Μουντιάλ 2002 - Ιαπωνία / Ν. Κορέα

{modulepos inside1}

Νέα χιλιετία και η FIFA είχε αποφασίσει το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο να διεξαχθεί εκτός Ευρώπης ή Αμερικής. Έτσι, για πρώτη φορά το Μουντιάλ μεταφέρθηκε στην Ασία και μάλιστα σε δύο χώρες, αφού Ιαπωνία και Νότιο Κορέα είχαν πάρει το χρίσμα της συνδιοργάνωσης.

Από τις 32 ομάδες των τελικών, άλλες ταξίδευαν στην Άπω Ανατολή σαν φαβορί για το τρόπαιο και άλλες για πρώτη φορά, σε ένα τουρνουά από το οποίο δεν έλειψαν εκπλήξεις. Η μεγαλύτερη ήρθε στην πρεμιέρα. Η Γαλλία, χωρίς τον Ζινεντίν Ζιντάν στη σύνθεσή της, ο οποίος τραυματίστηκε μερικές ημέρες πριν από την έναρξη, ηττήθηκε 1-0 από την «πρωτάρα» σε τελική φάση Σενεγάλη χάρη σε τέρμα του Πάπα Μπούμπα Ντιόπ. Οι Τρικολόρ κατέρρευσαν χωρίς τον Ζιζού στη σύνθεσή τους και τερμάτισαν τελευταίοι στον πρώτο όμιλο (χωρίς μάλιστα να σημειώσουν κάποιο γκολ), από τον οποίο προκρίθηκαν Δανία και Σενεγάλη.

Εύκολο έργο είχαν Ισπανία και Βραζιλία, οι οποίες μαζί με τις Παραγουάη και Τουρκία προκρίθηκαν από τον δεύτερο και τρίτο όμιλο αντίστοιχα. Στον τέταρτο όμιλο οι ΗΠΑ νικώντας την Πορτογαλία έβαλαν τις βάσεις για την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση, όπως και έγινε, πίσω από τη διοργανώτρια Νότιο Κορέα.

Eύκολη πρόκριση για τη Γερμανία στον πέμπτο όμιλο, όπου μεταξύ άλλων διέλυσε 8-0 τη Σαουδική Αραβία. Η Ιρλανδία ακολούθησε τα Πάντσερ στην επόμενη φάση, ενώ στον «όμιλο του θανάτου» τον έκτο, είχαμε τον αποκλεισμό της Αργεντινής, η οποία στο καθοριστικό παιχνίδι έμεινε στο 1-1 με τη Σουηδία, η οποία μαζί με την Αγγλία πήραν τα δύο εισιτήρια. Από τον έβδομο όμιλο προκρίθηκαν Μεξικό και Ιταλία, ενώ στους «16» έδωσαν το παρών και οι έτεροι διοργανωτές Ιάπωνες, οι οποίοι τερμάτισαν πρώτοι στον όγδοο όμιλο, μπροστά από το Βέλγιο.

Στους «8» πέρασαν Γερμανία, Αγγλία, Σενεγάλη, Ισπανία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Τουρκία και Νότιος Κορέα, η οποία πέταξε έξω την Ιταλία. Βέβαια, η Σκουάντρα Ατζούρα είχε παράπονα για τη διαιτησία του Μπάιρον Μορένο, ο οποίος απέβαλλε τον Φραντσέσκο Τότι για «θέατρο», κάτι που μόνο ό ίδιος είδε σε μαρκάρισμα του άσου της Ρόμα στην αντίπαλη περιοχή. Δήμιος των Ιταλών ένας ποδοσφαιριστής που αγωνιζόταν στο Καμπιονάτο, ο Αν της Περούτζια ο οποίος με κεφαλιά νίκησε Μαλντίνι και Μπουφόν, στέλνοντας εκατομμύρια Νοτιοκορεάτες στα ουράνια. Μάλιστα, οι διοργανωτές έφτασαν μέχρι και τα ημιτελικά, καθώς προκρίθηκαν σε βάρος της Ισπανίας στα πέναλτι με σκορ 5-3. Εκεί θα αντιμετώπιζαν την Γερμανία, η ποία με γκολ του Μπάλακ είχε πετάξει έξω τις ΗΠΑ. Στον άλλον ημιτελικό θα κοντράρονταν Βραζιλία και Τουρκία. Η Σελεσάο είχε επικρατήσει 2-1 της Αγγλίας (στο ματς αυτό ο Ροναλντίνιο εξέθεσε τον Σίμαν με μια απίστευτη εκτέλεση φάουλ), ενώ οι Τούρκοι με το «χρυσό» γκολ του Μανσίζ είχαν αποκλείσει τη Σενεγάλη. Στον πρώτο ημιτελικό στη Σεούλ η Γερμανία βρέθηκε αντιμέτωπη με τη Νότιο Κορέα. Όποτε χρειάστηκε ο Όλιβερ Καν δήλωσε «παρών» και ο Μπάλακ με γκολ στο 74’ έδωσε τη νίκη – πρόκριση στην ομάδα του για τον τελικό, εκεί όπου όμως δεν θα μπορούσε να αγωνιστεί ό ίδιος, λόγω μιας κίτρινης κάρτας που είχε δεχτεί.

Με το ίδιο σκορ επιβλήθηκε η Βραζιλία της Τουρκίας. Σκόρερ ο Ρονάλντο, οποίος έστειλε την Σελεσάο στον μεγάλο τελικό. 
 
 
Ο ΤΕΛΙΚΟΣ
 
Ένα από τα παράδοξα στην πολύχρονη ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν ότι δεν είχαν τεθεί ποτέ αντιμέτωπες Βραζιλία και Γερμανία. Η πιο πετυχημένη ομάδα από τη Λατινική Αμερική με τέσσερις κατακτήσεις και η αντίστοιχη από την Ευρώπη με τρία τρόπαια (μαζί με την Ιταλία) και όμως ουδέποτε είχαν συναντηθεί. Ο αγώνας της Γιοκοχάμα έμελλε να εξελιχθεί σε παράσταση για δύο ρόλους. Από τη μία ο Όλιβερ Καν, ο οποίος υπέπεσε στο πρώτο και σημαντικότερο λάθος του στη διοργάνωση και από την άλλη ο Ρονάλντο. Ο Βραζιλιάνος είπε ναι στο «δώρο» του Γερμανού γκολκίπερ σε σουτ του Ριβάλντο και με ένα δεύτερο γκολ διαμόρφωσε το τελικό 2-0, με το οποίος η Βραζιλία κατάκτησε για Πέμπτη φορά τον τίτλος της παγκόσμιας πρωταθλήτριας. 
 
 
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
 
Χώρα Διεξαγωγής: Ιαπωνία και Νότια Κορέα
Στάδια:
Νότια Κορέα: Πουσάν (Pusan Main Stadium), Ίντσεον (Incheon Munhak Stadium), Κβανγκγιού (Yomyu Stadium), Νταεχόν (Hanbat Stadium), Ουλσάν (Ulsan Football Stadium), Σουβόν (Suwon Stadium), Γεονγού (Onguel Football Stadium), Σεογκβίπο (Seogwipo Football Stadium), Σεούλ (World Cup Stadium), Νταεγκού (Daegu Football Stadium).
Ιαπωνία: Γιοκοχάμα (Yokohama International Stadium), Σαπόρο (Sapporo Dom), Μιγιάγκι (Miyagi Prefectural), Νιγκάτα (Niigata Prefectural Stadium), Ιμπαράκι (Kashima Football Stadium), Σαϊτάμα (Saitama Prefectural Stadium), Σιζουόκα (Ogasayama Sports Park), Οσάκα (Nagai Stadium), Κόμπε (Kobe Universiade Memorial Stadium), Οΐτα (Oita Stadium).
Χρόνος Διεξαγωγής: 31 Μαΐου - 30 Ιουνίου 2002
Χώρες που συμμετείχαν (32): Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Κροατία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία, ΗΠΑ, Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Βενεζουέλα, Εκουαδόρ, Ουρουγουάη, Αργεντινή, Βραζιλία, Κίνα, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία, Νότια Κορέα, Νιγηρία, Καμερούν, Νότια Αφρική, Σενεγάλη, Τυνησία.
Αριθμός Αγώνων: 64
Σύνολο Θεατών: 2.705.197
Μέσος όρος θεατών: 42.268
Σύνολο Τερμάτων: 155
Μέσος όρος τερμάτων ανά αγώνα: 2,44
 
Ο τελικός
Γερμανία - Βραζιλία 0-2 (0-0)
Γήπεδο: «Ιντερνάσιοναλ Στάντιουμ Γιοκοχάμα», Γιοκοχάμα, 30 Ιουνίου 2002
Θεατές: 69.029
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Καν, Λίνκε, Ράμελοβ, Μέτζελντερ, Χάμαν, Γιέρεμις (77' Γκέραλντ Ασαμόα), Φρινγκς, Μπόντε (84' Τζίγκε), Σνάιντερ, Κλόζε (74' Μπίρχοφ), Νόιβιλ.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Μάρκος, Λούσιο, Εντμίλσον, Ρόκε Ζούνιορ, Καφού, Ρομπέρτο Κάρλος, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Κλέμπερσον, Ροναλντίνιο (85' Ζουνίνιο Παουλίστα), Ριβάλντο, Ρονάλντο (90' Ντενίλσον).
Σκόρερ: 67' και 79' Ρονάλντο
Διαιτητής: Πιερλουΐτζι Κολίνα (Ιταλία)
 
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ
 
8 γκολ Ρονάλντο - Βραζιλία
5 γκολ Ριβάλντο - Βραζιλία
Μίροσλαβ Κλόζε - Γερμανία
4 γκολ Γιον Νταλ Τόμασον - Δανία
Κριστιάν Βιέρι - Ιταλία 
 
 
ΜΙΚΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
 
Ο Χακάν Σουκούρ πέτυχε το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, σκοράροντας στο 11ο δευτερόλεπτο του μικρού τελικού με αντίπαλο τη Νότιο Κορέα.. 
 
Για τελευταία φορά η κάτοχος του τροπαίου προκρινόταν απευθείας στην τελική φάση χωρίς να δώσει προκριματικούς αγώνες.
 
Ο Ρονάλντο έκανε ένσταση στη FIFA καθώς το γκολ με αντίπαλο την Κόστα Ρίκα είχε μετρηθεί σαν αυτογκόλ. Την κέρδισε και έτσι τα τέρματά του στο Μουντιάλ ήταν 8.
 
Ο πρόεδρος της Περούτζια έδιωξε από την ομάδα τον Νοτιοκορεάτη Αν Γιούνγκ Χβαν, καθώς με δικό του γκολ είχε αποκλειστεί η Ιταλία.
 
Η είσοδος του Μαραντόνα στην Ιαπωνία επιτράπηκε μόλις δύο ημέρες πριν αρχίσει η διοργάνωση.
 
Η Ιρλανδία αγωνίστηκε χωρίς τον αρχηγό της Ρόι Κιν, ο οποίος επέστρεψε στην πατρίδα του λίγες μέρες πριν αρχίσει το Μουντιάλ.
Διαβάστηκε 18289 φορές
{modulepos inside2}
Fctables
Τα cookie μας βοηθούν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.