πρώτο νεκροταφείο οπαδών ευρωπαϊκού συλλόγου είναι γεγονός.  Κατασκευασμένο με στυλ εξεδρών γηπέδου το νεκροταφείο για τους οπαδούς του Αμβούργου  έχει 500 τάφους σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Η κατασκευή του στοίχισε 50.000 ευρώ, από τα οποία τα 20.000 τα συγκέντρωσαν οι φίλοι της ομάδας και τα υπόλοιπα τα προσέφερε η διοίκηση του συλλόγου. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται ο οπαδός του Αμβούργου που θα επιλέξει να ταφεί στο συγκεκριμένο νεκροταφείο μπορεί να έχει πάνω στο φέρετρο του το σήμα της ομάδας του, ενώ κατά τη διάρκεια της ταφής μπορεί να επιλέξει να ακούγεται ο ύμνος του Αμβούργου.

Ελλάδα - Ο Άγιος Ριβάλντο (2006)

Θρήσκος όσο λίγοι στον κόσμο, ο καθολικός Ριβάλντο, αφιερώνει συχνά - πυκνά τα γκολ του στον Θεό. Άγιος ωστόσο της ορθοδόξου εκκλησίας, προστάτης των αθλητών και των ποδοσφαιριστών, που να έχει μάλιστα εικονογραφηθεί με φωτοστέφανο, δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα γίνει.

Ελλάδα - Λάγιος ο Θεός, Λάγιος ισχυρός… (1988)

Μια απίστευτη θερμή υποδοχή επιφύλαξαν τον Ιούλιο του 1988 στο  νέο μεγάλο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού, Λάγιος Ντέταρι, οι φίλοι του Ολυμπιακού, οι οποίοι θεοποιώντας το νέο τους ίνδαλμα φώναζαν: «Λάγιος ο Θεός, Λάγιος ισχυρός, Λάγιος Αθάνατος, ελέησον ημάς».

Ελλάδα - Ο παπά-ΠΑΟΚ (2009)

Στον πλέον αναγνωρίσιμο οπαδό του ΠΑΟΚ έχει εξελιχτεί τα τελευταία χρόνια ο παπά-Χρήστος ή ευρύτερα γνωστός και ως παπά-ΠΑΟΚ. Ο πρεσβύτερος Χρήστος Μήτσιου, από τον Άγιο Αθανάσιο Τριλόφου, όταν δεν ασχολείται με θέματα της εκκλησίας αφοσιώνεται στην άλλη του μεγάλη αγάπη τον «Δικέφαλο του Βορρά», παρακολουθώντας φανατικά όλα τα παιχνίδια στην Τούμπα και ταξιδεύοντας ενίοτε εκτός συνόρων για να υποστηρίξει την αγαπημένη του ομάδα. Μάλιστα το 2010 βρέθηκε στο «στόχαστρο» ορισμένων ιεραρχών και κληρικών επειδή βρισκόταν μονίμως στη Θύρα 4 των οπαδών του ΠΑΟΚ. Ο παπά-Χρήστος έγινε για πρώτη φορά… διάσημος το καλοκαίρι του 2009 όταν μαζί μ’ έναν ακόμη ιερωμένο, τον παπά-Πέτρο, ήταν παρόντες στην πρώτη προπόνηση του ΠΑΟΚ.

Αργεντινή - Ο Άγιος Παλέρμο (2010)

Ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010 κράτησε την Αργεντινή ο Μάρτιν Παλέρμο σκοράροντας στο 93ο λεπτό της αναμέτρησης με το Περού. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα μιλώντας μετά το τέλος της συγκεκριμένης αναμέτρησης ευχαρίστησε τον… «Άγιο Παλέρμο», με την Αργεντίνικη «Ole» να σπεύδει να δημιουργήσει την αγιογραφία του.

Ελλάδα - Ο Άγιος Πάμπλο Γκαρσία ο... Ουρουγιανός (2014)

Διαβάστηκε 13888 φορές
{modulepos inside2}
Fctables
Τα cookie μας βοηθούν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.