Μουντιάλ 1974 - Δ. Γερμανία

{modulepos inside1}

Ο πήχης από τη διοργάνωση του 1970 είχε τοποθετηθεί ψηλά και οποιαδήποτε χώρα καλούνταν να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, σίγουρα θα έπρεπε να υπερβάλει εαυτόν για να δώσει συνέχεια στο θέαμα που παρακολούθησαν εκατομμύρια κόσμου στα γήπεδα του Μεξικό τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Ωστόσο, οι διαφορές του τουρνουά στη Γερμανία ήταν αρκετές σε σχέση με αυτό του 1970. Πρώτον, το «Ζιλ Ριμέ» είχε αντικατασταθεί από το «FIFA WORLD CUP», ένα αγαλματίδιο 18 καρατίων, δημιούργημα του Ιταλού γλύπτη Σίλβιο Κατσανίγκα. Το αρχικό τρόπαιο είχε μπει για πάντα στην τροπαιοθήκη των Βραζιλιάνων, καθώς στο Μεξικό το κατέκτησαν για τρίτη φορά. Δεύτερον, υπήρχε αλλαγή φρουράς στην προεδρία της FIFA. Ο σερ Στάνλεϊ Ράους παραχώρησε έπειτα από 13 χρόνια τη θέση του στον Βραζιλιάνο Ζοάο Χαβελάνζε, ο οποίος έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας από την ίδρυσή της (σ.σ.: το 1904) που δεν προερχόταν από την Ευρώπη. Τρίτον, μετά την πρώτη φάση των τεσσάρων ομίλων, οι νοκ άουτ αγώνες αντικαταστάθηκαν από δύο ομίλους, όπου οι πρώτοι δύο θα έπαιζαν στον τελικό και οι δεύτεροι στον μικρό τελικό. Τέταρτον, τα μέτρα ασφάλειας ήταν δρακόντεια, μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, όπου βρήκαν τον θάνατο 11 Ισραηλινοί αθλητές και πέμπτον, τα περισσότερα ματς έγιναν υπό βροχή, σε αντίθεση με το ηλιόλουστο και φωτεινό background του Μεξικό…

Στον πρώτο όμιλο είχαμε το παράδοξο της κοινής παρουσίας της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας, όπου μάλιστα η… κακή Γερμανία πήρε την πρώτη θέση στον όμιλο, νικώντας 1-0 στον τελευταίο αγώνα τους Δυτικούς, οι οποίοι προκρίθηκαν δεύτεροι, αλλά αποδείχτηκε ότι η ήττα αυτή ήταν βάσει προγράμματος, καθώς θα απέφευγαν στη συνέχεια την καλύτερη ομάδα της εποχής, τη μεγάλη Ολλανδία.

Στον δεύτερο όμιλο έγινε μεγάλη μάχη, καθώς κληρώθηκαν μαζί Γιουγκοσλαβία, Βραζιλία (πλέον χωρίς τον Πελέ στο ρόστερ της), Σκοτία και το Ζαΐρ. Οι πρώτες τρεις ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση με 4 βαθμούς, αλλά προκρίθηκαν οι Πλάβι και η Σελεσάο, λόγω της καλύτερης διαφοράς τερμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 9-0 των Γιουγκοσλάβων επί του Ζαΐρ, σημείωσε τρία γκολ ο Ντούσαν Μπάγεβιτς!
 
Στο τρίτο γκρουπ η Ολλανδία, που παρουσίασε το «total football» με παίκτες αστέρια όπως οι Γιόχαν Κρόιφ, Γιόχαν Νέεσκενς, Αρι Χάαν, Τζόνι Ρεπ, Βιμ Φαν Χάνεγκεμ, Ρούντι Κρολ πέρασε σαν πρώτη, συνοδευόμενη από την Σουηδία. Τέλος, στον τέταρτο όμιλο η Πολωνία έκανε το απόλυτο με τρεις νίκες, ενώ δεύτερη πέρασε η Αργεντινή, λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων αντί της Ιταλίας.
 
Στα… προημιτελικά οι Γερμανοί απέφυγαν τους Ολλανδούς, οι οποίοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν Αργεντινή, Ανατολική Γερμανία και Βραζιλία. Οι «τουλίπες» και η Σελεσάο έμελλε να δώσουν τη μάχη του στην τελευταία αγωνιστική για το ποια από τις δύο ομάδες θα πάρει την πρώτη θέση και ταυτόχρονα το εισιτήριο για τον τελικό. Η παρέα του Κρόιφ έπαιρνε την πρόκριση και με ισοπαλία, αλλά ήταν τέτοια η φιλοσοφία του Μίχελς που δεν ήθελε να ακούει για σκοπιμότητες. Τελικά με δύο γκολ από τους Νέεσκενς και του «Ιπτάμενου Ολλανδού» οι «οράνιε» νίκησαν 2-0 και προκρίθηκαν στον τελικό.
 
Στο 2ο γκρουπ δόθηκε μάχη ανάμεσα στη Δυτική Γερμανία και την Πολωνία για το ποια από τις δύο θα τερμάτιζε πρώτη. Στον τελευταίο αγώνα του ομίλου, στη Φρανκφούρτη, η Γερμανία των Μίλερ, Μπράιτνερ, Μπεκενμπάουερ, Όβερατ, Χένες θα αντιμετώπιζε την παρέα των Λάτο, Γκάντχοα, Σάρμαχ, Ντέινα, Μάτσικ, Τομαζέφσκι, Σιμονόφσκι, Μούσιαλ, Ζμούντα, Γκόργκον. Σε έναν βαρύ αγωνιστικό χώρο λόγω της βροχής τα Πάντσερ επικράτησαν 1-0 χάρη σε γκολ του Γκερντ Μίλερ και έδωσε ραντεβού με την Ολλανδία στο Μόναχο. 
 
 
Ο ΤΕΛΙΚΟΣ
 
Το μεγάλο παιχνίδι του τουρνουά διεξήχθη στις 7 Ιουλίου στο Ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου. Η Ολλανδία φάνταζε ως το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου λόγω του θεαματικού ποδοσφαίρου ενώ η Δυτική Γερμανία είχε την ουσία. Ο Άγγλος διαιτητής Τζακ Τέιλορ σφύριξε την έναρξη του αγώνα στις 4 το μεσημέρι και πριν συμπληρωθεί ένα λεπτό έκανε χρήση της σφυρίχτρας του. Οι Ολλανδοί είχαν τη σέντρα, άλλαξαν 14 φορές την μπάλα, χωρίς να παραβληθεί αντίπαλος , ο Κρόιφ μπήκε στην περιοχή, ανατράπηκε από τον Χένες, υποχρεώνοντας τον διαιτητή να δείξει πέναλτι. Ο Νέεσκενς το εκτέλεσε και έβαλε μπροστά τις Τουλίπες. Με το ίδιο νόμισμα απάντησαν και οι διοργανωτές. Ήταν το 25ο λεπτό όταν Χέλτσεμπαϊν ανατράπηκε από τον Γιάνσεν. Πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Μπράιτνερ. Η ολική ανατροπή των Γερμανών ήρθε λίγο πριν οι δύο ομάδες πάνε στα αποδυτήρια. Ο Μπόνχοφ κατέβηκε από τα δεξιά, μπήκε στην περιοχή των Ολλανδών και γύρισε την μπάλα παράλληλα με το τέρμα. Εκεί βρισκόταν ο πάντα επικίνδυνος Μίλερ, ο οποίος έκανε το πρώτο κοντρόλ, η μπάλα του έφυγε λίγο προς τα πίσω, γύρισε το σώμα του και σαδιστικά αργά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του… όρθιου Γιόνγκμπλουντ. Στο δεύτερο ημίχρονο οι Ολλανδοί προσπάθησαν να πιέσουν, αλλά όποτε χρειάστηκε ο Μάγερ φώναζε «παρών» κάτω από τα γκολπόστ, οι Δυτικογερμανοί άντεξαν και κατέκτησαν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους το Παγκόσμιο Κύπελλο. 
 
 
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
 
Χώρα Διεξαγωγής: Δυτική Γερμανία
Στάδια: Βερολίνο (Olympiastadion), Ντόρτμουντ (Westfalenstadion), Ντούσσελντορφ (Rheinstadion), Φρανκφούρτη (Waldstadion), Γκελσενκίρχεν (Parkstadion), Αμβούργο (Volksparkstadion), Αννόβερο (Niedersachsenstadion), Μόναχο (Olympiastadion), Στουτκάρδη (Neckarstadion).
Χρόνος Διεξαγωγής: 13 Ιουνίου - 7 Ιουλίου 1974
Χώρες που συμμετείχαν (16): Δυτική Γερμανία, Ανατολική Γερμανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Ολλανδία, Πολωνία, Σκωτία, Σουηδία, Αϊτή, Χιλή, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Βραζιλία, Ζαΐρ.
Αριθμός Αγώνων: 38
Σύνολο Θεατών: 1.822.834
Μέσος όρος θεατών: 47.969
Σύνολο Τερμάτων: 97
Μέσος όρος τερμάτων ανά αγώνα: 2,6
 
Ο Τελικός
Ολλανδία - Δ. Γερμανία 1-2 (1-1)
Γήπεδο: «Ολίμπιασταντιον», Μόναχο, 7 Ιουλίου 1974
Θεατές: 75.200
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Γιόνγκμπλουντ, Σούουρμπιρ, Ρίισμπεργκεν (68’ ντε Γιονγκ), Χάαν, Κρολ, Βιμ Γιάνσεν, Φαν Χάνεγκεμ, Ρεπ, Ρένσενμπρινκ (46’ Ρ. φαν ντε Κέρκχοφ), Κρόιφ, Νέεσκενς.
Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σεπ Μάιερ, Βογκτς, Μπεκενμπάουερ, Σβάρζενμπεκ, Μπράιτνερ, Μπόνχοφ, Όβεραθ, Χένες, Γκραμπόβσκι, Χέλζενμπαϊν, Γκερντ Μίλερ.
Σκόρερ: 2' πέν. Νέεσκενς / 25' πέν. Μπράιτνερ, 43' Γκερντ Μίλερ
Διαιτητής: Τζακ Τέιλορ (Αγγλία) 
 
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ
 
7 γκολ Γκρέγκορζ Λάτο - Πολωνία
5 γκολ Αντρέι Σάρμαχ - Πολωνία
Γιόχαν Νέεσκενς - Ολλανδία
4 γκολ Γκέρντ Μίλερ - Δυτ. Γερμανία
Ράλφ Ένστρομ - Σουηδία
Τζόνι Ρέπ - Ολλανδία
 
 
ΜΙΚΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
 
Η Αγγλία δεν συμμετείχε στα τελικά για πρώτη φορά έπειτα από 24 χρόνια.
 
Στην τελετή έναρξης Πελέ και Ούβε Ζέελερ παρουσίασαν το παλιό και νέο τρόπαιο. Η Βραζιλία σαν κάτοχος και η Γερμανία σαν διοργανώτρια και μετέπειτα κάτοχος…
 
Η πιο γρήγορη αντικατάσταση τερματοφύλακα σε τελική φάση παγκοσμίου Κυπέλλου σημειώθηκε στο Γιουγκοσλαβία - Ζαΐρ. Ήταν το 22ο λεπτό του αγώνα όταν ο Γιουγκοσλάβος ομοσπονδιακός τεχνικός της αφρικάνικης ομάδας Μπλάγκογιε Βίντινιτς, αντικατέστησε τον Καζάντι ο οποίος είχε ήδη δεχθεί 3 γκολ, με τον Τουμπιλάντε, ο οποίος δεν τα πήγε καλύτερα, αφού οι Πλάβι νίκησαν 9-0.
 
Στην αναμέτρηση Ιταλία - Αϊτή είχαμε το πρώτο κρούσμα ντόπινγκ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δράστης ο αμυντικός της Αϊτής, Ερνστ Ζαν Ζοζέφ, ο οποίος αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.
 
Με το (νικητήριο) γκολ του στον τελικό ο Γκερντ Μίλερ έφτασε τα 14 στο τουρνουά και προσπέρασε τον Ζιστ Φοντέν για να γίνει ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτό ήταν μάλιστα και το τελευταίο με τα Πάντσερ, αφού αποσύρθηκε από την Εθνική. Το 2006 τον προσπέρασε ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο, ο οποίος ηγείται της σχετικής λίστας με 15 γκολ.
 
Η πρώτη φορά που αναμετρήθηκαν Βραζιλία και Αργεντινή σε τελική φάση ήταν το 1974, όπου η Σελεσάο επικράτησε 2-1.
 
Στην προκριματική φάση η Ελλάδα αντιμετώπισε την Ισπανία και τη Γιουγκοσλαβία στον 7ο όμιλο. Έχασε και τα τέσσερα ματς από τους Ισπανούς (2-3 και 1-3) και τους Πλάβι (0-1 και 2-4) και αποκλείστηκε.
 
Διαβάστηκε 14031 φορές
{modulepos inside2}
Fctables
Τα cookie μας βοηθούν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.