Μουντιάλ 1950 - Βραζιλία

{modulepos inside1}

Στη Βραζιλία έγινε το τέταρτο Παγκόσμιο Κύπελλο και πρώτο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή ήταν η απόφαση της συνεδρίασης της FIFA στο Λουξεμβούργο το 1946, καθώς τα μέλη της έκριναν σκόπιμο να μην ανατεθεί σε ευρωπαϊκή χώρα η διοργάνωση, αφού οι πληγές του πολέμου δεν είχαν κλείσει ακόμα.

Μάλιστα, η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία αποφάσισε να διαγράψει από μέλος της τη Γερμανία (για ευνόητους λόγους), ενώ απευθείας στην τελική φάση πέρασαν η κάτοχος Ιταλία και η διοργανώτρια Βραζιλία, ενώ 29 χώρες συμμετείχαν στα προκριματικά.

Αξίζει να σημειωθεί η πρώτη παρουσία της Αγγλίας και για το λόγο αυτό σχηματίστηκε ένας βρετανικός όμιλος μαζί με τις Σκοτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία, από τον οποίο πήραν την πρόκριση οι πρώτες δύο, αν και η Σκοτία είχε ανακοινώσει την απόφασή της να μην μεταβεί στη Βραζιλία για τους αγώνες. Δεν συμμετείχαν επίσης λόγω οικονομικών προβλημάτων οι Αυστρία, Ουγγαρία και Τσεχοσλοβακία, καθώς και η Αργεντινή λόγω απεργίας των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Απούσα και η Γαλλία, λόγω αδικίας του προγράμματος (ευνοούσε ολοφάνερα τη Βραζιλία), ενώ συνολικά στα τελικά έδωσαν το «παρών» 13 χώρες, ανάμεσά τους και η Ιταλία, παρά το αεροπορικό δυστύχημα τη Σουπέργκα στις 4 Μαΐου 1949, στο οποίο βρήκαν το θάνατο εφτά ποδοσφαιριστές της Τορίνο, βασικά στελέχη της Σκουάντρα Ατζούρα.
 
Οι δεκατρείς ομάδες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομίλους. Στον πρώτο όμιλο συμμετείχαν η Βραζιλία, η Γιουγκοσλαβία, η Ελβετία και το Μεξικό. Στον δεύτερο η Αγγλία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ και η Χιλή, στον τρίτο η Παραγουάη, Σουηδία, η Ιταλία ενώ στον τέταρτο μόνο η Ουρουγουάη και η Βολιβία. Οι νικητές των ομίλων θα προκρίνονταν στην επόμενη φάση όπου θα συμμετείχαν σε έναν όμιλο. Η ομάδα με τους περισσότερους βαθμούς στον τελικό όμιλο (οι τέσσερις ομάδες θα έπαιζαν όλες μεταξύ τους) θα στεφόταν παγκόσμια πρωταθλήτρια.
 
Στον τελικό αυτό όμιλο προκρίθηκαν η Βραζιλία, Ισπανία, η Σουηδία και η Ουρουγουάη, ενώ τα «θύματα» ήταν η κάτοχος Ιταλία και η Αγγλία, η οποία διέθετε εξαιρετικό ρόστερ (Ράιτ, Φίνεϊ, Μάθιους, Ράμσεϊ), αλλά έναν κατ’ ανάγκη προπονητή, τον Γουίλιαμ Γουίτερμποτομ, ο οποίος δεν είχε δουλέψει ποτέ σαν τεχνικός.
 
Την πρώτη αγωνιστική του τελικού ομίλου η Βραζιλία διέλυσε 7-1 τη Σουηδία, δείχνοντας ότι είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το τρόπαιο, ενώ Ισπανία και Ουρουγουάη αναδείχτηκαν ισόπαλες 2-2. Τη δεύτερη αγωνιστική η Βραζιλία συνέτριψε 6-1 την Ισπανία, ενώ η Ουρουγουάη με ήρωα τον Μίγκες, νίκησε 3-2 τους Σουηδούς. Έτσι, μετά τις πρώτες δύο αγωνιστικές του ομίλου η Βραζιλία είχε τέσσερις βαθμούς, η Ουρουγουάη τρεις, η Ισπανία έναν και η Σουηδία κανέναν. Αυτό έδινε χαρακτήρα τελικού στην τελευταία αγωνιστική, αφού η Βραζιλία χρειαζόταν την ισοπαλία, ενώ η Ουρουγουάη ήθελε μόνο τη νίκη για να σηκώσει αυτή το βαρύτιμο τρόπαιο. 
 
 
Ο ΤΕΛΙΚΟΣ
 
Η 16 Ιουλίου 1950 ήταν η ημέρα του μεγάλου «τελικού» και περίπου 200.000 Βραζιλιάνοι είχαν γεμίσει ασφυκτικά τις εξέδρες του θρυλικού «Μαρακανά» Χαρακτηριστική της σιγουριάς των διοργανωτών για την κατάκτηση του τίτλου ήταν μια ομιλία του κυβερνήτη του Ρίο ντε Τζανέιρο προς τους παίκτες, τους οποίους αποθέωνε και θεωρούσε σίγουρους πρωταθλητές. Βέβαια, εντελώς αντίθετη ήταν η άποψη του προπονητή της Βραζιλία, Φλάβιο Κόστα, ο οποίος προσπαθούσε να αφυπνίσει τους ποδοσφαιριστές του. Την ίδια στιγμή στο στρατόπεδο της Ουρουγουάης είχαν αντιληφθεί την υπεροψία των αντιπάλων τους και ήταν έτοιμοι να χτυπήσουν τη Σελεσάο, πραγματοποιώντας μια μεγάλη έκπληξη.
 
Το πρώτο ημίχρονο έληξε χωρίς γκολ και με το καλημέρα στο δεύτερο η Βραζιλία έκανε το 1-0 με τον Φριάκα. Αυτό ήταν. Το γήπεδο πήρε φωτιά και όλοι πίστεψαν ότι ο αγώνας είχε κριθεί. Μάταια, όμως, αφού η Ουρουγουάη κατάφερε να φέρει το ματς στα ίσια στο 66’ με τον Σκιαφίνο, ενώ στο 79’ ο Γκίτζια με σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μπαρμπόσα! Η Ουρουγουάη θα βύθιζε στη λύπη μια ολόκληρη χώρα και θα κατακτούσε αν τρόπαιο, το οποίο σήκωσε ουσιαστικά καθ’ οδόν για τα αποδυτήρια, αφού δεν ένιωθαν ασφαλείς να πανηγυρίσουν στον αγωνιστικό χώρο.
 
Με τη λήξη του αγώνα δέκα φίλαθλοι πέθαναν από συγκοπή στις κερκίδες του Μαρακανά, εκατοντάδες Βραζιλιάνοι μεταφέρονταν στα νοσοκομεία με καρδιακά επεισόδια, ενώ χιλιάδες οι απόπειρες αυτοκτονίας. 
 
 
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
 
Χώρα Διεξαγωγής: Βραζιλία
Στάδια: Rio ντε Ιανέιρο (Estádio Maracana), Μπέλο Χοριζόντε (Estádio Sete de Setembro, Estádio Mineiro), Σάο Πάουλο (Estádio Pacaebu), Πόρτο Αλέγκρε (Estádio Beira Rio), Ρεσίφε (Estádio Ilha do Retiro), Κουριτίμπα (Estádio Brito)
Χρόνος Διεξαγωγής: 24 Ιουνίου - 16 Ιουλίου 1950
Χώρες που συμμετείχαν (13): Αγγλία, Ιταλία, Σουηδία, Γιουγκοσλαβία, Ισπανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Μεξικό, Βραζιλία, Βολιβία, Χιλή, Παραγουάη, Ουρουγουάη.
Αριθμός Αγώνων: 22
Σύνολο Θεατών: 1.042.675
Μέσος όρος θεατών: 47.394
Σύνολο Τερμάτων: 88
Μέσος όρος τερμάτων ανά αγώνα: 4
 
Ο Τελικός
Ουρουγουάη – Βραζιλία 2-1 (0-0)
Γήπεδο: «Μαρακανά», Ρίο ντε Τζανέιρο, 16 Ιουλίου 1950
Θεατές: 199.854
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: Μάσπολι, Ματίας Γκονσάλες, Τεχέρα, Αντράντε, Γκαμπέτα, Χούλιο Πέρες, Βαρέλα, Μίγκες, Χίγκια, Μοράν, Σκιαφίνο.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Μοασίρ Μπαρμπόσα, Ζουβενάλ, Αγκούστο, Μπιγκόντε, Ζοσέ Κάρλος Μπάουερ, Ντανίλο, Ζιζίνιο, Ζαΐρ, Φριάσα, Τσίκο, Αντεμίρ.
Σκόρερ: 66' Σκιαφίνο, 79' Χίγκια / 47' Φριάσα
Διαιτητής: Τζορτζ Ρίντερ (Αγγλία) 
 
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ
 
9 γκολ Αντεμίρ Μάρκες ντε Μενέσες - Βραζιλία
6 γκολ Χουάν Σκιαφίνο - Ουρουγουάη
5 γκολ Τέλμο Θάρα - Ισπανία
 
 
ΜΙΚΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
 
Ο προπονητής της εθνικής Ουρουγουάης Φλάβιο Κόστα χρειάστηκε να φυγαδευτεί μετά το τέλος του νικηφόρου αγώνα επί της Βραζιλίας καθώς χιλιάδες οπαδοί τον περίμεναν έξω από τα αποδυτήρια για να τον λιντσάρουν. Ο Κόστα για πολύ καιρό μετά τον «τελικό» δεχόταν απειλές για τη ζωή του και τελικά αποφάσισε να φύγει από τη Βραζιλία και να μεταναστεύσει στην Πορτογαλία.
 
Με πλοίο έφτασε στη Βραζιλία η αποστολή της Ιταλίας. Ο λόγος; Έναν χρόνο νωρίτερα σημειώθηκε το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της Σουπέργκα όπου έχασαν τη ζωή τους αρκετοί παίκτες της μεγάλης ομάδας της Τορίνο και οι Ιταλοί διεθνείς δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν για ταξίδι με αεροπλάνο.
 
Στην προκριματική φάση η Ινδία δεν πήρε μέρος γιατί ζήτησε από τη FIFA οι παίκτες της Εθνικής της να αγωνιστούν χωρίς παπούτσια. Το αίτημα απορρίφθηκε και οι Ινδοί δεν συμμετείχαν στα προκριματικά.
 
Σε γκάφα υπέπεσε αγγλική εφημερίδα, γράφοντας την επομένη του αγώνα με τις ΗΠΑ το λάθος σκορ. Μετά την ήττα των Λιονταριών από τις ΗΠΑ με 1-0, έφτασε στα γραφεία της εφημερίδας η ανταπόκριση από τη Βραζιλία με το σωστό σκορ. Ο συντάκτης όμως νόμιζε ότι ο δημοσιογράφος είχε κάνει λάθος και έτσι το διόρθωσε γράφοντας 10-1, θεωρόντας ότι η ομάδα του δεν μπορούσε να χάσει από την αμερικανική ομάδα.
 
Η εθνική Ελλάδας δεν δήλωσε συμμετοχή στα προκριματικά καθώς ο εμφύλιος άνοιγε μεγαλύτερες πληγές στη χώρα μας.
Διαβάστηκε 9996 φορές
{modulepos inside2}
Fctables
Τα cookie μας βοηθούν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.