Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015 21:19

Ο ΑΟΞ, η Skoda και ο Πανόπουλος!

{modulepos inside1}
Μπόλικη… σκόνη σήκωσε στην πιάτσα η ανακοίνωση της ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε. σχετικά με την ημερομηνία λήξης της συνεργασίας με την Skoda (13 Μαΐου 2017).
 
Αυτό που απομένει να φανεί σε βάθος χρόνου, είναι σε τι βαθμό τα «απόνερα» θα χτυπήσουν και την ενασχόληση του Χρήστου Πανόπουλου με την ποδοσφαιρική ομάδα της Ξάνθης.
 
Τι θα λέγατε να κάνουμε ένα rewind στο χρόνο και να θυμηθούμε την «μεταγραφή» του νυν μεγαλομετόχου της ακριτικής ΠΑΕ και της Skoda στην Ξάνθη.
 
Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 και σε μια εποχή στην οποία ο όρος «χορηγός» ήταν παντελώς άγνωστος στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο άλλοτε πρόεδρος της Ξάνθης Θοδωρής Κοκκάλας έψαχνε τρόπο να ενισχύσει τα οικονομικά «κυβικά» του ΑΟΞ.
 
Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας «ΒΙΑΜΑΡ» στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του ‘70, Χρήστος Πανόπουλος, ανέβαινε εκείνη την περίοδο συχνά στη Θράκη για να επιδοθεί στο αγαπημένο του κυνήγι.
 
Σε μία από τις επισκέψεις του, ο αντιπρόσωπος της Skoda στην Ξάνθη, Βασίλης Σαρχόσης, του έριξε την ιδέα να εμπλακεί στα διοικητικά του ΑΟΞ, χωρίς ο Πανόπουλος να είναι αρχικά θετικός.
 
Το σκεπτικό του ήταν πω αν δεν άλλαζε ο αθλητικός νόμος, ούτως ώστε να μπορούν τα αθλητικά σωματεία να σπονσοράρονται από εταιρίες και να χρησιμοποιούν στην ονομασία τους και το όνομα της εταιρίας, δεν έβρισκε κίνητρο επένδυσης στην Ξάνθη και κατ΄επέκταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μία που το είπε και μία που άλλαξε ο νόμος!
 
Ο γάμος και η γιορτή στο Ledra Marriott
 
Στις 10 Οκτώβρη 1991, η Ξάνθη παντρεύεται με την Skoda με την  αρχική συμφωνία να προβλέπει τριετή χορηγία.
 
Δύο χρόνια αργότερα στα τέλη του 1993, η ομάδα περνάει αποκλειστικά στα χέρια του Χρήστου Πανόπουλου, η «ΒΙΑΜΑΡ» και ο ΑΟΞ υπογράφουν τα συμβόλαια και η
ομάδα μετονομάζεται σε Skoda Ξάνθη.
 
Ηταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα που κάποια εταιρία έδινε το όνομα «προϊόντος» της σε ΠΑΕ. Η ΒΙΑΜΑΡ προσέφερε άμεσα το ποσό των 40 εκατ. δραχμών στην ομάδα, οκτώ αυτοκίνητα, δίνει πριμ ύψους 18 εκ. δραχμών σε περίπτωση ευρωπαϊκής εξόδου, καθώς επίσης κι ένα αυτοκίνητο ως δώρο στον καλύτερο παίκτη της σεζόν…
 
Η γιορτή για τη νέα εποχή της Ξάνθης διεξήχθη στο ξενοδοχείο Ledra Marriott στη Λεωφόρο Συγγρού. Η Ξάνθη άλλαξε ταχύτητα έχοντας στο τιμόνι της έναν άνθρωπο που θα εξελιχθεί σε σημαντικό παράγοντα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
 
Η καθιέρωση, οι εντάσεις και το...«exit»
 
Από τότε μέχρι σήμερα, υπήρξαν εντάσεις και διαφωνίες ανάμεσα στον μεγαλομέτοχο και τους οπαδούς της Ξάνθης. Εντάσεις που άλλοτε είχαν ως αφορμή την αλλαγή χρωμάτων της ομάδας, άλλοτε τις μεταγραφές, άλλοτε τις αγωνιστικές επιδόσεις της Skoda.
 
Το βέβαιο πάντως είναι πως επί των ημερών του Πανόπουλου η Ξάνθη καθιερώθηκε στα «σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου, αγωνίστηκε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και έφτασε την φετινή σεζόν μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου.
 
Από κει και πέρα - όπως προαναφέραμε - το κατά πόσον η μελλοντική διακοπή της συνεργασίας της ΒΙΑΜΑΡ με την Skoda θα επηρεάσει και την ενασχόληση του Πανόπουλου με την Ξάνθη είναι κάτι που θα φανεί σε βάθος χρόνου.
 
Μια φορά ο έμπειρος παράγοντας δεν χάνει την ευκαιρία σε κάθε συνέντευξή του να δηλώνει ξανά και ξανά: «αν μπορούσα θα΄χα φύγει χθες από το ελληνικό ποδόσφαιρο» με ότι ασφαλώς μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο.
 
Σημειωτέον πως ο ισχυρός άνδρας της θρακιώτικης ΠΑΕ έχει επισημάνει πολλάκις την επιθυμία του να μην δώσει την ομάδα στον πρώτο τυχόντα, αλλά σε κάποιον αξιόπιστο επιχειρηματία ο οποίος θα εγγυάται την ομαλή συνέχεια της, χωρίς να καταστρέψει ότι έχει «χτίσει» με κόπο και ιδρώτα τα τελευταία 24 χρόνια.
 

Πηγή: MARCA-SL

{modulepos inside2}
Fctables
Τα cookie μας βοηθούν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.