Μουντιάλ 1994 - ΗΠΑ

{modulepos inside1}
ΗΠΑ και ποδόσφαιρο ήταν δύο λέξεις εντελώς άγνωστες η μία προς την άλλη. Εντούτοις, η FIFA είχε αποφασίσει να κερδίσει ακόμη ένα στοίχημα και με την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου εκεί ήθελε να δείξει ότι όλα γίνονται. Όπως και έγινε. Η διοργάνωση ήταν μια από τις καλύτερες των τελευταίων ετών, ενώ και ο κόσμος την αγκάλιασε, αφού περίπου 70.000 άνθρωποι βρίσκονταν στις εξέδρες κάθε παιχνιδιού και σύνολο 3,6 εκατ.
 
Το Μουντιάλ των ΗΠΑ θα είχε ούτως ή άλλως ελληνική παρουσία, λόγω των πολλών ομογενών, αλλά απέκτησε χρώμα και άρωμα Ελλάδα με την πρόκριση της εθνικής μας. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα προκρίθηκε από τον όμιλο όπου κληρώθηκε με Ρωσία, Ισλανδία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο και Γιουγκοσλαβία η οποία αποκλείστηκε τελικά, λόγω του πολέμου. Οι διεθνείς σημείωσαν έξι νίκες με σημαντικότερη αυτή στο ντέρμπι του ομίλου με τη Ρωσία, της οποίας επιβληθήκαμε 1-0 χάρη στην κεφαλιά του Νίκο Μαχλά. Βέβαια, η Ελλάδα μόνο υπερήφανη δεν θα μπορούσε να είναι για την εικόνα της στα γήπεδα των ΗΠΑ. Στον πρώτο όμιλο οι ΗΠΑ ξάφνιασαν τους πάντες, καθώς κατάφεραν να ακολουθήσουν στην επόμενη φάση τους Ρουμάνους. Οι διοργανωτές μάλιστα «πρωταγωνίστησαν» σε ένα δυσάρεστο γεγονός. Στον αγώνα με την Κολομβία οι ΗΠΑ νίκησαν 2-1, χάρη σε αυτογκόλ του Αντρές Εσκομπάρ, ο οποίος δολοφονήθηκε δέκα ημέρες μετά την επιστροφή της ομάδας στη χώρα.
 
Στον 2ο όμιλο η Βραζιλία δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα και μαζί με τη Σουηδία πέρασαν στην επόμενη φάση. Η Γερμανία από τον τρίτο όμιλο προκρίθηκε εύκολα, σε αντίθεση με την Ισπανία, η οποία σφράγισε το εισιτήριο στο τελευταίο ματς, όταν και νίκησε τη Βενεζουέλα. Στον τέταρτο όμιλο είχαμε τη συμμετοχή της Εθνικής μας, η οποία ηττήθηκε από Βουλγαρία και Αργεντινή με το ίδιο βαρύ σκορ (4-0) και 2-0 από τη Νιγηρία. Η έκπληξη ήρθε με τους Αφρικανούς οι οποίοι κατέκτησαν την πρώτη θέση, λόγω καλύτερης διαφορά από τις Ρουμανία και Αργεντινή, οι οποίες πέρασαν και αυτές στην επόμενη φάση. Βέβαια το μεγάλο πλήγμα για την Αλμπισελέστε ήταν ο αποκλεισμός του Μαραντόνα, ο οποίος βρέθηκε θετικής για χρήση ουσιών μετά το ματς με τη Νιγηρία και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του τουρνουά. Τετραπλή ισοβαθμία είχαμε στον επόμενο όμιλο, όπου κατά σειρά Μεξικό, ΕΪΡΕ και Ιταλία προκρίθηκαν, αφήνοντας εκτός της Νορβηγία, που είχε και αυτή τέσσερις βαθμούς. Τέλος, από τον έκτο όμιλο πέρασαν Ολλανδία, Σαουδική Αραβία και Βέλγιο, και οι τρεις με έξι βαθμούς.
 
Στους «16» αντάμωσαν η Γερμανία με το Βέλγιο, τα Πάντσερ πήραν το εισιτήριο νικώντας 3-2, ενώ η Ρουμανία εκμεταλλεύτηκε την απουσία του Μαραντόνα και έπειτα από ένα συναρπαστικό ματς επικράτησε 3-2 της Αργεντινής. Οι Σουηδοί νίκησαν 3-1 τους Σαουδάραβες, ενώ ο διοργανωτές είδαν την χώρα τους την 4η Ιουλίου (ημέρα Ανεξαρτησίας της Αμερικής) να αποκλείονται δύσκολα από τη Βραζιλία, χάρη σε ένα γκολ του Μπεμπέτο. Στους «8» προχώρησαν η Ολλανδία (2-0 την Ιρλανδία) και η Ιταλία. Η Σκουάντρα Ατζούρα μέχρι το 89’ έχανε 1-0 από τη Νιγηρία, αλλά ο Μπάτζιο με γκολ στην εκπνοή και με εύστοχο χτύπημα πέναλτι στην παράταση έδωσε το εισιτήριο στην ομάδα του. Τέλος, στα πέναλτι έλυσαν τις διαφορές τους Βουλγαρία και Μεξικό, όπου η παρέα του Χρίστο Στόιτσκοφ επικράτησε 3-1.
 
Στα προημιτελικά χτύπησε και πάλι ο Μπάτζιο. Ο «Μικρός Βούδας» αυτή τη φορά πάγωσε τα χαμόγελα στα πρόσωπα των Ισπανών, δίνοντας στην Ιταλία τη νίκη με 2-1, ενώ η Βουλγαρία ντύθηκε Γερμανία και με γκολ στα τελευταία λεπτά ανέτρεψε το σε βάρος της 0-1 για να προκριθεί με 2-1. Η Βραζιλία σε ένα θεαματικό ματς επικράτησε 3-2 της Ολλανδίας, ενώ η Σουηδία νίκησε 5-4 στα πέναλτι τη Βουλγαρία, σε ένα ματς για γερά νεύρα. Στον πρώτο ημιτελικό έλαμψε και πάλι το άστρο του Μπάτζιο. Ο μέσος της Ιταλίας σημείωσε και τα δύο γκολ της ομάδας του στη νίκη 2-1 επί της Βουλγαρίας και έστειλε τη Σκουάντρα Ατζούρα στον μεγάλο τελικό. Εκεί θα έβρισκε αντίπαλό της τη Βραζιλία. Η Σελεσάο τα βρήκε μπαστούνια κόντρα στη Σουηδία, αλλά ο Ρομάριο στο 80’ έλυσε την άμυνα των Σκανδιναβών και διατήρησε στην ομάδα το δικαίωμα να διεκδικήσει τον τέταρτο παγκόσμιο τίτλο της.
 
 
Ο ΤΕΛΙΚΟΣ
 
Τι και αν στο Ρόουζ Μπόουλ βρέθηκαν περίπου 95.000 φίλαθλοι και δισεκατομμύρια τηλεθεατές συντονίστηκαν μέσω τηλεόρασης με το αχανές γήπεδο του Λος Άντζελες για τον μεγάλο τελικό; Κάτι η αφόρητη ζέστη, κάτι το κατενάτσιο που επέλεγε να παίξει ο Αρίγκο Σάκι, κάτι η δυσκολία της Βραζιλίας να διασπάσει αυτή την πολυπρόσωπη άμυνα, ο τελικός έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους χειρότερους στην ιστορία. Οι καλές στιγμές ελάχιστες και το 0-0 τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στην ημίωρη παράταση δεν άλλαξε με τίποτα, οδηγώντας τις δύο φιναλίστ στη ψυχοφθόρο διαδικασία ων πέναλτι. Εκεί όπου η έσβησε το άστρο του ήρωα της Ιταλίας σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά, Ρομπέρτο Μπάτζιο. Οι Ιταλοί ξεκίνησαν με άστοχο χτύπημα από τον Μπαρέζι, για να τον μιμηθεί ο Μάρσιο Σάντος, ο οποίος, όμως, νικήθηκε από τον Παλιούκα. Ακολούθησαν εύστοχες εκτελέσεις και από τις δύο ομάδες, μέχρι που ο Ταφαρέλ νίκησε τον Μασάρο. Ο Ντούνγκα έκανε αμέσως μετά το 3-2 και ήτανη σειρά του Μπάτζιο να στηθεί στην άσπρη βούλα. Το έβαζε, η Ιταλία έμενε ζωντανή, το έχανε, το Ρίο θα καιγόταν. Το «10άρι» της Γιουβέντους και της Ιταλία πήρε λίγα μέτρα φόρα, σούταρε ψηλά, αλλά η μπάλα έφυγε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Ταφαρέλ και το κύπελλο λίγο αργότερα θα παραδιδόταν στα χέρια του αρχηγού Κάρλος Ντούνγκα, ο οποίος θα γινόταν ο τέταρτος αρχηγός της Βραζιλίας που θα σήκωνε το βαρύτιμο χρυσό αγαλματίδιο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας.
 
 
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
 
Χώρα Διεξαγωγής: ΗΠΑ
Στάδια: Βοστόνη (Foxboro Stadium), Σικάγο (Soldier Field), Ντάλλας (Cotton Bowl), Ντιτρόιτ (Silverdome), Νέα Υόρκη (Giants Stadium), Ορλάντο (Circus Bowl), Πάλο Άλτο (Stanford Stadium), Πασαντένα (Rose Bowl), Ουάσινγκτον (JFK Memorial Stadium).
Χρόνος Διεξαγωγής: 17 Ιουνίου - 17 Ιουλίου 1994
Χώρες που συμμετείχαν (24): Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ρωσία, Ρουμανία, Ελβετία, Σουηδία, Ισπανία, ΗΠΑ, Μεξικό, Βολιβία, Κολομβία, Αργεντινή, Βραζιλία, Σαουδική Αραβία, Νότια Κορέα, Νιγηρία, Καμερούν, Μαρόκο.
Αριθμός Αγώνων: 52
Σύνολο Θεατών: 3.587.538
Μέσος όρος θεατών: 68.991
Σύνολο Τερμάτων: 141
Μέσος όρος τερμάτων ανά αγώνα: 2,71
 
Ο τελικός
Βραζιλία - Ιταλία 0-0 (3-2 πέν.)
Γήπεδο: «Ρόουζ Μπόουλ» Πασαντίνα
Θεατές: 94.194
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ταφαρέλ, Ζορζίνιο (22' Καφού), Μπράνκο, Αλνταΐρ, Μάρσιο Σάντος, Μαζίνιο, Μάουρο Σίλβα, Ντούνγκα, Ζίνιο (106' Βιόλα), Μπεμπέτο, Ρομάριο.
ΙΤΑΛΙΑ: Παλιούκα, Μπεναρίβο, Μαλντίνι, Μπαρέζι, Μούσι (34' Απολόνι), Αλμπερτίνι, Ντίνο Μπάτζο (95' Εβάνι), Μπέρτι, Ντοναντόνι, Ρομπέρτο Μπάτζο, Μασάρο.
Διαιτητής: Σάντορ Πουλ (Ουγγαρία)
* Η σειρά των πέναλτι: Μπαρέζι (άουτ), Μάρσιο Σάντος (άουτ), Αλμπερτίνι (γκολ), Ρομάριο (ηκολ), Εβάνι (γκολ), Μπράνκο (γκολ), Μασάρο (άουτ), Ντούνγκα (γκολ), Ρ. Μπάτζο (άουτ).
 
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ
 
6 γκολ Κρίστο Στόιτσκοφ - Βουλγαρία
Όλεγκ Σαλένκο - Ρωσία
 
5 γκολ Ρομάριο - Βραζιλία
Ρομπέρτο Μπάτζιο - Ιταλία
Κέννεθ Άντερσον - Σουηδία
Γιούργκεν Κλινσμαν - Γερμανία

4 γκολ Μάρτιν Νταλίν - Σουηδία
Φλωρίν Ραντουτσόιου - Ρουμανία
Γκαμπριέλ Μπατιστούτα - Αργεντινή
 
 
ΜΙΚΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΟ
 
Ο Όλεγκ Σαλένκο αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με έξι γκολ. Τα πέντε από αυτά τα σημείωσε κόντρα στο Καμερούν, επίδοση ρεκόρ μέχρι και σήμερα.
 
Ο Ρουντ Γκούλιτ δεν βρισκόταν στην αποστολή της Ολλανδίας επειδή η σύζυγός του τον είχε… ψήσει να μην χάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
 
Το «Πόντιακ Σίλβερντομ» στο Ντιτρόιτ έγινε το πρώτο κλειστό γήπεδο που φιλοξένησε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το γκαζόν μεταφέρθηκε από την Καλιφόρνια.
 
Για πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα φορά δεν συμμετείχε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου καμία από τις βρετανικές ομάδες.
 
Στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994 για πρώτη φορά οι διαιτητές μπορούσαν να επιλέξουν διαφορετική εμφάνιση από την κλασική μαύρη. Άλλοι επέλεξαν το μοβ, άλλοι το κίτρινο, μερικοί το λευκό, για να ξεχωρίζουν από τους ποδοσφαιριστές, αλλά αυτή η πατέντα κόπηκε το 1998 όταν επέστρεψαν τα… κοράκια.
Διαβάστηκε 16380 φορές
{modulepos inside2}
Fctables
Τα cookie μας βοηθούν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.