Σάββατο, 04 Ιουνίου 2016 17:15

«Το αν κερδίζεις ή χάνεις είναι δευτερεύον»

{modulepos inside1}
Στις αρχές της δεκαετίας του 40′ ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ένας από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες που έχει βγάλει η Αργεντινή και ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς του προηγούμενου αιώνα, εργαζόταν σε μια βιβλιοθήκη στο Μπουένος Άιρες. Παρ' όλο που ο Μπόρχες άνηκε στην κατηγορία των λογοτεχνών που αδιαφορούσαν πλήρως (σε βαθμό σνομπισμού) για το ποδόσφαιρο, η μοίρα το έφερε έτσι που στην καθημερινή του εργασία περιτριγυριζόταν από συναδέλφους που μιλούσαν σχεδόν έξι ώρες τη μέρα για μπάλα. Η βιβλιοθήκη άλλωστε βρισκόταν δίπλα σε μια περιοχή στην οποία το ποδόσφαιρο είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό παιχνίδι που κάποιοι μαντράχαλοι κυνηγάνε μια μπάλα στα γρασίδια, στη γειτονιά Μποέδο. Μια γειτονιά στην οποία πολλές φορές η πρώτη και η τελευταία σκέψη των κατοίκων στη διάρκεια μιας μέρας είναι μια και συγκεκριμένη: η Σαν Λορένσο ντε Αλμάγκρο.
 
Αρκετά χρόνια μετά από την περίοδο εκείνη, όταν είχε ήδη γίνει μια από τις πιο διάσημες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο Μπόρχες ανακάλεσε σε κάποιες συνεντεύξεις την περίοδο εκείνη και μίλησε για τη μοναδική φορά που η ζωή του συνδέθηκε με το ποδόσφαιρο: «Κάποια φορά με ρώτησαν ποια ομάδα προτιμώ. Τότε τους είπα ότι δεν ήξερα απολύτως τίποτα για το ποδόσφαιρο και μου είπαν ότι αφού βρισκόμασταν στο «μπάριο» του Μποέδο και του Σαν Χουάν έπρεπε να λέω ότι ήμουν με τη Σαν Λορένσο. Απομνημόνευσα αυτή την απάντηση και πάντα έλεγα ότι ήμουν Σαν Λορένσο για να μην προσβάλω τους φίλους μου. Γρήγορα όμως διαπίστωσα ότι η Σαν Λορένσο δεν κέρδιζε σχεδόν ποτέ. Τους μίλησα τότε γι” αυτό και μου απάντησαν ότι το αν κερδίζεις ή χάνεις είναι δευτερεύον γι’ αυτούς».
 
Την Τετάρτη η Σαν Λορένσο αντιμετώπιζε τη Λανούς στον τελικό του πρωταθλήματος Αργεντινής. Το βίντεο που ακολουθεί είναι τραβηγμένο στο 88ο λεπτό του αγώνα. Η Σαν Λορένσο βρίσκεται πίσω στο σκορ με 3-0! Οι οπαδοί της, που έχουν γεμίσει ασφυκτικά το κομμάτι του Μονουμεντάλ που τους αναλογεί, τραγουδάνε και χοροπηδάνε σαν να μην έχουν μόλις διασυρθεί σε έναν μεγάλο τελικό, σαν να μη σκέφτονται τον πικρό γυρισμό στο σπίτι και την πίκρα της επόμενης μέρας στη δουλειά, σαν να μην έχουν συνειδητοποιήσει ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τερματίζουν 2οι, μια ανάσα από το πρωτάθλημα. Κάπου στα μισά του βίντεο ο παλμός στην κερκίδα ενισχύεται αισθητά. Ξαφνικά σχεδόν όλη η κερκίδα χοροπηδάει, κασκόλ και φανέλες ανεμίζουν, κάποιος ανάβει ένα καπνογόνο. Είναι ακριβώς το σημείο στο οποίο μπαίνει το τελευταίο γκολ του αγώνα. Σκόρερ είναι ο Λαουτάρο Ακόστα. Της Λανούς! Το σκορ γίνεται 4-0.
 
Οι φίλοι του Μπόρχες, εβδομήντα χρόνια πριν, δεν του είπαν ψέματα. «Το αν κερδίζεις ή χάνεις είναι δευτερεύον».
 
Πηγή: sombrero.gr
{modulepos inside2}
Fctables
Τα cookie μας βοηθούν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.