Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016 22:44

Γήπεδο ηλεκτροδοτείται από τον ήλιο και την κίνηση των παικτών! (video)

{modulepos inside1}
Η Αφρική φαίνεται πως έχει πάρει πολύ... ζεστά, τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την Αφρικανική Ένωση να έχει υποσχεθεί επένδυση ύψους 20 δισ. δολαρίων τα επόμενα δέκα χρόνια.
 
Στην ανατολική Αφρική, η παροχή ηλιακής ενέργειας έχει γίνει mainstream και έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία. Στην δυτική Αφρική, τα πράγματα βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Ένα από αυτά τα πειράματα είναι ένα... γήπεδο ποδοσφαίρου το οποίο βασίζεται σε ηλιακή ενέργεια τώρα την "παντρεύει" και με την κινητική ενέργεια των ποδοσφαιριστών!
 
Το γήπεδο βρίσκεται κοντά στο εμπορικό κέντρο του Lagos της Νιγηρίας. Άρχισε να λειτουργεί μέσα στο 2015 και πρόκειται για το αποκύημα μίας τριπλής συνεργασίας μεταξύ του ενεργειακού γίγαντα Shell, του διάσημου τραγουδιστή Akon και της βρετανικής start-up Pavegen. O Αkon είναι μεγάλος υποστηρικτής της ηλιακής ενέργειας, ενώ η Pavegen έχει ως στόχο την εφαρμογή τρόπων χρήσης φθηνής ανανεώσιμης πηγής ενέργειας στην Αφρική προς λύση μέρους του προβλήματος της ηλεκτροδότησής της.
 
Το πιο ενδιαφέρον φαινόμενο με το στάδιο, όμως, το οποίο είναι το δεύτερο του είδους του στον κόσμο (το πρώτο βρίσκεται στη Βραζιλία από το 2014), είναι πως χρησιμοποιεί και την κινητική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
 
 
Η τεχνολογία της Pavegen χρησιμοποιεί "πλακάκια" στο γρασίδι, τα οποία δημιουργούν ηλεκτρισμό από την κινητική ενέργεια κάθε βήματος. Η ενέργεια που δημιουργείται από αυτά μπορεί είτε να συγκεντρωθεί προς μελλοντική χρήση, είτε να χρησιμοποιηθεί για την ηλεκτροδότηση συστημάτων όπως φώτα δρόμου, μεταξύ άλλων.
 
Εκατό τέτοια "πλακάκια" βρίσκονται κάτω από το γρασίδι και συγκεντρώνουν ενέργεια από το τρέξιμο και τις κινήσεις των παικτών. Η κινητική ενέργεια, σε συνδυασμό με την ενέργεια των ηλιακών συλλεκτών, μπορεί να ηλεκτροδοτήσει την κοινότητα για 24 ολόκληρες ώρες!
 
Όπως είναι προφανές, αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να συνδυαστούν άπταιστα σε μέρη όπου υπάρχει πολύ... περπάτημα και κινητική ενέργεια, όπως σχολεία, κέντρα αθλητισμού, αγορές, και άλλα.
 
Πηγή: newmoney.gr
 
{modulepos inside2}
Fctables
Τα cookie μας βοηθούν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.